Main menu

header

955 32 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Când moda își propune în primul rând să fie artă și abia apoi funcționalitate, rezultă creații care sunt adevărate tablouri în mișcare. Este și cazul rochiilor-terariu, prezentate recent de designerul Jun Takahashi, la Săptămâna Modei de la Paris, și care au părut mai degrabă haine pentru îngeri.

Fuste cu flori adevărate și pline de fluturi vii

955 32 2Creatorul de modă Jun Takahashi a fost inspirat de o lume feerică atunci când a creat rochii a căror etalare a devenit imediat virală. Piesele care arătau supranatural au defilat cu luminile stinse, întrucât ele însele luminau fastuos, ca într-o altă lume. În timp ce alți designeri au propus pentru primăvara 2024 haine pentru viața reală, Takahashi a trimis pe podium piese construite pentru divin. Modele în rochii fără bretele au plutit, părând să strălucească din interior. Fustele limpezi ale acestor piese serveau drept terarii, presărate cu flori adevărate și pline de fluturi vii, care „dansau”. Potrivit specialiștilor în modă, dincolo de ideea de fashion, cele mai complicate timpuri produc cea mai interesantă artă. „Este vorba de a lua lucruri pe care le știm ca adevărate și a le face exact pe dos, într-un mod cât mai special”, explică baronul Dries Van Noten, creatorul celebrului brand cu același nume.

Cupole din plastic cu frânturi stilizate de Paradis

955 32 3Jun Takahashi își argumentează creațiile cu ideea de elegie pentru o lume pierdută - și prieteni pierduți, a adăugat designerul ulterior - spunând că „uneori trebuie să ștergem totul pentru a începe din nou”. Iar piesele nu au dezamăgit pe nimeni; dimpotrivă. Pe lângă o imagine amețitoare, aceste rochii au vădit un talent extraordinar și, nu în ultimul rând, foarte multă pricepere cu care a fost dublată arta. Rochiile de bal au „dansat” sub ochii privitorilor, pline de viață, cu fuste mini din plastic, iluminate din interior pentru a dezvălui grădini întregi prinse sub cupole: ilustrări minuscule ale Paradisului, flori și fluturi. „Fluturii vor fi eliberați după spectacol”, a spus Takahashi. Momentul a devenit rapid viral, fanii online exclamând că rochiile i-au făcut să se îndrăgostească din nou de modă. Unii au comparat rochiile-terarii cu genul de creație magică ce s-ar putea vedea într-un film sau într-un basm Disney, alții au spus că le-a amintit de îmbrăcămintea pe care o visau în copilărie.

„Rochiile exprimă sentimentul de a fi blocat în lume și de a dori să te eliberezi“ (Jun Takahashi)

Creaţiile designerului Jun Takahashi par, mai degrabă, rochii pentru... îngeri!