Main menu

header

950 23 1de Simona Lazăr

Devenit destinație externă predilectă, teritoriul scăldat de patru mări, Neagră, Marmara, Egee și Mediterană - și am numit aici Turcia - nu contenește să ne uimească prin amestecul bine dozat de civilizație și prin standardul ridicat al ospitalității. Dar oare alegem întotdea- una în deplină cunoștință de cauză locurile în care ne petrecem vacanța?

Cetatea de Bumbac și piscina antică de la Hierapolis

950 23 2Iată, de exemplu, Pamukkale (Cetatea de Bumbac), denumire turcă ce înlocuiește, în zilele noastre, numele anticei cetăți Hierapolis, care în grecește înseamnă Orașul Sfânt. Aici, ne putem bucura nu doar de măreția peisajului, dar și de efectul binefăcător al apelor termale. Cetatea Hierapolis a fost ridicată pe locul în care vechii greci au descoperit izvoare minerale bolborosind la suprafață și ale căror proprietăți curative li s-au părut miraculoase. Apele au creat enorme bazine circulare coborând pantele muntelui și acoperindu-l cu un strat fin de calcar, de un alb uimitor. Pe de altă parte, povestea Hierapolisului e la fel de frumoasă ca petalele de calcar. Ea se leagă de iubirea dintre Marcus Antonius și Cleopatra, frumoasei egiptene fiindu-i dăruite întinderi pitorești din sudul Asiei Mici. Această poveste a creat, la Hierapolis, „Baia Cleopatrei”. Datorită apelor curative, cetatea a devenit una dintre cele mai populate din Asia Mică. Romanii aveau, în general, respect pentru forța curativă a apei și pentru băi. Veniți la Hierapolis pentru vindecare, unii, aflați în fază terminală, nu mai apucau să revină acasă, motiv pentru care cetatea are una dintre cele mai mari necropole ale Imperiului Roman, cu peste 1.000 de lăcașuri.

Coloane de marmură și istorii de argint

950 23 3De-a lungul străzii principale, Via Fronius, putem citi pe resturi de marmură nume romane precum Flavius, Tiberius, Traianus... Rătăcind printre ruine, turistul vede, negreșit, Martiriumul, construcție în care se spune că a fost închis și martirizat Sfântul Filip. Un alt obiectiv monumental este amfiteatrul din secolul al II-lea în care încăpeau 15.000 de spectatori. Mai sunt de văzut Templul lui Apollo, zeitatea supremă, la Hierapolis, fântâna monumentală Nimfayon și mai ales Plutoniumul - o cameră subterană conectată cu templul lui Pluton, stăpânul întunericului subpământean. De sub pământ, ieșeau gaze letale și de aceea i se mai spune Gura Iadului sau Gaura Diavolului... Revenim, însă, la termele romane. Băile propriu-zise au fost transformate, astăzi, într-un muzeu care adună cele mai importante piese descoperite în sit. Alături, deschisă publicului, se află Baia Cleopatrei sau baia sacră, un lăcușor cu apă atât de limpede încât pe fund se văd coloanele de marmură prăvălite la cutremurul din 1334. În acest lac, se spune că Regina Cleopatra făcea băi cu apă termală și că astfel și-a păstrat frumusețea până la sfârșitul vieții. Azi, femeile vin aici în speranța că vor fi la fel de frumoase ca regina egipteană ori că măcar vor întineri, cum spun legendele urbane, cu... zece ani!

Culoarea apei diferă

Băile de la Pamukkale sunt foarte bune pentru piele. Culoarea apei diferă: e când brună, de la dizolvarea sărurilor de fier, când galbenă, de la sulf, însă în baia sacră apa e incoloră. Rapoartele indică despre apa Hierapolisului că ar conține o abundență de bicarbonați și de fier coloidal cu efecte medicale benefice. Apa poate fi băută în tratamentul a tot felul de boli interne (disfuncții cardiace, tensiune, gastrite cronice, obezitate, constipație, bronșite cronice, inflamații reumatice). Băile externe, mai spectaculoase în lunile reci, sunt indicate pentru reumatism și sciatică. Valoarea pH-ului este 5,8, iar a radonului, 1480/litru. Acum, pentru că v-am dat curaj să priviți și dincolo de aspectul pur turistic al călătoriilor, rămâne să decideți dacă veți înscrie Pamukkale pe lista stațiunilor termale preferate.

Doi agenți 007, „la nămol” în Delta Dalyanului

950 23 4În partea asiatică a Turciei nu sunt, însă, acestea singurele izvoare termale care au dus la dezvoltarea turismului de wellness și spa în regiune. Țara are peste 1.000 de izvoare termale, dar și piscine naturale de nămol, cum sunt cele din Delta Dalyanului, pe care le puteți folosi chiar și în timpul unei simple croaziere, admirând pe de o parte mirificul cadru natural și pe de altă parte monumentele megalitice lyciene, porți de intrare în temple, ale căror arhitectură și decorații amintesc de Petra, din Iordania. Băile de nămol din Delta Dalyanului au fost frecventate de vedete fără număr. Au trecut pe acolo doi agenți 007 - Sean Connery și Pierce Brosnan -, dar și Kevin Costner, care n-a dansat cu lupii, ci s-a uns cu binefăcătorul nămol, din cap până-n picioare. La cele trei piscine naturale de nămol, izvoarele termale au o temperatură plăcută - doar 40 de grade. Apa conține sulf - de aceea și nămolul are o culoare când albăstrie, când gălbuie, iar efectul de întinerire a pielii este vizibil chiar și numai după o ședință. O cură completă îți garantează întinerirea pielii cu zece ani.

Cel mai scump nisip din lume

Sedir Adasi sau Kedria ori, mai simplu, Insula Cleopatrei se află în mijlocul Golfului Gökova. Chiar înainte de a pune piciorul pe ea, o pancartă galbenă avertizează: „Nisipul nu poate fi luat de pe insulă în nicio circumstanță. Dacă sunteți prinși, veți suporta consecințele și în concordanță cu articolul 2863 al legii veți fi încarcerați”. Dură pedeapsă pentru un fir de nisip! O explicație există. Nisipul acesta este un bun de patrimoniu al Turciei. E unic! Şi foarte puțin... Se spune că a fost adus acolo de Marc Antoniu tocmai de pe o plajă din Egipt, pentru ca frumoasa Regină Cleopatra să își poată continua tratamentele de frumusețe. Nisipul e foarte fin, perfect sferic, de o culoare deschisă (aproape alb) și are tot felul de virtuți, similare celor ale apei carbonatate. Trebuie să-i credem pe ghizi pe cuvânt. Nu-l putem atinge. Puțina suprafață cu nisip e înconjurată de funii. Ca să ajungi în micul golf turcoaz - de fapt, o piscină naturală, rectangulară - traversezi un podeț de lemn. De proprietățile abrazive ale neprețuitului nisip nu poți beneficia. Există însă, la hotelurile din zonă, tratamente de peeling inspirate de nisipul Cleopatrei...