Main menu

header

959 20 1de Cătălina Tăgârță

Ați simțit vreodată că anumite amintiri din trecut își lasă amprenta asupra modului în care trăiți în prezent? Dacă vă regăsiți în această situație și simțiți că relația voastră cu părinții în copilărie a fost mai mult decât complicată sunteți în locul potrivit. În continuare, voi povesti despre relațiile toxice cu părinții. Această noțiune poate aduce lumină asupra unor aspecte din viețile voastre pe care, poate, nu le-ați conștientizat în totalitate până acum. Din articol veți afla cum aceste relații vă pot influența echilibrul și bunăstarea și să învățați cum să evitați repetarea tiparelor în relația cu copiii voștri. Odată însușită informația puteți transforma această cunoaștere într-un instrument puternic de schimbare și vindecare. Aceste relații dintre părinți și copii sunt numite „toxice” pentru că pot cauza daune semnificative dezvoltării emoționale, mentale și sociale în viața de adult. Voi prezenta acum mai multe exemple de relații toxice cu părinții.

Control excesiv?

Ați avut parte de momente în care fiecare pas făcut era atent monitorizat și aspru criticat de către părinți? Controlul excesiv poate diminua încrederea în judecata proprie și abilitatea de a lua decizii autonome. Dacă părinții au decis mereu cu cine să vă petreceți timpul liber, ce carieră să urmați sau cum să cheltuiți banii când ați plecat de acasă, toate acestea pot influența independența voastră în prezent.

Critici constante?

Părinții voștri vă criticau în loc să vă recunoască eforturile, sau atunci când făceați ceva grozav în copilărie acest lucru era uitat rapid și se aminteau doar greșelile pe care le făceați? Acest lucru poate construi o imagine de sine fragilă și poate contribui la anxietate și depresie. Chiar și acum, ca adulți, critica părinților poate persista în unele situații.

Manipulare emoțională?

Ați simțit că vinovăția voastră a fost folosită ca instrument pentru a vă face să acționați așa cum doresc părinții? Aceasta poate afecta încrederea în intuiția proprie și înțelegerea relațiilor sănătoase. Părerile părinților nu sunt singurul adevăr și vinovăția nu ar trebui să fie un mijloc de control.

Comparație cu alți copii?

În copilăria voastră ați fost comparați frecvent și puși în competiție cu alți copii? Acest tip de comportament din partea părinților poate lăsa răni de neîncredere și inferioritate. Părinții care v-au comparat cu alți copii au ignorat calitățile și punctele voastre forte și v-au pus în competiție cu alți copii, care aveau probabil alte calități și hobby-uri. E oare corect să comparăm mere cu pere?

Competiție între frați/surori?

Iar competiția între frați și surori este chiar și mai rea. Aceasta poate crea tensiuni și resentimente, lăsându-vă să vă simțiți mereu în concurență. Dacă părinții v-au comparat constant cu ceilalți, au făcut mai mult rău decât bine în relația voastră. În loc să vă apropie, cu siguranță v-au îndepărtat.

Abuz verbal sau fizic?

Ați trăit cu frica de abuz verbal sau fizic din partea părinților în mod constant? Astfel de comportamente pot lăsa răni profunde asupra sănătății mentale și emoționale. Bătaia e ruptă din rai, obișnuiau să spună bătrânii de la țară pe vremuri. Însă asta poate lăsa o amprentă puternică asupra celui pedepsit astfel. Și în cazul în care deveniți părinți este important să nu repetați acest tip de comportament.

Încălcarea spațiului personal?

Părinții care încălcau limitele personale fără reținere poate au ignorat nevoile și dorințele voastre. Chiar dacă acțiunile lor au fost justificate într-o oarecare măsură, respectarea intimității este esențială.

Așteptări nerealiste?

Ați simțit mereu presiunea de a atinge standarde nerealiste, impuse de părinți? Aceasta poate duce la anxietate și stres în încercarea de a satisface așteptările lor. Este important să înțelegeți că valoarea voastră nu depinde doar de performanțe și că e ok să faceți greșeli.

Lipsa sprijinului?

Ați crescut într-un mediu în care nevoile voastre emoționale au fost ignorate sau neglijate? Lipsa de sprijin emoțional poate avea un impact profund. Chiar dacă au fost prezenți fizic, părinții poate nu v-au oferit sprijinul de care aveați nevoie. Sau poate nu au manifestat interes față de sentimentele voastre.

