Main menu

header

960 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Slujirea artei, reflectată în carierele unor personalități ale scenei, dar și evoluția exprimării artistice în viitor, sunt prezentate cu eleganță și imaginație în noile evenimente programate în agenda culturală autohtonă, din care în continuare vă recomandăm câteva evenimente de neratat în această săptămână.

Mariana Mihuț poartă „Dialoguri fără mască”, la Teatrul Nottara

Întâlnirea cu un actor de geniu este un spectacol în sine. Dezvoltând acest argument, Teatrul Nottara din Capitală invită publicul la un eveniment unic: o seară specială în compania uneia dintre cele mai îndrăgite actrițe din România, aniversată în această lună. Pe 16 noiembrie, de la ora 19:30, la Sala „George Constantin”, doamna Mariana Mihuț este invitată în cadrul seriei de interviuri „Dialoguri fără mască”, moderată de criticul de teatru Monica Andronescu. Într-o inedită „șuetă cu publicul” marea actriță va vorbi despre rolurile interpretate în teatru, film, teatru radiofonic și de televiziune, despre întâlnirile care i-au marcat cariera, despre provocările vieții și fascinantei sale meserii. În 59 de ani petrecuți sub lumina reflectoarelor, Mariana Mihuț s-a remarcat pe cele mai importante scene naționale prin forța, profunzimea și naturalețea interpretării, a realizat roluri memorabile, colaborând cu regizori renumiți, precum Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Alexandru Bocăneț, Florian Pittiș, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete sau Yuri Kordonsky.

„Lume, lume…!”: Marius Mihalache și Nico aduc un omagiu Mariei Tănase la Iași

960 30 2Viața Mariei Tănase și moștenirea inestimabilă lăsată de artista „fără pereche” patrimoniului muzical românesc sunt evocate inedit în anul în care se împlinesc 110 ani de la nașterea acesteia, în concertul-omagiu „Lume, lume…!”, creat de virtuosul muzician Marius Mihalache. Ilustrând capitole din viața marii artiste cu partituri și reinterpretări ale pieselor din valorosul său repertoriu, talentatul țambalagiu, alături de Arabela Nicolau (voce), Lorin Mihalache (tobe), Ciprian Parghel (bas) și de invitata specială, cunoscuta solistă Nico, prezintă publicului povestea „privighetorii cântului popular românesc”. Concertul „Lume, lume…!” este programat pe 17 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinema Victoria (Sala Unirii) din Iași.

Viața în era tehnologiei: „(R)Evoluţie. Ghid de supraviețuire în secolul XXI”, la Teatrul Excelsior

Cum se schimbă personalitatea individului sub influența tehnologiei, puteți afla din noul spectacol montat de regizorul Radu Nica pe scena Teatrului Excelsior din București. Pe 18 și 19 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala „Ion Lucian”, se joacă în premieră spectacolul „(R)Evoluţie. Ghid de supraviețuire în secolul XXI”, un exercițiu fascinant de imaginație care descrie cu umor și ironie provocările lui homo digitalis. Acțiunea se petrece într-un viitor relativ apropiat (2040), în care din rutina cotidiană dispar surprizele și emoțiile, totul devine predictibil și calculat și nu mai există liberul arbitru. Următoarele reprezentații sunt programate pe 12 și 13 decembrie.

Prima piesă scrisă de Inteligența Artificială, pe scena Teatrului Nou din București

Echipa Teatrului Nou din București propune publicului să descopere noile provocări ale secolului în templul Thaliei. Pe 20 noiembrie (ora 20:00), la sala din Strada Matei Voievod, puteți vedea spectacolul „A.I.: Când un robot scrie o piesă de teatru”, primul scenariu scris de Inteligența Artificială (un proiect al cercetătorilor din Praga), montat de Mircea Rotaru. Protagoniștii Ștefana Ionescu-Dârzeu și Costin Teodorescu ilustrează pe scenă perspectiva unui robot despre viață, în care sentimentele și emoțiile nu sunt trăite, doar alternate în baza unor algoritmi, experimentând umorul sau tristețea digitalizate. 

Fiul lui Toto Cutugno cântă la Cluj-Napoca într-un concert dedicat tatălui său

960 30 3Fanii muzicii italiene și în special ai celebrului cantautor Toto Cutugno au ocazia să retrăiască atmosfera show-urilor sale explozive într-un spectacol creat de apropiații artistului. Pe 20 noiembrie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca (ora 20:00), trupa „L’ Italiano Orchestra” (care a colaborat ani buni cu marele Toto), alături de soliștii italieni Carmine del Luca și Corrado Puliati prezintă un „Concert-tribut Toto Cutugno”. Surpriza serii va fi Niko Cutugno, fiul celebrului interpret, compozitor și artist la rândul său. Din program nu vor lipsi hiturile muzicianului italian, nici momentele emoționante și comice, protagoniștii împărtășind publicului experiențele trăite în spatele scenei, în compania marelui artist.