Main menu

header

954 25 1de Roxana Istudor şi Claudia Mîţoi

Fără rival în capacitatea de a flata orice siluetă, jeanșii evazați nu au ieșit niciodată din trenduri, doar 2023 i-a readus în prim-plan mai puternic, parcă, decât în alte epoci ale modei. Experții afirmă că tendința este generată, pe de o parte, de nostalgia anilor 1970, iar pe de altă parte, de faptul că aceste piese sunt de o versatilitate uimitoare.

Alungesc imaginea picioarelor

Jeanșii evazați sunt de neegalat la capitol foarte important pentru multe femei: sculptarea și alungirea imaginii picioarelor. Purtați cu încălțăminte cu aer retro, cu platformă sau pur și simplu cu ghete tip cowboy, acești pantaloni „bat” prin longevitate multe alte piese vestimentare celebre. Și, în timp ce stilul „clopot” al anilor 1970 pare să fi… rămas în acele timpuri, jeanșii evazați de astăzi complimentează orice siluetă, orice înălțime și vin în atât de multe variante, încât este aproape imposibil ca o persoană să nu-și găsească perechea de blugi evazați ideală. Pentru 2023, de exemplu, brandul Celine a combinat aceste piese cu jachete moto elegante, Altuzarra i-a etalat cu o jachetă decupată și o bluză albă, creând combinația potrivită între eleganță și stilul casual, iar Dior propune ca jeanșii evazați să „strălucească” prin ei înșiși, asortați doar cu o jachetă simplă, într-o culoare neutră. 

Fac talia să pară mai subțire

954 25 2Experții în fashion recomandă jeanșii evazați în combinație cu o piesă cu linie ascuțită, care nu creează volum în plus, cum ar fi o cămașă care urmărește linia corpului, o jachetă scurtă sau un top minimalist. Foarte potriviți pentru stilul Street, de fiecare zi, acești blugi sunt spectaculoși cu un tricou alb simplu și o vestă imprimată. De asemenea, pentru amatoarele de denim ca ansamblu complet, cea mai bună „pereche” pentru blugii evazați este o jachetă din același material, scurtă și strânsă pe corp, care face talia să arate mult mai subțire. Pe scurt, pentru a obține tot efectul dorit de la acești pantaloni cu atâtea beneficii optice, estetice și funcționale, cheia „succesului” ansamblului se află… în partea de sus. Odată asamblați jeanșii evazați cu cămășile simple și jachetele scurte și strâmte care li se potrivesc atât de bine, nu mai rămâne decât ca încălțămintea să fie cea potrivită, în funcție de lărgimea din partea de jos a pantalonului - gheată cu vârful ascuțit, sandale cu platforme sau botine cu toc și vârful rotunjit.

Ideali pentru formele tip „pară”

954 25 3Blugii evazați sunt un simbol major al stilului boem specific anilor 1960-1970 ai secolului trecut, după care tânjesc și generațiile actuale, dovadă trendurile din celelalte segmente ale frumuseții. „Jeanșii evazați au revenit ca un adevărat must-have în garderobă în acest sezon. Ceea ce îi face irezistibili este felul în care echilibrează imaginea picioarelor, făcându-le să pară mai lungi indiferent de înălțimea celei care poartă acești pantaloni”, spune Jessica Oldfield, de la River Island. Nu întâmplător aceste piese sunt atât de apreciate - variantele contemporane vin cu talie înaltă, mijlocie sau joasă, linia mai largă a tivului ajută la echilibrarea formelor de pară ale multor siluete, echilibrează optic bustul mai mare și umerii mai largi și atrag privirea în jos, prelungind silueta.

Perfecți pentru birou

954 25 4Foarte eleganți și, în același timp, ușor de îmbrăcat, jeanșii evazați par impecabili de fiecare dată, astfel încât pot fi alegerea ideală de la o ținută de birou până la o primă întâlnire romantică. Dacă jeanșii evazați sunt purtați la serviciu, experții recomandă modelele casual, combinate cu un blazer într-un ton neutru și cu un top colorat similar, pentru un aspect fără „întreruperi” estetice. Blugi evazați trebuie să fie în nuanțe închise, fără detalii și cu un finisaj simplu. Pe de altă parte, pentru un look de zi relaxat, acești blugi se combină cu o jachetă luminoasă și un tricou alb imaculat, alăturare irezistibilă de albastrul tradițional al denimului. Un truc de la stiliști: cum blazerele lejere sunt una dintre cele mai mari tendințe de modă în 2023 și în sezoanele următoare, pentru a le combina cu jeanșii evazați este suficient să se poarte pe dedesubt un top sau o cămașă mulată, la final suflecând ușor mânecile blazerului.

Rafinament și versatilitate

954 25 5Există la dispoziția celor care doresc să urmeze trendul evident al blugilor evazați o mulțime de modele și linii diferite, de la decupați pe lungimi diferite până la toate tonurile de culori pe care le permite denimul. Potrivit experților, optând pentru blugi evazați cu o siluetă ușor decupată, se pot etala mai mult pantofii și, în plus, sunt alungite vizual picioarele, mai ales dacă încălțămintea are tocuri sau platforme. Mai departe, o cămașă neagră, o vestă neagră simplă și o centură asortată vor funcționa întotdeauna foarte bine cu blugi evazați, în special pentru persoanele care au partea de sus a corpului mai mare, aspectul blugilor evazați preluând prim-planul. La această ținută se poartă pantofi cu toc subțire. De asemenea, chiar dacă există clișeul că jeanșii evazați nu prea pot fi asociați cu rafinamentul, specialiștii în modă afirmă contrariul: blugii evazați arată grozav cu tocuri - cu cât mai înalte, cu atât mai bine, mai ales că linia finală a unui astfel de ansamblu este de alungire, aspect binevenit pentru persoanele care au trunchiul mai lung. Combinați cu o cămașă albă cu volane discrete sau din dantelă, acești blugi purtați cu tocuri înalte vor face silueta să pară „nesfârșită” și ținuta foarte rafinată.

Modelele cu tiv despicat „înalţă“ optic

954 25 6Blugii evazați sunt sinonimi cu ținutele în stil boho, dar asta nu trebuie să însemne neapărat vintage. Este suficient să fie alese modelele evazate cu rupturi și piese mai strânse în partea de sus. Un top frumos, curbat, cu detalii florale este o modalitate ușoară de a încorpora o atmosferă boho în look-ul mileniului trei care include blugii evazați. Pe de altă parte, modelele cu tiv despicat sunt o modalitate de excepție de a pune în valoare pantofii - de asemenea, echilibrează linia siluetei cu o haină lungă deasupra, mai ales pentru persoanele mai scunde. Acest look folosește elemente de bază pentru a crea un ansamblu de weekend, de brunch cu prietenii sau chiar pentru birou, dacă este permis un cod vestimentar mai casual. În ceea ce privește pantofii, sandalele albe sunt o alegere clasică, dar stilul poate fi completat și cu cizmele de tip cowboy, care se potrivesc atât de bine cu vestele scurte și care ilustrează perfect omniprezentul stil cottagecore - accentele rustice care se pot vedea astăzi peste tot. Dacă toate acestea se completează cu un accesoriu ca pălăria cu boruri largi, efectul este spectaculos.