Main menu

header

964 27 1de Gheorghe Zmaranda

Poveștile iernilor de altădată sunt redate astăzi în felși chip. La începutul lunii decembrie, spre exemplu, s-a deschis în Centrul Comercial Drumul Taberelor, din Bucureşti, o expoziției inedită cu figurine din turtă dulce. Este vorba despre un orășel miniatural aflat în mijlocul unui peisaj de iarnă, cu multă zăpadă și decorații care te poartă pe un tărâm feeric. Andreea Dănescu-Raicu, președintele Asociației ESCU, ne-a vorbit despre acest proiect al asociației, Orășelul de turtă dulce.

„Expoziția este inspirată de tematica Pepperkakebyen”

964 27 2Expoziția Orășelul de turtă dulce este un proiect care a prins viață pentru prima oară în 2021. Anul acesta este a treia ediție a expoziției, iar aceasta va putea fi vizitată în Centrul Comercial Drumul Taberelor, în perioada 5-28 decembrie, cu vizitare gratuită în intervalul orar 10:00-22:00. „Expoziția este inspirată de tematica Pepperkakebyen - Orăşelul de turtă dulce din Bergen, Norvegia, un eveniment anual iconic care găzduiește de peste trei decenii cel mai important târg și cea mai mare construcție de turtă dulce din lume și care atrage mii de admiratori. Tema expoziției de la Bucureşti este «Metropola mea, un tărâm de poveste pentru întreaga familie». Am alocat pentru această expoziție aproximativ 35-40 mp”, ne-a mărturisit doamna Dănescu. Realizarea unui întreg oraș făcut din turtă dulce a fost o premieră pentru țara noastră. Au fost organizate târguri de Sărbători în cadrul cărora au fost făcute workshopuri de realizare de decoruri și căsuțe de turtă dulce, însă până la inițiativa celor de la Asociația ESCU nu a mai fost implementat un astfel de proiect. „Figurinele alegorice de turtă dulce sunt preparate de către brutari profesioniști și sunt expuse într-un peisaj înzăpezit spectaculos, decorat cu copaci împodobiți, sistem de iluminare dedicat și diverse personaje și forme geometrice de turtă dulce. În această expoziție interactivă, vizitatorii vor afla o mulțime de informații interesante despre istoria turtei dulci, vor putea cunoaște îndeaproape condimentele exotice folosite pentru coacerea ei și apoi vor putea încerca să le distingă cu propriile simțuri, totul devenind o experiență amuzantă și gustoasă deopotrivă”.

„Tărâmul de poveste este imaginat de maeștrii cofetari”

964 27 3Orașul în miniatură este o replică fidelă a metropolelor contemporane. Totul este organizat până la ultimul detaliu. „Orășelul se întinde, așa cum am menționat, pe aproximativ 35-40 mp, pe măsuțe, stative etc. Este construită practic o expoziție multisenzorială în incinta centrului comercial, care reprezintă o citadelă artizanală comestibilă, în miniatură, și aproape în întregime coaptă din deliciosul aluat de turtă dulce. Tărâmul de poveste este imaginat de maeștrii cofetari ca un orășel plin de zeci de ansambluri rezidențiale și clădiri fanteziste de turtă dulce de diferite dimensiuni, trenulețe și mașini, bastoane de acadele, bomboane colorate, butaforii apetisante, străzi și drumuri, părculețe de distracții și multe alte elemente care compun geometria arhitecturală a unei adevărate metropole”. Pentru realizarea expoziției, respectiv a tuturor elementelor care constituie orășelul, s-au folosit preponderent ingredientele clasice din care se face turta dulce. În cazul anumitor elemente decorative s-au folosit jeleu, zahăr topit și alte ingrediente. Metropola din turtă dulce are peste 80 de căsuțe și clădiri cu diferite forme arhitecturale și decorațiuni, iar cantitatea de ingrediente folosite este de ordinul zecilor de kilograme.

Cel mai vechi desert din lume

Istoria turtei dulci este neclară, dar se vorbește despre acest desert în diferite surse care consemnează că rețeta ei a fost descoperită din timpuri vechi. Unele surse atribuie prima rețetă a turtei dulci unui călugăr armean ce a trăit în anul 922 și care a dus cu sine în Franța mai multe rețete de patiserie, inclusiv cea pentru prepararea turtei dulci. O altă variantă menționată este aceea că turta dulce își are originile în Antichitate și că era folosită de greci și egipteni în diferite ritualuri. În ceea ce privește ingredientele turtei dulci pe parcursul timpului rețetele au fost îmbunătățite și au fost adăugate elemente surprinzătoare precum ghimbirul. Inițial, prima rețetă de turtă dulce avea doar ingrediente de bază, respectiv firimituri de pâine și glazură. Dacă desertul era servit unor oameni de rang nobiliar, glazura era înlocuită de un colorant alimentar auriu. Turta dulce era astfel pregătită în forme de lemn. În timp, firimiturile de pâine au fost înlocuite cu făina, dar și alte ingrediente precum îndulcitori și ouă. Cert este că turta dulce a început să se bucure din ce în ce de mai multă apreciere și rețetele s-au răspândit în diferite colțuri ale lumii. În Suedia, spre exemplu, turta dulce a ajuns datorită emigranților germani prin secolul al XIII-lea.

În 2022, pe 26 noiembrie, în New York City, a fost deschis spre vizitare cel mai mare sat de turtă dulce. Prin realizarea acestui sat care a avut circa 1.500 de case s-a stabilit un record mondial consemnat în Cartea Recordurilor

Reţetă simplă ce poate fi pregătită în 20 de minute

Ingrediente: 100 g unt, 3 linguri cu sirop, 100 g zahăr brun, 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 1 lingură cu ghimbir măcinat, 1 linguriţă cu scorțișoară măcinată, 225 g făină simplă, 50 g zahăr pudră.

Mod de preparare: încălziți untul, siropul și zahărul împreună până se topesc. Amestecați compoziția din când în când, apoi lăsați-o la răcit. Amestecați într-un bol făina cu ghimbirul măcinat, scorțișoara și bicarbonatul și după ce amestecul este complet omogen, adăugați compoziția de unt cu sirop și zahăr lăsată în prealabil la răcit. Se amestecă bine până se obține un aluat. Pregătiți o tavă pe fundul căreia puneți foaie de copt. Întindeți aluatul la o grosime de 1/2 cm și puneți la frigider timp de o oră. În prealabil, încălziți cuptorul la 190 de grade Celsius. Între timp, scoateți aluatul din frigider și tăiați-l în formele pe care le doriți (steluțe, brăduți etc.). Așezați turta tăiată într-o altă tavă (folosiți foaie de copt pe fundul ei) și puneți-o la cuptor pentru circa 20 de minute.