Main menu

header

959 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Știința a demonstrat, de când există, că este un univers al tuturor ipotezelor și că nu există decât în foarte puține cazuri teorii sau demonstrații care să se perpetueze în timp. Iar uneori, cercetătorii, din diverse motive, tind să lase lucrurile în afara… manualelor.

151.578,46 de dolari pentru 59 de elemente constitutive

Cât de mult valorează un om? Întrebarea pe care și-au pus-o oamenii de știință de la Societatea Regală Britanică de Chimie nu avea în vedere valoarea sufletului sau a conștiinței persoanei respective, ci „materiile prime” din care este alcătuit un om. Cea mai cuprinzătoare și aprofundată concluzie despre acest aspect a venit de la specialiștii britanici, care au cuantificat costul întregului material atomic necesar pentru a-l construi pe… actorul Benedict Cumberbatch! Așadar, s-a luat în calcul ceea ce oamenii de știință știu deja despre materialul uman standard - 61% oxigen, 10% hidrogen, 2,6% azot etc. - l-au aplicat la masa lui Cumberbatch și au început să calculeze costul fiecărui element brut. Concluzia: 14 dolari pentru oxigen, 26 de dolari pentru hidrogen, 40 de cenți pentru azot, 69.550 de dolari pentru carbon (nu orice carbon, doar cel mai pur) și alte mii pentru toate oligoelementele implicate. Suma dată la iveală de acest calcul a fost de exact 151.578,46 de dolari ca valoare pentru 59 de elemente necesare pentru a „face” un om.

Și nici măcar nu este… el!

S-ar putea să nu fie reconfortant pentru toată lumea să audă că mai mult de jumătate din propria persoană nu este… umană. Concret, potrivit experților, ecosistemul bacterian autentic din corpul cuiva prezintă o proporție de 10:1 în favoarea bacteriilor față de celulele umane. Chiar dacă sunt mult mai mici decât celula umană obișnuită, acestea domină numeric alcătuirea, ceea ce poate fi un argument pentru importanța covârșitoare pe care o au asupra întregului metabolism, de la starea de spirit la preferințele alimentare. „Pentru cele 30 de trilioane de celule umane, avem în medie aproximativ 39 de trilioane de celule microbiene. Deci, prin această măsură, suntem doar aproximativ 43% oameni”, afirmă Rob Knight, director al Centrului pentru Inovarea Microbiomului de la Universitatea din California San Diego. În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit în ce măsură sănătatea intestinului controlează corpul, apărând și ideea de „al doilea creier” la acest nivel.

Dat fiind faptul că teoria proporției de 10:1 în favoarea bacteriilor era veche din 1972, oamenii de știință au recalculat procentul și rezultatul a fost de… 1.3:1, cu un grad mare de nesiguranță (nature.com)

Alcătuirea corpului uman, o mare necunoscută

Un studiu recent asupra unor fragmente de ADN care circulă în sângele uman a relevat rezultate menite să dea fiori: peste jumătate din corpul uman este alcătuit din elemente necunoscute. „Am găsit lucruri pe care oamenii le-au mai văzut înainte, unele semicunoscute și am găsit lucruri complet noi”, a spus cercetătorul Stephen Quake, de la Universitatea Stanford, care a realizat studiul. Practic, s-a descoperit că în corpul uman există o diversitate vastă și neașteptată de microbi, mulți dintre aceștia având relații foarte divergente cu arborele vieții cunoscut până acum - dintre toate fragmentele de ADN pe care le-a adunat echipa, 52% nu au reușit să se potrivească cu nimic din bazele de date genetice existente, cea mai mare parte aparținând unei familii care include, printre multe alte specii, agenți patogeni precum E.coli și Salmonella.