Main menu

header

963 27 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Când o personalitate politică sau religioasă de anvergură mondială moare brusc, există de obicei numeroase teorii ale conspirației care se învârt în jurul evenimentului, iar trecerea timpului și faptul că în foarte multe cazuri documentele sunt secretizate cu deceniile nu face decât să sporească aura de mister din jurul acestor faimoase asasinate.

John F. Kennedy - șase decenii de suspiciuni

963 27 2Cea mai faimoasă și mai dezbătută dispariție politică din toate timpurile este cea a președintelui american John F. Kennedy, împușcat mortal în Dallas, Texas, în 1963. Chiar dacă, foarte curând, Lee Harvey Oswald a fost considerat responsabil, dispariția liderului de la Casa Albă a generat valuri de teorii ale conspirației. Oswald, înainte de a fi el însuși împușcat, a negat implicarea sa în crimă și se bănuiește că în spatele asasinării regretatului președinte se află un mare secret, păzit cu strășnicie, pe care foarte puțini îl cunosc. Iar faptul că desecretizările pe acest subiect se fac cu țârâita chiar dacă s-au scurs decenii nu face decât să accentueze misterul. Așa se face că un sondaj recent a sugerat că 61% dintre americani cred și astăzi că un grup de conspiratori a fost responsabil pentru moartea subită a președintelui.

Cine i-a ucis pe Uwe Barschel și pe John Middleton Clayton?

963 27 3Politician proeminent din Germania de Vest, ministru-președinte al landului Schleswig-Holstein, Uwe Barschel a fost acuzat că i-a ordonat consilierului său media să-l spioneze pe principalul candidat al Partidului Social Democrat din Germania pentru următoarele alegeri de stat, astfel încât să poată veni cu afirmații false. Barschel a demisionat în 1987, iar câteva zile mai târziu, a fost găsit în camera sa, îmbrăcat complet, întins fără viață într-o cadă plină cu apă. Până astăzi, nimeni nu a deslușit circumstanțele morții sale. La fel de mult mister plutește și în jurul asasinării congresmanului american John Middleton Clayton, din statul Arkansas, după unul dintre cele mai contestate scrutinuri care au avut loc vreodată în această parte a Americii. Clayton a pierdut alegerile cu o marjă mică, de 846 din peste 34.000 de voturi exprimate, și a plecat să conteste rezultatul și să facă cercetări, dar, odată ajuns unde voia să demonstreze că el este câștigătorul, un atacator rămas necunoscut l-a împușcat prin fereastra camerei pensiunii locale în care stătea.

„Blestemul” numelui Gandhi

963 27 4Cel supranumit „Părintele Indiei”, Mahatma Gandhi, a fost împușcat de Nathuram Godse în 1948 - asta se prezintă în manualele de istorie. Dar au existat mai multe elemente ale acestui asasinat care au rămas un mister: Godse a spus că a tras doar două gloanțe, dar în corpul lui Gandhi s-au găsit patru; nu a fost efectuată o autopsie; Gandhi nu a fost dus la spital, deși era unul în apropiere; procesul lui Godse s-a derulat cu o viteză uluitoare. „Dacă va fi să mor de glonțul unui nebun, Dumnezeu trebuie să fie în inima mea și pe buzele mele. Și nu trebuie să vărsați o lacrimă”, afirmase Gandhi, la un moment dat. Mai târziu, alți doi membri ai unei familii cu numele Gandhi (fără legătură cu Mahatma), Indira Gandhi, prima și singura femeie premier a Indiei, și fiul său, Rajiv, care a preluat funcția după uciderea mamei sale, erau asasinați: prima în 1984, celălalt în 1991. Ca o întorsătură de destin care îmbracă în și mai mare mister aceste morți violente, Rajiv a avut rețineri mari de a intra în politică și a făcut-o la insistențele mamei sale, al cărei al doilea fiu pierise într-un accident de avion… Încrengăturile politice și secretomania înconjoară și astăzi toate aceste ucideri.

Alte continente, alți lideri, aceleași necunoscute

963 27 5În Pakistanul vecin, un alt asasinat a făcut vâlvă mondială și a intrat în cărțile de istorie: Benazir Bhutto, premier al țării în două rânduri, a fost o femeie politician cu o carieră remarcabilă. Bhutto a călătorit în Dubai în 1966, iar aici, un atacator sinucigaș a asasinat-o în momentul în care se pregătea să urce în mașina blindată. Ca și în cazul lui Mahatma Gandhi, nu a fost efectuată nicio autopsie, nu se știe aproape nimic despre atacator, decât că s-a autodetonat, nu se cunoaște care au fost motivele și cine l-a pus să comită crima, și, în plus, parcă pentru a adânci conspirațiile, dovezile asasinatului au fost șterse. Pe de altă parte, înapoi în timp, și în Europa, dar tot cu aură de încurcături și socoteli politice, se poate menționa moartea rămasă suspectă și cu autori cvasi-necunoscuți a lui Napoleon Bonaparte. Înainte de 1815, acesta cucerise cea mai mare parte a ceea ce cunoaștem astăzi ca Europa, până când a fost, în cele din urmă, învins și trimis pe o insulă-închisoare, Sfânta Elena. Până în prezent, împrejurările morții sale au rămas necunoscute - unii consideră că a avut cancer la stomac, alții că a înghițit arsenic, alții că a fost otrăvit de gardienii săi englezi. Deși filmele și cărțile despre împăratul francezilor au curs cu nemiluita, împrejurările în care a pierit, izolat, un om care a reușit să strângă o armată în celebrele 100 de zile care l-au readus pentru scurt timp la putere, nu au fost elucidate niciodată pe deplin.

Suveran pontif pentru doar 33 de zile, Papa Ioan Paul I a murit la scurt timp după ce a fost ales, declanșând numeroase teorii ale conspirației. Chiar dacă Biserica Catolică a spulberat multitudinea de neconcordanțe care se învârteau în jurul acestui deces, nu a existat nicio autopsie oficială care să arate cauza exactă a morții sale

Cele mai stranii motive care au stat la baza unor tentative de a elimina preşedinţi

Ce ar putea determina o persoană să încerce să-l asasineze pe un președinte? Americanii și-au pus această întrebare, iar răspunsurile sunt uluitoare. De pildă, una dintre multele tentative asupra vieții lui Bill Clinton a fost a lui Francisco Martin Duran, care a deschis focul la Casa Albă pentru că voia să „salveze lumea de ceața extraterestră”; Oscar Ramiro Ortega-Hernandez a vrut să-l elimine pe Barack Obama ca să fie legalizată marijuana; Lynette „Squeaky” Fromme a atentat la viața președintelui Gerald Ford „ca să atragă atenția asupra poluării mediului”; John Hinckley Jr. era atât de obsedat de actrița Jodie Foster, încât s-a gândit s-o cucerească ucigându-l pe președintele Ronald Reagan; Giuseppe Zangara a tras opt cartușe spre președintele ales Franklin D. Roosevelt pentru că suferea de dureri cronice de stomac; Teddy Roosevelt a fost împușcat în piept în mijlocul unui discurs - pe care l-a dus până la capăt! - de John Schrank, care a afirmat că îl visase pe contracandidatul lui Roosevelt și fantoma acestuia îi ordonase asasinatul. Exemplele ar putea continua…