Main menu

header

956 28 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Minele, munții și „castelele” de sare sunt minunate monumente ale naturii, impresionante prin aspect și prin beneficiile indiscutabile pentru sănătatea aparatului respirator. De la munți impresionanți la câmpuri albe și adâncuri tulburătoare, natura a dăltuit în sare peisaje memorabile.

Muntanya de Sal

956 28 2Înainte de Revoluția industrială, sarea era o delicatesă și costa enorm, prezența acesteia pe mese fiind un semn de bogăție. Astăzi, sarea este omniprezentă și se extrage mult mai lesne, fiind, pe de altă parte, și un zăcământ sculptat spectaculos de natură. În Cardona, Spania, poate fi admirat un formidabil munte de sare, Muntanya de Sal, de unde se extrage prețiosul ingredient încă din Neolitic. „Cândva, sarea extrasă de aici era folosită ca monedă de schimb şi purta denumirea de aur alb”, explică istoricul Montse Malavé, de la Fundación Cardona Histórica. Foarte asemănător cu un aisberg pierdut lângă Barce- lona, Muntanya de Sal este unul dintre foarte puținele astfel de locuri de pe Terra, adăpostind un sit turistic cu grote, stalactite, stalagmite și un parc cultural care dă la iveală spectaculoasele nuanțe de albastru, alb și gri realizate pe pereții muntelui de sedimentele depuse în timp.

„Castelele” din Munții Zagros

956 28 3Cu milioane de ani în urmă, Golful Persic acoperea mari întinderi din Peninsula Arabică. Pe măsură ce s-a retras, marea a lăsat în urmă cantități enorme de sare, iar stratul a fost acoperit de sedimente aduse de pe munți de apa de ploaie. În timp, pătura de sedimente s-a îngroșat, a devenit compactă și a presat stratul de sare, generând ridicarea acesteia printre stâncile de deasupra. Când găsește un loc permeabil în stratul de sedimente, sarea îl străpunge și formează domuri, cunoscute drept diapiri. Din loc în loc, câte un astfel de diapir iese la suprafață și se răspândește orizontal, devenind un ghețar de sare. Aceste formațiuni incredibile pot fi văzute în zonele sudice, sud-vestice și centrale ale Iranului. Cele mai spectaculoase și mai vestite se află în Munții Zagros, care numai în partea sudică dau la iveală peste 130 de domuri de sare, alături de peșteri, văi, doline carstice și izvoare, toate sărate.

Slănic Prahova, destinație terapeutică

956 28 4Cea mai mare mină de sare din Europa, Slănic Prahova, este în prezent un spațiu de vindecare și o destinație terapeutică. Camerele subterane, în formă trapezoidală, măsoară 55 de metri înălțime, suprafața totală a minei fiind de aproximativ 80.000 de metri pătrați. Înălțimea uneia dintre săli este de 70 de metri, iar circuitul se desfășoară în jurul enormului pilon ce susține mina. Se pot admira basoreliefurile înfățișându-l pe Mihai Viteazul sau statuile lui Eminescu, Decebal, Traian. Temperatura constantă, de 12 grade Celsius pe tot parcursul anului, umiditatea de 50%, compoziția aerului bogat în ioni de sodiu, presiunea atmosferică mai mare decât cea de la suprafața solului, lipsa factorilor alergeni creează un microclimat special și un mijloc natural de tratare a afecțiunilor respiratorii, a cărui eficiență a fost descoperită cu peste 100 de ani în urmă. Tot aici sunt locuri amenajate pentru sport, ca sanatorii sau ca decor pentru cinematografie și se țin concursuri internaționale de microaeromodele.

Mina radioactivă Asse

956 28 5Una dintre minele de sare care dau fiori se găsește în Germania și este pe cât de spectaculoasă, pe atât de periculoasă. Între anii 1967 și 1978 în adâncul acestui spațiu s-au depozitat 125.000 de recipiente cu material radioactiv de nivel redus și mediu. O anchetă de presă dezvăluia, în anul 2008, că aceste butoaie contaminate au fost împinse mai mult în adâncul minei, periclitând pânza freatică. Abia doi ani mai târziu se decidea ca aceste deșeuri radioactive să fie eliminate, dar acțiunea va dura mulți ani, așa că pericolul pentru localnici este unul constant. Pe de altă parte, cei mai temerari turiști se aventurează în mina cu radiații, spațiu natural spectaculos, care taie răsuflarea privitorului.

Terasele Maras

956 28 6Spațiu venerat de incași, terasele din sare din Peru, numite Maras, au fost create în milioane de ani de un singur izvor subteran care alimentează firele curgătoare ce au dăltuit un adevărat monument al naturii. Accesul în acest perimetru este extrem de dificil, mai ales revenirea plină de senzații tari peste valea abruptă Urubamba, printre crevase ca de pe altă planetă. Formidabilul sistem de canale utilizate cândva pentru inundarea acestor te- rase este utilizat și astăzi, ca o demonstrație a geniului străvechii civilizații. Pentru că este exploatat neîntrerupt încă din anul 1.000 î.Hr. și reprezintă un etalon al evoluției civilizației umane, acest spațiu face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Orașul subteran Goderich

956 28 7Sub Lacul Huron, din Canada, există cea mai mare mină de sare din lume, care are o particularitate uimitoare: spațiul exploatat din 1959 adăpostește, chiar sub lac, un oraș subteran. Aici trăiesc și muncesc 400 de persoane, există drumuri pe care circulă camioane de zeci de tone care sunt coborâte în mină pe bucăți, reasamblate și nu mai urcă niciodată la suprafață. De asemenea, cei care viețuiesc aici au la dispoziție spații pentru a lua masa, depozite, diverse servicii și chiar… plante!

„Poarta Iadului”

Lanțul de lacuri sărate din Etiopia, Danakil Salt Pan, poartă supranumele de „Poarta Iadului”, în principal din cauza condițiilor climatice care sfidează toate regulile. Situat în mijlocul celui mai neospitalier și mai încins loc de pe Pământ, acest șirag de ochiuri de apă are unele părți situate sub nivelul mării, formându-se astfel „găleți” în care temperatura ajunge și la 120 de grade Celsius în mijlocul verii. Asta nu-i împiedică pe cei mai curajoși dintre localnicii din zonă să se aventureze la prima oră a dimineții, când temperatura este de doar… 60 de grade Celsius, pentru extragerea unor blocuri de sare care îi ajută să-și câștige existența. 

Descoperită, potrivit legendei, de calul lui Alexandru Macedon, mina Khewra, din Pakistan, are în spate un zăcământ estimat la 6.687 de miliarde de tone de sare

Câmpul Atacama, sursă globală de… litiu pur!

956 28 8Salar de Atacama este cel mai mare câmp de sare din Chile. Înconjurat de vulcani, fără sursă de drenaj, acest spațiu care pare selenar este exploatat pentru cel mai pur litiu din lume, care se găsește într-o rezervă record, ce cumulează 27% din tot ce se găsește pe planetă. Potrivit datelor din anul 2017, acest celebru câmp de sare furnizează peste 35% din necesarul de litiu la nivel mondial.