de Cătălina Tăgârță
În lumea agitată și plină de presiuni în care trăim, căutarea propriei identități și a liniștii interioare devine o călătorie esențială. În ultima perioadă am urmat un program de 21 de zile bazat pe învățăturile semnificative ale lui Louise Hay - celebra autoare motivațională. Auzisem despre puterea extraordinară a afirmațiilor pozitive. Sunt sigură că și voi ați citit sau aţi auzit despre multe lucruri în viață. Însă când practici cu adevărat, acest lucru face diferența. Cu această ocazie am înțeles de ce afirmațiile pozitive rostite în fața oglinzii au devenit o componentă fundamentală în procesul de transformare personală a milioane de oameni din întreaga lume.
Gândirea e farul care ne conduce
Într-un mediu în care autocritica și presiunile sociale pot fi copleșitoare, gândirea pozitivă devine farul care ne îndreaptă către lumina interioară. Afirmaţiile pozitive sunt un instrument esențial, care îndreaptă atenția către potențialul nostru și către posibilitățile frumoase ale vieții. Cu fiecare cuvânt rostit cu convingere, deschidem uși către o realitate în care ne vedem cu iubire și speranță. Dacă ar fi să vă întreb acum, ce ați răspunde sincer la întrebările: „Cum vă vedeți pe voi înșivă?″, „Ce vă spuneți de fiecare dată când vă priviți în oglindă?″. Vă vorbiți cu iubire, cu înțelegere, sau mai degrabă obișnuiți să vă criticați? Rețineți că, așa cum vă vorbiți voi vouă, la fel atrageți și vorbele din partea celor din jur. Ceea ce trimitem în Univers, primim înapoi. Face parte din legile universale. Așadar, dacă vreți să aveți parte de o schimbare începeți prin a urmări dialogul vostru intern despre voi. Și apoi înlocuiți cuvintele care nu vă plac cu altele noi, pozitive.
Iubirea nu e condiționată de nimic
Mult prea des ați acceptat mesajele din copilărie pe care părinții, profesorii și alte autorități vi le-au spus. Ați auzit des spunând: „Nu mai plânge ca un bebeluș!″, „De ce nu faci curat în cameră?″, „De ce nu îți faci patul?″. Așadar, în copilărie v-a intrat în cap ideea că sunteți acceptați doar dacă faceți anumite lucruri. Ați tras concluzia că acceptarea și iubirea sunt condiţionate de ceva. Dar v-ați gândit vreodată că acest mod de gândire este ideea altcuiva despre viață? Pentru voi poate nu asta contează cu adevărat. Poate nu are nicio legătură cu stima voastră de sine. Însă, din păcate, aceste mesaje care rulează pe fundal în mintea noastră subconștientă contribuie la ceea ce se numește „conversație interioară″ sau „de vorbă cu sinele″. Dar modul în care vorbim cu noi înșine este cu atât mai important cu cât devine baza conversațiilor noastre verbale! Această conversație internă stabilește atmosfera mentală în care operăm. Și tot ea atrage anumite experiențe de viață. Iar acum, cunoscând aceste lucruri, sunteți siguri că mai vreți să vă subestimați, ca să atrageți în viața voastră lucruri mici și nesemnificative? În schimb, dacă învățați să vă apreciați și chiar să vă iubiți viața poate fi un dar minunat, vă veți simți cu adevărat împliniți.
Renunțați să dați vina pe ceva sau pe cineva
Mulți oameni care duc o viață nefericită obișnuiesc să arunce vina pe părinți sau pe ceilalți. E mai ușor să căutăm în afară un țap ispășitor - cum se spune, decât să recunoaștem că depinde de noi să facem ceva, să schimbăm lucrurile. Și știți de ce mulți adoptă această atitudine? Pentru că nu e mereu ușor să lucrăm cu noi, să simțim că toată responsabilitatea pentru viața noastră ne aparține. E mai ușor să dăm vina pe alții decât să ne asumăm. Dar când nu suntem în control deplin asupra vieții trăim cu jumătăți de măsură. Nu putem să dăm puțin și să primim mult. Așadar, e necesar să fim atenți la cuvintele pe care le folosim. Acestea au o putere incredibilă. Cum ar fi ca, începând de azi, să ascultați și voi cu adevărat ceea ce vă spuneți? Dacă vă auziți spunând cuvinte negative sau cuvinte care vă limitează le puteți schimba. Doar ascultați-le și schimbați-le!
