de Silviu Ghering și Adrian Barna
Techirghiol este un oraș „romantic”, cu o istorie fascinantă și o stațiune balneo-climaterică dăruită de Dumnezeu un „tezaur” unic în lume: climatul, nămolul sapropelic și apa sărată a lacului de la care și-a „tras” numele. La 15 km de Constanța, 2 km de Eforie Nord și 3 km de țărmul Mării Negre, Techirghiol beneficiază de o climă temperat continentală, de stepă, cu influențe marine, caracterizată printr-o temperatură medie anuală de 11,2°C, precipitații sub 400 mm anual, o umiditate a aerului de circa 80%, vânt prezent aproape permanent, cu o viteză de 4-5 m/s.
„Aurul negru” nu este petrolul...
Nămolul sapropelic, și nu... petrolul, este „aurul negru” al Techirghiolului. Proprietățile sale terapeutice miraculoase fiind benefice într-o mulțime de afecțiuni, de la toată gama de reumatisme la sechele posttraumatice, de la „defecțiuni” ale sistemului nervos la boli ginecologice, de la suferințe dermatologice la probleme vasculare periferice. Nămolul se află sub formă sedimentată pe fundul lacului, în anumite zone ale acestuia pe o arie totală de aproximativ 98 ha, într-un strat cu o grosime de circa 0,6 m. Techirghiolul este cunoscut ca și stațiune balneară din anul 1899. Atunci s-a inaugurat Azilul Maritim Techirghiol, cu paturi și instalații pentru băi cu nămol. Acum Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol are dintre cele mai moderne baze de tratament balneo-fizical-kinetic din țară, care poate efectua peste 6.000 de servicii medicale și poate trata peste 1.000 de pacienți în fiecare zi.
Ce puteți vizita între două „împachetări”
În afara tratamentelor „înnămolite”, băilor curative în apa sărată a lacului și a plimbărilor prin briza ozonificată a serii, în Techirghiol puteți găsi dovezi ale unui trecut bogat în personalități culturale care au găsit acolo o gazdă ideală pentru odihnă și creație. Mircea Eliade (vila „Cornelia”), Constantin Tănase (vila „Scena”), Camil Petrescu sau Tudor Arghezi își petreceau verile pe malul lacului Techirghiol. Mănăstirea „Sfânta Maria”, Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” sau Biserica Nemțească sunt mai mult decât lăcașe religioase, sunt adevărate monumente istorice și arhitecturale.
Techirghiol (sau Tekirghiol, în turcă „tekir göl“ însemnând „lacul lui Tekir“) este cel mai întins lac salin din România, cu o suprafață de 10,68 kmp (7,5 km pe axa maximă) și o adâncime maximă de peste 9 m