Main menu

header

959 29 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Lumea telefoanelor inteligente, pe care le au aproape toți pământenii, este, totuși, plină de cabine telefonice, martore tăcute ale unei ere în care comunicarea necesita deplasarea până la colțul străzii. Aceste vestigii emblematice capătă, în multe locuri din lume, o nouă viață, grație unor idei inspirate, cu ajutorul cărora aceste cabine pline cu povești de viață pot fi refolosite.

Puncte de încărcare pentru… smartphone!

Prima cabină telefonică din lume, numită „Fernsprechkiosk”, a fost inaugurată la 12 ianuarie 1881, la Potsdamer Platz, Berlin. În 1899 era instalat sistemul cu monede, care a supraviețuit decenii la rând. Grație prezenței acestora în cultura pop și a faptului că au devenit repere citadine, multe municipalități au decis să nu le desființeze, ci să le confere o nouă utilitate. Din 2008 încoace, de exemplu, circa 7.000 de astfel de cabine telefonice au fost transformate în puncte pentru noi servicii comunitare numai în Marea Britanie, acest concept extinzându-se pe tot globul. În 2014, New York City a transformat telefoanele publice în chioșcuri „LinkNYC”, care, în mod ironic, oferă Wi-Fi de mare viteză și încărcare a… telefonului mobil! Africa de Sud a preluat ideea în același an.

Biblioteci gratuite

959 29 2Există peste 150.000 de biblioteci gratuite în întreaga lume, cu zeci dintre acestea înființate în vechi cabine telefonice renovate. Aceste minibiblioteci de unde pot fi luate cărți cu împrumut le permit oamenilor să facă schimb de volume gratuit, singura regulă fiind „Lăsați o carte, luați o carte”. Aceste structuri stabile, rezistente la intemperii, au căpătat astfel, în modul cel mai inspirat, o a doua viață, surprinzător de naturală. Și, cum este demonstrat că a citi transformă o persoană într-un as al comunicării și un specialist al gândirii libere, ul- tima cabină telefonică din Islanda, țară cu o rată de alfabetizare de 99%, a fost transformată într-o mică bibliotecă gratuită.

Stații pentru energie solară

959 29 3Transformarea vechilor cabine telefonice în stații de încărcare solare a dat numele de Solarbox acestor vechi martori ai comunicării la distanță. Șase vechi cabine de lângă Tottenham Court Road, din Londra, au fost vopsite în verde. Proiectul a fost premiat, dat fiind faptul că aceste cabine au devenit stații solare de încărcare, echipate cu panouri solare, care folosesc energia Soarelui pentru a oferi tuturor posibilitatea să-și încarce telefoanele de până la 100 de ori pe zi. Iar în Coreea de Sud, vechile cabine telefonice sunt stații de încărcare pentru biciclete electrice. Proiectul, care a început în 2015, are ca obiectiv transformarea a 900 de cabine în astfel de stații de încărcare.

Cea mai micuță cafenea din lume

959 29 4Tot din Marea Britanie a venit și ideea pe care a avut-o un restaurator, de a transforma o faimoasă cabină telefonică roșie într-un loc în care se poate servi cafea - este cea mai micuță cafenea din lume. Numită Spires Salads, devenită, de la lansarea din 2016, un spațiu în care se pot servi și anumite alimente și băuturi, vechea cabină telefonică este echipată cu frigider și servește cinci tipuri diferite de salate. O idee similară a fost implementată în orașul american Dallas, unde un om de afaceri a inaugurat The Red Phone Booth, o veche cabină telefonică roșie care a păstrat vechiul sistem de comunicare - persoanelor care formează numărul de telefon li se acordă acces la o unitate de servire mai mare, care servește băuturi în stilul prohibiției.

Galerii de artă

959 29 5Este nevoie de multe ore pentru a admira artă în mari galerii. Dar într-o cabină telefonică veche transformată în etalare de creativitate, lucrurile se simplifică. Ideea i-a venit unui american, care a înființat o mică galerie de artă într-o veche cabină telefonică, din Waterloo Arts District. Ulterior, în 2021, mai mulți artiști au preluat ideea și au transformat vechile telefoane publice din New York în proiecte de artă publică. Unul dintre cele mai recente astfel de proiecte, inaugurat în Laguna Beach, California, a transformat o veche cabină telefonică într-o instalație de artă rotativă. La rândul său, Sir Giles Gilbert Scott a creat o galerie care celebrează artiștii evrei în cabina sa telefonică din Londra, situată vizavi de British Museum.

Poezii la cerere

Poezia respiră în aer liber, disponibilă pentru orice trecător public, prin Proiectul Telepoem, care a reimaginat cabinele telefonice pe post de „reviste literare tridimensionale”, unde vizitatorii pot auzi peste 1.000 de versuri formând un număr de telefon de epocă. Cabinele Telepoem sunt disponibile în Arizona, California, New Mexico, Pennsylvania și Iowa, din SUA. Numerele telepoemului sunt concepute în funcție de locația poetului (primele trei cifre), primele trei litere ale numelui poetului (următoarele cifre) și primul cuvânt din titlul poeziei (ultimele patru cifre). Niciunul dintre aceste numere nu funcționează pentru a livra poeme la cerere în afara cabinelor Telepoem.

Creatorul Wind Phone, japonezul Itaru Sasaki, a declanșat o mișcare care are ca scop reutilizarea cabinelor telefonice ca spații publice de doliu, unde cei care jelesc pot „vorbi“ cu dispăruții, iar conceptul s-a extins în toată lumea

Defibrilatoare în comunităţile rurale

959 29 7Poate că din toate cabinele telefonice ale lumii, cele roșii din Marea Britanie sunt cele mai emblematice, la fel de faimoase ca autobuzele supraetajate. Organizația Community Heartbeat Trust transformă celebrele cabine scoase din funcțiune în stații cu defibrilatoare, care salvează vieți. Având ideea inspirată că aceste cabine sunt locuri ideale pentru amplasarea defibrilatoarelor, inițiatorii au luat în calcul faptul că sunt repere obișnuite în fiecare comunitate, sunt ușor de recunoscut și rezistente la intemperii. Acest proiect s-a dovedit deosebit de important în comunitățile rurale, unde timpul de răspuns al ambulanțelor poate fi mai lung.

Puncte de asistenţă pentru vârstnici

959 29 6Obținerea de asistență de urgență poate fi deosebit de dificilă pentru cei care se luptă să folosească noile tehnologii. În Shanghai, 500 de cabine telefonice sunt reimaginate pentru a face față acestei provocări. Renovate, cu o interfață digitală simplă, aceste vechi repere citadine au camere inteligente și o linie telefonică pentru seniori. Tot pentru cei care au dificultăți în a se obișnui cu dispozitivele contemporane (mai mulți decât s-ar putea crede și majoritatea trecuți de o anumită etate) s-au menținut pur și simplu în funcțiune vechile telefoane, care au fost conectate la internet și au reimaginat vechile sisteme. Într-o tabără pentru persoane fără adăpost, Right2DreamToo, de exemplu, rezidenții fără telefoane mobile își pot suna furnizorii de servicii medicale sau lucrătorii de caz cu ajutorul acestor vechi cabine telefonice, regândite pentru secolul XXI.