de Gheorghe Zmaranda
Vă este dor de povești? De personaje fantastice alături de care să călătoriți prin tărâmuri de fantezie? „Alice în Țara Minunilor” a prins viață pe aleile Grădinii Botanice din București, unde este organizată o expoziție impresionantă de lumini decorative. Astfel, începând cu 3 noiembrie, Grădina Botanică a devenit Grădina Luminilor. Irina Segarceanu (medalion), PR-ul proiectului Garden Lights, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre sursa de inspirație pentru această expoziție, despre modul de organizare și designul ei. Garden Lights este singura expoziție de lumini organizată la acest nivel în România și una dintre cele mai mari din Europa.
„Este prima expoziție cu iluminat decorativ de o asemenea anvergură”
- Cine se află în spatele acestui proiect, cine e inițiatorul expoziției?
- Compania Wonderful Lighting, deținătoare a brandului „Garden of Lights”, a adus în România expoziția multimedia „Grădina Luminilor”. Compania Wonderful Lighting are sediul în orașul Gdynia din Polonia și oferă servicii de iluminat profesional pentru Crăciun și spectacole multimedia de lumină și sunet pentru municipalități, centre comerciale, hoteluri, restau- rante, parcuri și grădini botanice. Datorită cooperării cu compania americană S4 Lights are acces la produse RGB multimedia unice, cum ar fi Pixel Pines - brazi de Crăciun multimedia și multe alte produse de iluminat care sunt folosite pentru a crea spectacole de lumini impresionante. Rezultatul: expoziții unice de lumină pregătite de la concept și design până la execuție, garantând clienților emoții de neuitat.
- Este primul proiect de acest fel în România?
- Da, este prima expoziție cu iluminat decorativ de o asemenea anvergură și cu tematică inspirată din lumea poveștilor.
- Care este tema expoziției?
- Tema aleasă pentru București este „Alice în Țara Minunilor”, o temă care s-a potrivit foarte bine cu spațiul și structura Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București. În plus, povestea Alice în Țara Minunilor este foarte cunoscută și îndrăgită de publicul din România. Creatorii „Garden of Lights” își doresc să aducă oamenii împreună și să folosească lumina pentru a spune povești și pentru a oferi emoții de neuitat. Ideea de a crea o grădină de lumini cu o temă a basmelor cunoscute și îndrăgite s-a născut din fascinația companiei pentru lumină și din dorința de a crea un spațiu creativ pentru petrecerea timpului alături de familie și prieteni. Compania asociază locurile pline de lumină cu căldura, siguranța și întâlnirile cu cei dragi.
„Vizitatorii se întâlnesc cu personaje din lumea magică: iepurele, pisica de Cheshire, omida, petrecerea cu ceai a pălărierului și castelul Reginei de Cupă”
- De ce a fost ales ca partener Grădina Botanică din Bucureşti?
- Grădina Botanică din București e un loc potrivit pentru organizarea acestei expoziții, atât prin spațiul generos și bine organizat, cât și prin infrastructura deja existentă.
- Cum este amenajată expoziția „Garden of Lights”? Există mai multe zone?
- Expoziția folosește o parte însemnată din spațiul Grădinii Botanice și este amenajată și gândită sub forma unui traseu într-un singur sens, intrarea și ieșirea se fac prin porți diferite pentru a evita aglomerarea căilor de acces și a aleilor. Toți vizitatorii beneficiază de spațiu pentru a se putea opri și bucura de fiecare instalație sau spectacol de lumini. Cel mai lung tunel de lumini din Europa, de 200 de metri lungime, luminat de 320.000 de leduri, este amenajat în cadrul expoziției și face parte din traseul inedit cu zeci de atracții: scene tematice, instalații artistice și puncte foto, copaci luminați, precum și spectacole de lumini și multimedia unice. Vizitatorii pot admira și interacționa cu diferite forme de artă luminoasă și se întâlnesc cu elemente și personaje din lumea magică „Țara Minunilor”, cum ar fi Alice, iepurele, pisica de Cheshire, omida, petrecerea cu ceai a pălărierului și, bineînțeles, castelul Reginei de Cupă.
- Cât timp va rămâne deschisă această expoziție?
- Expoziția va fi deschisă timp de patru luni, până pe data de 3 martie 2024, în timpul orelor de după-amiază, inclusiv în weekend și de sărbători.
„1,2 milioane de oameni au vizitat expoziţiile organizate în diverse oraşe“
- Puteți menționa câteva dintre proiectele similare realizate în alte țări?
- Compania, cu sediul în Polonia, este prezentă pe piață din anul 2020 și a organizat prima expoziție de lumini în Cracovia, în parcul Stanisław Lem Garden of Experiments, expoziție care a atras un număr record de vizitatori. Au urmat doi ani în care compania a organizat grădini de lumină care au atras în jur de 150.000 de vizitatori pe zi. În total 1,2 milioane de oameni au vizitat expozițiile organizate în diverse orașe. Anul acesta povestea merge mai departe cu încă patru orașe din Europa Centrală și de Est: Riga, Budapesta, Belgrad și București. Expozițiile „Garden of Lights” au ca temă cele mai populare basme: Pinocchio, Peter Pan, Lampa lui Alladin sau Albă ca Zăpada. Anul acesta, datorită cooperării cu grădina zoologică din Wroclaw, colecției de tematici i s-a adăugat un plus de valoare educațională prin expoziția „Animale Africane”. În plus, compania a obținut licență pentru basmul Ștrumfii și va organiza în Varșovia și Cracovia expoziții cu tema multimedia valoroasă, ștrumfii fiind ambasadori ai celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.