de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi
Evenimente în spații neobișnuite, reprezentații de muzică și teatru cu teme speciale și protagoniști renumiți prelungesc atmosfera de vacanță la finalul lunii august. În continuare, vă recomandăm câteva dintre spectacolele care se disting în agenda culturală a săptămânii.
Improvizații și recitaluri „la înălțime”: Festivalul „Jazz pe acoperiș”, la Ploiești
Noi surprize îi așteaptă pe iubitorii de jazz din întreaga țară la Ploiești, în cadrul ineditului Festival „Jazz pe acoperiș”, ajuns la cea de-a VI-a ediție. Între 25 și 27 august, începând cu ora 19:00, în fiecare seară pe terasa de pe acoperișul Primăriei, artiști renumiți vor susține recitaluri electrizante și improvizații captivante. Între invitații evenimentului îi amintim pe Raphael Wressing & The Soul Gift Band, Luiza Zan Quintet, Norzeatic & Quinta Spartă, Aleka Potinga Quartet, Ploiești Jazz Trio feat. Daphna Levy Jazz și trupa Zoom. Concertele vor fi urmate de câte un afterparty, coordonat sub clar de lună de DJ Alexincase. Toate concertele vor fi accesibile publicului și online, fiind transmise în direct pe Virtual Concert Hall (biletele sunt disponibile pe virtualconcerthall.ro). Atmosfera specială a Festivalului va fi completată de o serie de surprize, între care amintim și expoziția „Retromobil Prahova”, care are loc pe 26 august (orele 16:00-20:00) în parcarea Primăriei, unde publicul va putea admira modele deosebite de motociclete și automobile de colecție.
„N-am văzut nimic”, despre dramele adolescenților, la Teatrul Excelsior
Ce nu știm despre adolescenții și tinerii din jurul nostru, detaliile care ne scapă ascunse stângaci sub măștile pe care cei mai mulți le afișează ori efectele indiferenței societății, toate acestea sunt prezentate tulburător în spectacolul „N-am văzut nimic”, de Andreea Tănase, o coproducție a teatrelor Excelsior și Arte dell’Anima din Capitală. Montarea propusă de regizoarea Mara Oprea, împachetează delicat o realitate dură a lumii în care trăim vorbind despre întrebările, emoțiile și problemele adolescenților și mai ales despre dramele care ar putea fi evitate cu un mic efort de atenție și empatie din partea adulților. Tinerii protagoniști Daria Pentelie, Eduard Chimak, Reka Kovacs, Vlad Lință și Maruca Băiașu construiesc pe scenă relația unor adolescenți care pornesc entuziast un joc aparent inofensiv, însă lucrurile scapă de sub control și un eveniment tragic le schimbă radical existent. Producția provocatoare trage un semnal de alarmă și îndeamnă subtil la mai multă înțelegere și atenție pentru generația care traveresează etapa fragilă a existenței. „N-am văzut nimic” se joacă pe 27 august, de la ora 19:00, la Sala „Ion Lucian” a Teatrului Excelsior.
„Povestea Mariei Tănase” spusă altfel, la Muzeul ASTRA din Sibiu
Un eveniment aparte le dezvăluie micilor spectatori și nu numai lor, destinul celei mai mari artiste a folclorului românesc. Pe 26 august, de la ora 16:00, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului (zona Etno-Tehno-Parc), are loc spectacolul-educativ „Povestea Mariei Tănase - melodii culese de Harry Brauner”. Actrița Petra-Rada Constantinov, acompaniată de subofiţerul Călin Han, suflător în ansamblul Muzicii Militare din cadrul Academiei Forțelor Terestre „N. Bălcescu” din Sibiu, ilustrează prin text și partituri muzicale, cele mai importante etape din viața „Păsării Măiastre”. Spectacolul este construit în baza portretului marii artiste realizat de Cristina Andone în cartea „Nesupusele”, un volum care prezintă pe înțelesul copiilor și tinerilor poveștile de viață a 100 de personalități feminine care au contribuit, în diferite domenii, la dezvoltarea României moderne.
Seri magice în Parcul Rozelor: Festivalul de Operă și Operetă de la Timișoara
Arii și duete celebre vor răsuna în acest weekend în Parcul Rozelor din Timișoara care găzduiește cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Național de Operă și Operetă. Evenimentul va fi deschis pe 25 august, cu o montare grandioasă a operei „Aida”, de G. Verdi, rolurile principale fiind interpretate de soprana Lăcrimioara Cristescu (Aida), tenorul Teodor Ilincăi (Radames) și mezzosoprana Gabriela Toader (Amneris). Pe 26 august, publicul este invitat să vizioneze opereta „Văduva veselă”, de F. Lehar, avându-i între protagoniști pe Narcisa Brumar, Bogdan Zahariea, Crina Vezentan și Cristian Bălășescu, iar pe 27 august Festivalul se va încheia cu spectacolul „Traviata”, de G. Verdi, o montare care se bucură de participarea tenorului invitat, Eusebiu Huțan (Alfredo), având-o ca parteneră pe soprana Paula Iancic (Violetta Valéry). Spectacolele sunt realizate cu participarea Corului, Corpului de balet și Orchestrei Operei Naționale din Timișoara. Toate reprezentațiile încep la ora 20:30, iar accesul este liber.