de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Toamna aduce într-un binemeritat prim-plan vestimentar rochia „de ceai”. Incredibil de versatilă, potrivindu-se pe orice siluetă, la orice oră a zilei și la orice vârstă, această piesă care practic nu a ieșit niciodată din tendințe cunoaște o revenire atât de spectaculoasă, încât se anunță a fi vedeta incontestabilă a următoarelor sezoane.
Declarație de independență… de corset!
De peste un secol, rochia „de ceai” este și o ținută de mare clasă, și o piesă „salvatoare”, care poate fi îmbrăcată rapid. Spre sfârșitul anilor 1800, femeile din Marea Britanie - și din întreaga lume, de altfel - se săturaseră de corsetele care le făceau aproape să leșine, provocându-le și probleme digestive severe. Moda pentru femei avea nevoie de ceva nou și eliberator, dar care să arate în continuare formidabil, oferind confort și libertate. Așa s-a născut rochia „de ceai”, ca o declarație de independență. Noul design a permis femeilor care participau la evenimente sociale să se simtă mult mai confortabil, iar în același timp să arate impecabil și foarte atrăgătoare. Rochia a fost întotdeauna confecționată din țesături ușoare și mai ales nu implica un corset. Un alt punct care a făcut piesa irezistibilă de la început a fost faptul că se putea închide în față, așa că nu mai era nevoie de asistență la îmbrăcat.
De la ținuta de fiecare zi la lumea teatrului și filmului
Rochia „de ceai” a fost un succes instantaneu. Modelele care au explodat în epocă le permiteau doamnelor să aibă libertate de mișcare și flexibilitate și erau suficient de versatile încât să poată fi purtate pentru multe sarcini zilnice, în casă, precum și la petreceri de ceai. Deși o bună bucată de vreme a fost o piesă pentru cerc restrâns, acasă și la întâlniri cu apropiații, rochia „de ceai” a cucerit publicul atât de repede, încât a devenit un element de bază în garderobă în epoca victoriană - faimoasă, de altfel, pentru constrângerile sale. Așa că societatea britanică s-a obișnuit treptat cu acest nou stil de îmbrăcăminte. Pe măsură ce popularitatea rochiilor „de ceai” a crescut, modelele au devenit mai complexe, chiar realizate din țesături mai luxoase, unele având și corsete foarte ușoare, pentru doamnele sau domnișoarele care voiau să-și sublinieze liniile corpului în acest fel. Dar acestea erau considerabil mai puțin restrictive decât anterior. Designerul de modă Lady Lucy Duff-Gordon a contribuit la consolidarea popularității rochiilor „de ceai” și a stabilit un adevărat stil de weekend, apoi de stradă. Primele prezentări de modă cu rochii „de ceai” create de un designer consacrat aveau loc în 1894, la Londra, evenimentele erau pline de muzică live și de cupe cu șampanie și asta a atras atenția lumii teatrului și apoi filmului. Iar rochia „de ceai” a „explodat”.
O piesă perfectă pentru fiecare
Până în anii 1940, aceste rochii deveniseră ceva foarte obișnuit. De la articole pentru casă până la plimbări, picnicuri și călătorii, această piesă a fost o parte nelipsită a garderobei fiecărei femei. Linia acestei piese a urmat tendințele, de la lejeră și largă până la talie înaltă, model drept, de lungime până la genunchi, oricum, inconfundabilă. Cum moda este ciclică, florile și bulinele care abundă în moda 2023 la capitolul rochii erau imprimeuri de top și cu aproape 100 de ani în urmă. Decolteurile detaliate, cu broderie, precum și fundițele au fost, rând pe rând, tipare de mare succes. De altfel, deceniul 40 al secolului trecut a stabilit acele repere care s-au păstrat până astăzi la rochia „de ceai” - eleganță, fluiditate, comoditate. Ca urmare, indiferent de înălțime, de greutate, de forma corpului sau de preferința pentru un imprimeu sau o culoare, este exclus să nu existe o rochie „de ceai” perfectă pentru fiecare.
Complimentează orice siluetă
Mini, maxi sau midi, sub sau deasupra genunchiului, apropiată de linia corpului sau foarte lejeră, rochia „de ceai” este sinonimă cu feminitatea. În general, imprimeul floral se potrivește cel mai bine acestui model, întrucât aduce culoare și feminitate chiar și în cele mai minimaliste garderobe. Unele dintre modelele cele mai apreciate sunt cele cu volane așezate strategic, astfel încât să complimenteze orice linii ale corpului care trebuie scoase în evidență prin vestimentație. Un alt mare avantaj al rochiei „de ceai” este acela că permite îndrăzneala fără ca aceasta să fie confundată cu vulgaritatea. O astfel de piesă poate avea un decolteu foarte adânc, întrucât restul ansamblului nu este deloc strident, poate fi într-o culoare cu personalitate, întrucât linia piesei este clasică, poate avea un imprimeu sofisticat, întrucât fluiditatea tiparului îl va evidenția cu fiecare mișcare. De altfel, rochiile „de ceai” permit atât de multe posibilități, încât nici chiar animal print, atât de sofisticat de purtat și de asortat, nu este nepotrivit pentru aceste piese nemuritoare.
Disimulează părțile care trebuie să rămână ascunse
O rochie „de ceai” duce cu gândul de regulă la o siluetă a anilor 1940 - are umerii definiți, talia este accentuată (cel mai adesea cu o cusătură înălțată), este lejeră în jurul șoldurilor fără să fie largă și are nasturi mici. Este acea rochie care se poate purta pe bicicletă, cu un coș în care se pune o pâine și un pachet de unt, sau îmbrăcată la un picnic, pentru o prăjitură și, desigur, un ceai. Această rochie arată bine pe oricine, forma sa subliniază linia verticală în față, mai degrabă decât pe cea orizontală din jurul taliei, disimulează acele părți pe care nicio femeie nu le vrea foarte expuse, acoperă umerii și genunchii și poate fi purtată, în funcție de model, la piață sau la Sărbătorile de Crăciun în familie și oriunde altundeva.
Celebrităţile au etalat-o în toate timpurile
Personalitățile și vedetele nu puteau sta deoparte de faima și farmecul rochiei „de ceai”. De la Victoria Beckham până la Kendall Jenner și de la Regina Letizia a Spaniei până la regretata Prințesă Diana, aproape nu există celebritate care să nu fi etalat măcar o dată această piesă vestimentară. Pe de altă parte, accesorizarea rochiei „de ceai” ține de fiecare - cu un pulovăr sau cu un șal, cu cercei mari sau cu teniși colorați, cu brățări sau cu o curea fină, totul este posibil, cu observația că istoria modei a demonstrat că această piesă arată cel mai bine atunci când este purtată aproape neîmpodobită, declarație de fashion prin ea însăși. Mai departe, specialiștii arată că un imprimeu cu flori mici este mai potrivit unei siluete cu forme bine definite, decolteul în formă de „V” va flata un bust mai plin, iar mânecile scurte și talia sculptată ajută la obținerea siluetei curbate atât de apreciate astăzi. Modelul cu guler rotunjit conferă un aspect tineresc, iar pentru femeile cu șolduri pline, o rochie „de ceai” cu mâneci puțin bufante direcționează atenția spre farmecul părții de sus a corpului.