Neînțelegere și neîndrumare?

Dacă nu ați primit sprijin sau îndrumare din partea părinților vă puteți simți neînțeleși. Iar dacă părinții nu au fost interesați de pasiunile voastre sau nu v-au susținut în momentele dificile asta cu siguranță a creat dificultăți în plus în calea visurilor voastre. Aceste exemple evidențiază diverse moduri în care relațiile toxice pot apărea, toate având în comun impactul negativ asupra dezvoltării adulților. Identificarea acestor tipare și conștientizarea lor reprezintă primii pași pentru a scăpa de influența negativă a trecutului. Cu efort și determinare, puteți construi o bază sănătoasă pentru viitor și să evitați repetarea ciclului toxic în relațiile cu proprii voștri copii.

5 efecte ale comportamentului adulților

În funcție de modul în care i-ați privit pe părinți în trecut v-ați modelat prezentul și, în funcție de alegerile pe care le veți face acum, veți contura viitorul. Iată câteva dintre efectele relațiilor cu părinții asupra individului:

Autostimă redusă: Dacă părinții au emis critici constante sau v-au pus mereu să vă gândiți la cât de mult greșiți sau la cât de buni sunt alții puteți dezvolta o imagine de sine negativă și o autostimă scăzută.

Dificultăți în relații: Relațiile toxice cu părinții pot modela modul în care percepeți și interacționați cu ceilalți. Spre exemplu, puteți deveni reticenți în a dezvolta relații noi din teama de a fi răniți sau respinși. Și habar nu aveți că asta vi se întâmplă din felul în care ați privit relația cu mama sau cu tata în copilărie.

Teamă de abandon: Neglijența sau absența emoțională a părinților pot alimenta o teamă profundă de abandon în relațiile voastre actuale. Sunteți într-o relație și vă temeți că partenerul vă va părăsi sau dați dovadă de gelozie? Reveniți în timp și analizați cum era relația voastră cu mama și cu tata, ce sentimente vă vin în minte când vă gândiți la ei?

Perfecționism excesiv: Așteptările nerealiste ale părinților pot genera un comportament perfecționist excesiv, afectând satisfacția personală și profesională. Asta se poate traduce în prezent prin faptul că poate ați devenit o persoană care nu îndrăznește să ia atitudine și să acționeze crezând că tot mai are ceva de învățat sau de pus la punct înainte. Și, uite-așa, pierdeți timp prețios.

Probleme de încredere în ceilalți: Manipularea sau trădarea din partea părinților pot eroda încrederea în ceilalți și pot genera dificultăți în a forma legături autentice. Astfel vă găsiți în situația de a avea puțini prieteni sau chiar deloc. Dacă nu ați avut încredere în proprii părinți, cum ați putea avea încredere în altcineva? E logic oarecum, nu? Dar partea bună e că lucrurile se pot schimba.

Relațiile cu părinții ne influențează întreaga viață. Dar în absolut orice există - și +, nu alegeți să vedeți doar una dintre cele două

PONT! Dacă aveți nevoie de sprijin, vă pot pune la dispoziție un material gratuit pentru a începe procesul de vindecare

Paşi pentru a vă vindeca şi a trăi fericiţi

În concluzie, felul în care i-ați privit pe părinți în trecut poate avea un impact puternic asupra vieții voastre actuale. Însă, prin conștientizare, introspec- ție și luarea de măsuri pozitive, puteți să vă eliberați de influența negativă a relațiilor toxice și să construiți vieți mai sănătoase și mai împlinite. Iată cum puteți trata impactul negativ al relațiilor toxice: 1. Autoreflecție asupra modului în care relația cu părinții v-a influențat și cum s-a manifestat în diverse aspecte ale vieții; 2. Acceptare și iertare, care ajută la eliberarea resentimentelor; 3. Terapie, consiliere, programe personalizate de împăcare cu sinele rănit; 4. Creșterea rezilienței prin dezvoltarea de abilități de adaptare pentru a face față situațiilor dificile; 5. Construirea unor relații sănătoase prin învățarea lecțiilor din trecut și aplicarea lor în prezent pentru a menține relații sănătoase și autentice.