de Silviu Ghering și Adrian Barna
„Tren pe linie îngustă, care circulă în regiunile de munte, tractat de locomotive cu aburi”, ar fi definiția consacrată la noi a mocăniței. Mocănițele sunt mari atracții turistice nu numai pentru copii, ci și pentru părinți și bunici, prin pitorescul vechilor locomotive cu abur care plimbă vagoanele, cele mai multe „deschise”, pe liniile ferate înguste ce traversează zone de munte magnifice, mai greu accesibile cu autoturismele.
„Străpung” munții de la începutul secolului trecut
România a fost dăruită de natură și se mândrește cu unele dintre cele mai frumoase trasee ale mocănițelor. Micile locomotive cu aburi tractau „vagonetele” care duceau bușteni și cărbuni în principal, dar și mărfuri de larg consum, animale sau oameni în locuri greu accesibile pe vremuri, pe la începutul secolului XX, în Bucovina, în Maramureș sau în Transilvania. Localnicii satelor de munte prețuiau mocănițele în secolul trecut pentru funcția lor utilitară, erau dependenți de bunul mers al mocănițelor. În zilele noastre, mocănițele sunt iubite deopotrivă de oamenii locurilor de pe „linie”, ca și de turiști pentru experiențele inedite pe care le oferă.
Trasee spectaculoase prin locuri mirifice
Cele mai cunoscute trasee pe linie ferată îngustă din România sunt: Moldovița - Argel (Suceava): „Huțulca”, 11,5 km printre Obcinele Bucovinei; Vișeul de Sus - Paltin (Maramureș): „Țugul” sau „Ghezeșul”, 21,6 km pe Valea Vaserului; Sovata - Câmpu Cetății (Mureș): 14 km, pe linia Praid - Târgu Mureș; Teaca (Bistrița-Năsăud) - Râciu (Mureș): „Mocănița de Teaca”, tronsonul dintre Band și Lechinţa, 35 km; Covasna - Comandău (Covasna): 15 km, prin Valea Zânelor; Brad - Criscior (Hunedoara): 7 km prin Țara Zarandului; Abrud - Câmpeni (Alba): 10 km între Lunca Arieșului și Sălciua, pe Valea Arieșului; Hosman - Cornățel (Sibiu): 7 km pe Valea Hârtibaciului, pe linia Sibiu - Agnita; Oravița - Anina (Caraș Severin): 33,4 km cu 14 tuneluri și 10 viaducte.
Micile locomotive cu aburi au fost botezate „mocănițe“ după numele mocanilor, țăranii înstăriți din regiunile de munte ale Transilvaniei