Main menu

header

953 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Teme autentice din societatea românească de ieri şi de azi, eroi spectaculoși și povești intense îmbogățesc agenda culturală autohtonă. În continuare, vă recomandăm câteva producții remarcabile, cu distribuții de zile mari, pe care nu trebuie să le ratați.

Actualitatea metehnelor românești: „Ultima oră”, la Teatrul Nottara

Cum reușește o gafă din mass-media să dea peste cap planurile afaceriștilor și politicienilor momentului ne amintește echipa Teatrului Nottara din București în cea mai nouă montare a stagiunii. Pe 29 septembrie, de la ora 19:00, la Sala „Horia Lovinescu”, se joacă, în avanpremieră, spectacolul „Ultima oră”, în regia lui Erwin Șimsensohn. Textul lui Mihail Sebastian exploatează cu ironie și umor fin metehnele societății românești interbelice, montarea demonstrând (la aproape 100 de ani distanță) actualitatea lor. Eroarea unui ziar falimentar, interpretată drept o dezvăluire, generează o serie de confuzii și răsturnări de situație, în centrul atenției fiind un modest și visător profesor de istorie. Actorii Gabriel Răuță, Ada Navrot, Gavril Pătru, Alexandru Mike Gheorghiu, Cristian Șofron, Ioana Calotă, Crenguța Hariton, Dani Popescu, Andreea Măcelaru Șofron și Vlad Bălan transpun pe scenă o poveste plină de suspans și romantism, încheiată într-o notă ironică: într-o lume lipsită de scrupule, dominată de corupție și lupta pentru putere, dragostea și pasiunea triumfă neașteptat, cu un mic compromis în favoarea marilor afaceri. Următoarea reprezentație este programată pe 8 octombrie.

Busu și Gheorghe Ifrim, jucați pe degete de o femeie: „Fidelitate”

Ce faci dacă vrei să scapi de nevastă și nu reușești cu niciun chip, ba chiar riști să devii, neașteptat, victima vieții de cuplu? Un răspuns captivant și plin de farmec este oferit de trei protagoniști de excepție în comedia „Fidelitate”, de Chazz Palminteri. Povestea ne introduce în căminul cuplului Maggie și Jack (interpretați de Adelaida Zamfira și Florin Busuioc), în ziua în care aniversează 20 de ani de căsnicie. Când Jack anunță că nu poate ajunge acasă, nevasta depresivă, convinsă că este înșelată, încearcă să se sinucidă, situația fiind cu greu gestionată de soț. Brusc în apartament apare Tony (Gheorghe Ifrim), un asasin profesionist angajat să o ucidă pe Maggie, iar lucrurile iau o întorsătură ciudată pentru că ucigașul și victima par să împărtășească sentimente puternice. Confuzia crește mai ales când soțul neagă orice implicare și toată aventura poate fi creeată atât de o crimă planificată, cât și de un genial șantaj între nevastă și amantul său. „Fidelitate” se joacă pe 2 octombrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Național din Capitală.

„Chirița în Carnaval”, cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi, la Pitești

Energie, culoare, muzică și mult umor, acestea sunt principalele ingrediente ale unei satire clasice autohtone, remarcabil reconstituită pe scenă de doi artiști de excepție. Pe 2 octombrie, de la ora 19:30, la Casa Sindicatelor din Pitești, puteți vedea spectacolul „Chirița în Carnaval”, după Vasile Alecsandri, avându-i ca protagoniști pe Maia Morgenstern și Marius Bodochi. Prețioasa Chirițoaie, atrasă de lux, progres și faimă, se dezlănțuie pe scenă, interacționează cu publicul, pocește spectaculos limba franceză, definind în mod original snobismul și parvenirea din societatea vremii, surprinzător de ușor de regăsit în cea contemporană. Marius Bodochi înfățișează mai multe personaje care răspund temelor eroinei principale în tonuri grotești sau în nuanțe comice. Tabloul este completat de coloana sonoră a epocii, asigurată de instrumentiștii Rodica Gâncea (vioară) și Bogdan Costel Lifsin (acordeon), alături de Corina Băjenaru.

O rețetă clasică de bună dispoziție, în comedia „Dragoste pe muchie de cuțit”

Nu întotdeauna dragostea trece prin stomac, o demonstrează cu mult farmec și originalitate noua peliculă românească „Dragoste pe muchie de cuțit”, în regia lui Germain Kanda, o comedie antrenantă care îmbină inspirat acțiunea cu umorul de calitate și cu temele culinare. Filmul spune povestea a două familii, proprietare de restaurante, aflate de o viață într-o rivalitate (stârnită de „ursul de mămăligă”, o rețetă tradițională veche de 1.000 de ani). Conflictele tind să nu-i afecteze pe urmașii familiilor (Ducu și Marina), însă la maturitate relația lor se transformă, generând spectaculoase răsturnări de situație, finalul istoriei având un deznodământ neașteptat. În roluri savuroase îi puteți vedea pe îndrăgiții artiști Carmen Tănase, Marian Râlea, Răzvan Bănică, Ada Galeș, Mirela Zeța, Alin Panc și Alexandru Pop, coloana sonoră a filmului purtând amprenta lui Marius Moga. „Dragoste pe muchie de cuțit” este difuzat pe marile ecrane din întreaga țară, începând din 29 septembrie.