Main menu

header

957 29 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Unele dintre cele mai uimitoare lucruri de pe planetă sunt afacerile de familie care vin neîntrerupt din negura vremurilor. În pofida suișurilor și coborâșurilor istoriei, a greutăților și obstacolelor de toate felurile, aceste tradiții au devenit adevărate valori universale, care au sfidat timpul și sunt, poate, cel mai aproape de ceea ce oamenii înțeleg prin nemurire.

Kongo Gumi

40 de generații de constructori japonezi

957 29 2Primele 30 de companii care fac parte din 100 cele mai vechi din lume au peste 225 de ani. Patru au rezistat în aceeași familie de mai bine de un mileniu. Cel mai vechi business trecut și păstrat din generație în generație este constructorul japonez de temple Kongo Gumi, afacere fondată în 578. Membri ai familiei Kongo au sosit în Japonia pentru a construi templul Shitennoji, care încă există. De-a lungul secolelor, constructorul Kongo Gumi a participat la edificarea multor imobile celebre. Astăzi, familia continuă să construiască și să repare temple religioase. Președintele actual al companiei este Toshi- taka Kongo. Fiul său, în vârstă de 51 de ani, Masakazu Kongo, va prelua și perpetua afacerea legendară.

Hoshi Ryokan

Primul spa, fondat în… 718!

Potrivit legendei, zeul Muntelui Hakusan a vizitat un preot budist, spunându-i să aducă la suprafață apele unui izvor termal subteran într-un sat din apropiere. Preotul i-a cerut discipolului său, fiul unui tăietor de lemne, pe nume Garyo Saskiri, să construiască un loc de odihnă şi recreere pe acel amplasament. Familia, cunoscută sub numele de Hoshi, conduce un hotel în Komatsu, neîntrerupt de atunci. Actualul hotel cu spa adăpostește 450 de persoane în 100 de camere. Un urmaș Hoshi, Zengoro, este în prezent conducătorul companiei.

Baronii Ricasoli

Uleiul de măsline

Baronii Ricasoli au primit pentru prima dată pământ de la Republica Florența în 1141. Astăzi, Brolio Estate, afacerea familiei, se întinde pe aproximativ 15.000 de metri pătrați și, deși a pornit de la producerea uleiului de măsline, astăzi preponderentă este producția de vin. Dar uleiul de măsline a rămas o efigie, în imediata apropiere a locuinței familiei fiind și astăzi cultivați măslinii care furnizează faimosul ulei.

Barovier & Toso

Nemuritoarea sticlă de Murano vine din 1295

Familia Barovier produce sticlă cristalină și astăzi, în insula Murano, lângă Veneția. Produsele din faimoasa stică de Murano, care vin prin aceeași familie din 1295, sunt considerate adevărate obiecte de artă și niciun om bogat al planetei care a trăit în toate aceste secole nu și-a etalat pe deplin averea și statutul fără o piesă din sticlă de Murano.

Richard de Bas

Şapte secole de hârtie prețioasă

957 29 3Fondată în 1326, compania Richard de Bas are o reputație seculară pentru hârtia prețioasă pe care a produs-o, în pofida tuturor vicisitudinilor și a perisabilității produsului său. Brandul a devenit atât de renumit pentru calitatea producției, încât a fur- nizat, printre altele, hârtie pentru desenele în ediție limitată ale celebrilor artiști Braque și Picasso. În mod firesc, ca o pecete a nemuririi, familia care deține compania de șapte secole conduce și un muzeu.

Torrini Firenze

De la armuri la bijuterii exclusiviste

În 1369, în plin Ev Mediu, era fondată o mică afacere de producție de armuri pentru cavalerii și soldații aflați în nesfârșitele lor războaie. Jacopus Torrini a fost primul producător, mutat la Florența din satul natal Scarperia, pentru a forja armuri. Atelierul său a evoluat ulterior într-un spațiu unde se creau bijuterii de cel mai înalt rafinament. Și astăzi familia deține în exclusivitate un secret secular prin care reușește să producă „oro nativo”, un tip de aur care chiar și prelucrat tot pare proaspăt ieșit din mină, indiferent cât de șlefuită ar fi bijuteria.

