Main menu

header

958 28 1de Roxana Istudor şi Claudia Mîţoi

Indiferent că este vorba despre toamna 2023 sau primăvara 2024, jacheta tăiată va fi un „must” al sezonului rece. După ce blazerele supradimensionate au domnit o vreme în vestimentație, piesa scurtă, șic, decupată inspirat, a devenit irezistibilă și omniprezentă.

Designerii propun combinații infinite

Jacheta decupată „joacă” fermecător pe orice talie, subliniind-o, făcând persoana să arate mai înaltă și punând în valoare întregul ansamblu vestimentar. De la sacouri la haine scurte din piele, aceste piese sunt un semnal că feminitatea accentuată iese din nou în prim-plan și atunci când afară este frig și ceață. Brandul premium Coach, de exemplu, propune jachete din piele decupate combinate cu fuste maxi din piele asortate, în nuanțe de maro, negru și argintiu. La AKRIS, opțiunile feminine includ jachete decupate cu fuste mini și colanți negri, pentru un aspect foarte apreciat de adolescente în special. GANNI și Prada au prezentat recent numeroase versiuni mai sportive, realizate din denim. La celălalt capăt al spectrului vestimentar, Ann Demeulemeester a etalat jachete scurte, tăiate, din blană, cu aspect dramatic, retro, și le-a combinat cu fuste mătăsoase, în aceeași nuanță. La rândul său, Brandon Maxwell a creat blazere decupate în combinație cu pantaloni scurți de lungime medie.

Modelul bomber, căutat de tinere

958 28 2Potrivit experților în fashion, schimbarea climei, care a declanșat toamne mai lungi și mai blânde și primăveri mai răcoroase, a favorizat reintrarea în prim-plan a jachetelor tăiate de toate felurile, din toate materialele, în toate culorile și cu toate imprimeurile care se pot imagina. Jachetele bomber, de exemplu, pline, rotunde, călduroase, care dau o alură sportivă și se potrivesc atât de bine cu ghete sau cu adidași, s-au întors în forță. Silueta structurată a modelelor 2023-2024 adaugă un element interesant, fie că este vorba de umerii căptușiți sau de un tiv rigid. Împreună cu blugi și o geantă mini, acest look este una dintre cele mai în tendințe opțiuni pentru fete. Disponibile într-o gamă largă de culori și țesături, aceste jachete sunt asortate inclusiv cu cămăși supradimensionate. Pe de altă parte, vedetele au dat tonul de ansamblu vestimentar care reflectă așa-numitul „lux liniștit”, reflectat de aceleași jachete decupate. Elsa Hosk, Little Mix, Tinashe sau Aubrey Plaza sunt doar câteva exemple de celebrități care au afișat jachete tăiate, inclusiv la evenimente pe covorul roșu sau pe stradă.

Lasă ținuta la vedere

958 28 3Jacheta decupată se pretează cu pantaloni sau fuste cu talie înaltă, dar și cu piese cu linie mai joasă, ceea ce denotă foarte multă versatilitate. Practic, această jachetă poate fi asortată aproape cu orice, indiferent că este vorba despre bluze cu guler spectaculos sau cămăși descheiate la nasturi. De asemenea, jacheta decupată scutește de efortul de a imagina acele ansambluri complicate ale anotimpurilor de tranziție. Concret, a avea o astfel de piesă poate fi în același timp și util, și confortabil, și ultramodern. Motivele sunt simple și țin de tendințele generale, de a nu mai arunca haine cu nemiluita: în unele zile este prea cald pentru o haină mare, plină, în alte zile este prea rece pentru orice piesă care nu are cel puțin două straturi. O jachetă decupată are capacitatea de a menține căldura potrivită, iar dacă vremea devine puțin prea caldă, se evită senzația copleșitoare de „prea îmbrăcat”. În plus - iar acesta este un detaliu demn de toată considerația - o astfel de piesă lasă la vedere ținuta.

La început a fost… un conte englez

958 28 4O jachetă tăiată transcende orice estetică, așa că nu este de mirare că a rezistat de când a apărut: la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Istoricul modei Daniel Delis Hill scrie în „History of World Costume and Fashion”: „Un tip de îmbrăcăminte exterioară pentru femei a fost o adaptare a unei jachete pentru bărbați numită spencer... Versiunea masculină, care a apărut la sfârșitul anilor 1700 ca o excentricitate engleză, era tăiată în talie, fără fustă sau coadă. Variațiunile hainelor spencer au fost concepute și din lână ușoară sau mătase, pentru a fi folosite în interior”. În ceea ce privește culorile, istoricii Phyllis Tortora și Sara Marcetti notează, în lucrarea „Survey of Historic Costume”, că „o jachetă scurtă, care se termina la talie, se purta într-o culoare care să contrasteze cu restul costumului”.

Ideale cu pantaloni largi

958 28 5Cu o jachetă decupată, totul este posibil din perspectiva stilului, de la preppy chic și disco glam până la îmbrăcăminte pentru afaceri. Oricum ar fi abordarea vestimentară personală, o astfel de piesă face orice ținută să iasă imediat în evidență. Potrivit experților în fashion, jachetele decupate sunt superbe cu fuste și rochii de lungimi midi și maxi. Cu cât este tăietura mai ascuțită, cu atât va echilibra orice altă piesă fluidă, cu volum. De asemenea, aceste jachete arată formidabil cu pantaloni cu talie înaltă și jeans largi. De pildă, influencerul Jessica Wang a fost observată cu o jachetă tăiată cu guler, asortată cu pantaloni largi, cu o curea elegantă și accesorii care au pus în lumină toată ținuta.

Street Style, pentru fiecare zi

958 28 6O jachetă decupată se poate dovedi irezistibilă completând ansamblurile monocrome și trimițând astfel cu gândul la începuturile acestei piese, care potența cândva rochiile celebre ale personajelor lui Jane Austen. Astăzi, o imagine monocromă cu o jachetă tăiată merge perfect cu o pereche de cizme, iar combinația cu o fustă midi trimite cu gândul la luxurianții ani 1980. De asemenea, jachetele tăiate pot fi și transparente, ceea ce transformă orice ansamblu într-o bijuterie. Tot o ținută Street Style, pentru fiecare zi, este cea alcătuită dintr-o jachetă decupată, un pantalon model „pungă de hârtie” (paperbag) și imaginea pe care o creează, de persoană foarte suplă, cu o talie fină.

Unul dintre cele mai eclectice stiluri care pot fi afișate în sezonul rece 2023-2024 este jacheta decupată brodată

Modele din fleece şi lână, confort deplin

958 28 7Pentru sezonul foarte rece, designerii propun jachetele decupate din fleece. Foarte călduroase și în același timp versatile, confortabile și la modă, aceste piese sunt potrivite în combinație cu pantaloni și ghete model militar, foarte la modă în acest sezon, ori cu o fustă maxi și cizme. De asemenea, Prada a etalat recent modele de jachete decupate din lână, perfecte pentru zilele de primăvară, în care temperaturile variză mult de dimineața până seara.