Priviți și acceptați-vă, doar atât
Nenumărați oameni își trăiesc viața pe principiul: „Ar trebui să…″! Și tot ei se întreabă de ce viața lor e atât de rigidă și de ce nu pot ieși dintr-o situație! De aceea e important să fiți blânzi cu voi și să exersați conversația pozitivă cu voi înșivă! Louise Hay a fost adepta conceptului de lucru cu oglinda. Ea le recomanda oamenilor să vorbească frumos cu ei și despre ei în fața oglinzii. Susținea că, atunci când te privești în ochi, efectul este mai puternic. Când ne privim profund, sincer, e mai greu să ne mințim. Puteți începe să lucrați cu voi într-un mod foarte simplu. Pur și simplu dimineața, când vă treziți, vă faceți ritualul de spălat pe față, pe dinți și orice altceva obișnuiți, apoi vă priviți în oglindă și vă faceți câteva declarații pozitive despre voi înșivă! E posibil ca în primele zile să nu vă vină nicio idee despre ce anume să vă spuneți. E perfect în regulă. Pur și simplu puteți să vă priviți și să vă acceptați. Sunt convinsă că fiecare dintre noi, atunci când se privește în oglindă, are de făcut o remarcă: ba a apărut un rid, ori un coș, o șuviță de păr nu stă prea bine… Lăsați critica, lăsați judecata de orice fel. Doar priviți-vă! Familiarizați-vă cu acel chip pe care poate nu l-ați mai observat de mult. Aceasta este „îmbrăcămintea″ sufletului vostru. Treceți peste haina trupească și priviți în interior. Acolo este esența. Acolo e nevoie să lucrați.
Reinterpretați conversațiile despre copilărie
Dacă vă apar conversații negative din copilărie, le puteți transforma într-o declarație pozitivă. Spre exemplu, în loc să vă spuneți: „Săraca de tine, cât ai suferit″, puteți folosi o afirmație de genul: „Sunt mândră de tine că ești atât de puternică. Viața ți-a dat atâtea lecții, dar tu ai învățat din fiecare câte ceva, iar astăzi ești un om special, deosebit, demn…″. Ascultați-vă pe voi înșivă și pe ceilalți și deveniți mai conștienți de ceea ce spuneți și din ce motive vă spuneți. Transformați orice discuție cu voi înșivă în afirmaţii care vă pot stimula și care chiar vă pot vindeca trupul, corpul fizic. Louise are o afirmație care mi se pare extrem de puternică. Și sună cam așa: „Mă eliberez de tot BALASTUL din trecut! Trăiesc în momentul prezent!″. E greu să faceți asta, așa-i? Nu puneți presiune pe voi! Nu vă va ieși într-o zi. Poate nu vă va ieși nici într-o săptămână, sau într-o lună. Dar aveți oare pretenția să scăpați de tot ce ați adunat o viață în voi într-un timp așa de scurt? Totul e un proces. E nevoie să transformați acest dialog intern într-unul pozitiv. Și să faceți asta mereu de acum înainte. Nu e vorba despre o pilulă magică pe care o iei o data, de două ori și gata. E un tratament care e nevoie să fie administrat toată viața. De fapt, să devină un mod de viață.
Loc sacru al transformării
Oglinda devine mai mult decât o simplă oglindire a fizicului. Ea devine un portal către transformare personală, un loc sacru al autoreflecției și autocunoașterii. Afirmaţiile pozitive, rostite în fața oglinzii, devin alchimie pentru inimă și minte. Ele nu schimbă doar perspectiva asupra propriei ființe, ci și modul în care suntem percepuți de cei din jur. În învățăturile lui Louise Hay puteți găsi adevărate comori de înțelepciune. Concepte precum vindecarea prin gândire, iertarea de sine și acceptarea necondiționată au devenit fundamentul practicii zilnice de afirmații pozitive. Fiecare cuvânt rostit devine o formă de autocurățare, călăuzindu-vă către eliberarea de povara trecutului și către construirea unui viitor luminos. Implementarea acestei practici în viața de zi cu zi nu necesită decât câteva minute. O puteți face dimineața, în fața oglinzii de la baie. Iar impactul său va fi profund și durabil. Priviți acest proces de rostire a afirmațiilor pozitive cu putere și intenție ca pe o ancoră a zilei. Fiți siguri că vă va ghida prin provocările și succesele ce vor apărea.
Exerciţiu zilnic
Iată un exemplu simplu de lucru în fața oglinzii. Stați în fața oglinzii de la toaletă! Priviți-vă în ochi! Rostiți-vă afirmaţia: „Orice îmi spun mie însumi, îmi spun cu iubire!″. Repetați-o de mai multe ori: „Orice îmi spun mie însumi, îmi spun cu iubire!″. Există vreo declarație din copilărie care v-a rămas în minte de-a lungul timpului? De exemplu, poate cineva v-a spus: „Ești prost!″ sau „Nu ești destul/îndeajuns de bun!″. Gândiți-vă la orice vă vine în minte! Apoi lucrați pe aceste declarații și învățați să le transformați în afirmații pozitive! Spre exemplu: „Sunt DEȘTEPT″. „Sunt mai inteligent decât cred″. „Sunt un geniu cu nenumărate idei creative″. „Sunt o persoană magnifică″. „Sunt demn de iubit!″, „Merit să fiu iubit!″. Alegeți una-două dintre aceste noi afirmaţii pozitive și repetați-le până când vă simțiți bine cu ele! Oricând treceți pe lângă oglinzi sau vă vedeți imaginea reflectată în ele pe parcursul zilei, repetați aceste afirmaţii! În timp, acest lucru va face o mare diferență în viața voastră.