Camuffo

A construit nave pentru Mohamed al II-lea și Napoleon I

957 29 4În Portogruaro, Italia, a pornit în 1438 o afacere de familie care continuă și astăzi, la a 18-a generație: navele Camuffo. Afacerea a început în Khania, un port venețian de pe insula Creta și a fost fondată de un localnic supranumit Camuffi, al cărui nume real era de fapt El Ham Mufti. Producția s-a dezvoltat atât de bine, încât Camuffi ajunsese să furnizeze ambarcațiuni și nave pentru sultanul Mohamed al II-lea, Republica Venețiană, Napoleon I, Familia Imperială Habsburgică și Marinq Regală italienă. Experții se referă și astăzi la o barcă creată de compania de familie Camuffo drept „Stradivariusul mării”.

Antinori

Cel mai cunoscut vin florentin are peste 600 de ani

Într-un palat florentin din 1506 trăiește familia care continuă să facă unul dintre cele mai cunoscute vinuri din lume - Antinori, care se ocupă de afacerea cu vinuri de când Giovanni di Piero Antinori s-a alăturat Breslei Florentine a Vinicultorilor, în urmă cu mai bine de 600 de ani. În prezent, Piero Antinori și cele trei fiice ale sale supraveghează o rețea de podgorii din Italia, SUA, Ungaria, Malta și Chile, care continuă să fie recunoscute de consumatori și de critici de vin pentru un Chianti unic, pe lângă alte tipuri de vin. Chiar dacă Antinori a fost nevoit la un moment dat să vândă 49% din companie, în 1983, a cumpărat înapoi ulterior ceea ce înstrăinase din prețioasa moștenire de familie.

John Brooke&Sons

Inegalabila lână englezească

Compania fondată de John Brooke în 1541 este o emblemă a producerii țesăturilor din inegalabila lână englezească. De-a lungul timpului, producătorul se mândrește cu piese pe care le-a furnizat trupelor britanice (bătălia de la Trafalgar, al Doilea Război Mondial), trupelor franceze și personalului militar rus. În secolul al XIX-lea avea 220 de războaie de țesut și 900 de angajați. Astăzi, afacerea este condusă de Mark Brooke și de fratele său, Massimo Brooke.

Banca Berenberg, fondată în 1590, este una dintre puţinele bănci deţinute independent de o familie în Germania

Beretta S.p.A.

Arta fabricării armelor

Producătorul de arme de foc de clasă mondială Beretta este o afacere care a pornit în 1526. Cum a reușit un singur brand să surclaseze afaceri foarte mari din domeniu este datorită calităţii impecabile. Armele Beretta sunt preferatele de departe ale filmelor de la Hollywood, fiind omniprezente și în dotarea forțelor de ordine din toată lumea, de la carabinierii italieni până la jandarmii francezi și Texas Rangers. Iar povestea continuă - Ugo Gussalli Beretta este actualul președinte al companiei.

Fonderia Pontificia Marinelli

Clopotele care sună de peste un mileniu

Turnătoria de clopote fondată în micul oraș Agnone, din Italia, pe dealurile Apenine, folosește și astăzi tehnicile originale ale fondatorilor săi, care au pus bazele afacerii în jurul anului… 1000! Clopotele companiei bat în New York, Beijing, Ierusalim, America de Sud și Coreea, printre altele. Firma are 20 de angajați, inclusiv cinci membri ai familiei fondatoare Marinelli. Pasquale Marinelli este actualul director general. Un muzeu deschis în 1997 prezintă opera fratelui lui Pasquale, celebrul sculptor Ettore Marinelli.