de Gheorghe Zmaranda
Dacă natura ar putea plăsmui vreodată o rugăciune, aceasta cu siguranță ar lua chipul unui arbore uriaș, un fel de extensie a pământului ce se întinde falnic spre cer. Arborii sequoia sunt giganții pădurilor. Prin ei lumea aceasta terestră aspiră spre Divinitate. Deși sequoia sunt originari din Statele Unite ale Americii, s-au dezvoltat exemplare și în alte regiuni ale globului. Câțiva arbori sequoia există și în România.
Ajung la 9 metri în diametru și până la 76 de metri înălțime
Este scris în biologia lor ca seqouia să fie cei mai înalți arbori ai Terrei, iar capacitatea lor uimitoare de a se dezvolta în medii foarte înalte le-a asigurat existența la altitudini de peste 2.000 de metri. Aceștia sunt originari din California, respectiv Sierra Nevada, unde cresc în munți. Acolo găsesc condiții pedoclimatice care îi ajută să prospere. Terenul stâncos al munților care asigură foarte bine drenarea apei este ideal pentru rădăcinile superficiale ale arborilor sequoia, dar pe de altă parte la acea altitudine există suficientă zăpadă care să le asigure apa necesară. Giganții pădurilor, așa cum pot fi supranumiți, arborii sequoia ating dimensiuni impresionante. În condiții favorabile aceștia ajung la 9 metri în diametru și până la 76 de metri înățime. În categoria celor mai mari arbori sequoia din lume, recordul îl deține un exemplar din Parcul Național Sequoia din sudul Sierrei Nevada, California. Măsurătorile au arătat că acest arbore impresionant are o înălțime de 84 de metri, o circumferință de 31 de metri și o greutate de 1,2 milioane de kilograme. Generalul Sherman, așa cum a fost numit, este la momentul actual cel mai mare arbore din lume și, ca atare, este protejat pe cât posibil. Pe 16 septembrie 2021 Parcul Național Sequoia a fost afectat de o serie de incendii, iar pentru a proteja acest gigant al parcului pompierii i-au învelit trunchiul cu o folie de protecție specială cu rol de barieră împotriva flăcărilor. Din fericire, incendiile nu s-au extins către el. Se crede că Generalul Sherman are între 2.300 și 2.700 de ani.
Pot trăi și 3.000 de ani
Sequoia nu sunt doar cei mai mari arbori ai Terrei, ci și cei mai longevivi pentru că se crede că aceștia pot ajunge la venerabila vârstă de 3.000 de ani. În general, sunt arbori foarte rezistenți, iar factorii care duc la distrugerea lor țin mai degrabă de slăbirea bazei lor din cauza putregaiului sau a secetei. În timp, acești factori duc la colapsul sequoia. Giganții pădurilor Planetei Albastre au fost înzestrați cu o rezistență uimitoare. Din punct de vedere anatomic, scoarța lor poate fi asemănată cu structura unui burete și are o compoziție spongioasă prin care circulă o substanță repelentă pentru insecte, respectiv acid tanic. Astfel, sequoia nu are dăunători și este protejat împotriva putregaiului fun- gic. Tot datorită acestei scoarțe care acționează ca un scut arborele sequoia arde destul de greu. În mod paradoxal, incendiile de vegetație reduse ca intensitate îi ajută pe arborii sequoia. Cum? Aceștia se reproduc numai prin semințe. Semințele lor rămân în conuri timp de aproape 20 de ani înainte de a vedea orice lumină exterioară. Căldura de la incendiile de pădure care apar în mod natural ajută la eliberarea semințelor din conurile lor în sol. Pentru ca specia să supraviețuiască este suficient ca o singură sămânță să germineze. De supraviețuirea arborilor depind multe specii de animale. Cel puțin șase specii diferite de lilieci se adăpostesc în golurile bazale provocate de incendii în trunchiurilor lor. Există și două specii de ciuperci care trăiesc în sequoia, iar acestea au, de asemenea, un rol vital în ecosistemul forestier.
Exemplarul din Parcul Național Semenic - Cheile Carașului este cât un bloc cu 15 etaje
Un exemplar cu dimensiuni impresionante, unul dintre cei mai mari arbori sequoia din România, se află în județul Caraș-Severin. „Parcul Național Semenic - Cheile Carașului, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, este situat în sud-vestul țării și are o suprafață de 36.052 de hectare. Aici există opt rezervații naturale, în zone de conservare specială, strict protejate, și numeroase obiective și trasee turistice. Într-una dintre pădurile acestui parc există un exemplar Sequoia. Nimeni nu știe istoria acestui arbore gigantic, cum a apărut și cum s-a dezvoltat în zona Banatului, specia fiind una de origine nord-americană. Exemplarul din Parcul Național Semenic - Cheile Carașului are peste 45 de metri în înălțime, o circumferință de peste 5,7 metri și circa 200 de ani. În România există foarte puține exemplare de sequoia, însă cel din Parcul Semenic - Cheile Carașului este unul dintre puținele care s-au dezvoltat în mediul natural, într-o pădure. Arborele s-a adaptat perfect la condițiile climatice din țara noastră, la o altitudine de aproape 700 de metri”, spun specialiștii RNP-Romsilva.
Unde mai pot fi admiraţi în ţară
În România există câteva exemplare de sequoia în regiuni diferite ale țării. În Oradea, în proximitatea Școlii Generale Nr.14 există trei arbori sequoia cu o înălțime între 19 şi 22 metri și cu diametru între 64 și 90 cm. În Arad, satul Maederat există doi arbori sequoia înalți de circa 35 de metri. În Caraș Severin, pe Valea Cernei, poate fi admirat un arbore sequoia care a demonstrat că specia are capacitatea de a se adapta în medii variate, diferite de cele de unde aceasta este orginară. Deși arborii sequoia se dezvoltă la altitudini foarte înalte, de peste 2.000 de metri, cel de pe Valea Cernei a „supraviețuit” la o altitudine incomparabil mai mică, respectiv la doar 160 de metri. Cel mai impunător arbore sequoia din România se află în Munții Apuseni la poalele masivului Vlădeasa, între satele Săcuieu și Rogojel, județul Cluj. Acesta are 40 de metri înălțime.