Main menu

header

964 18 1de Cătălina Tăgârță

Sărbătorile, deși pline de bucurie și de căldură, pot aduce și sentimentul de singurătate pentru mulți dintre noi. Este important să învățăm cum să depășim această emoție și să ne bucurăm de momentele festive în ciuda solitudinii. Singurătatea în timpul Sărbătorilor poate fi copleșitoare, dar cu puțină inițiativă și creativitate puteți transforma această perioadă într-o experiență mai plină de conexiuni și bucurie. Folosiți-vă de tehnologie, implicați-vă în activități online și explorați noi moduri de a vă petrece timpul. Acestea sunt doar câteva sfaturi practice, pe care le voi dezvolta în continuare în articol. Însă nu uitați că Sărbătorile sunt o ocazie excelentă de creștere personală și de construire a unor legături semnificative cu cei din jur.

1. Explorați motivele solitudinii

Pentru început e important să reflectați asupra motivelor pentru care vă simțiți singur! Acest exercițiu poate fi un pas important în gestionarea sentimentelor. Spre exemplu, dacă sunteți tânăr și încă nu v-ați găsit sufletul-pereche luați în considerare să examinați criteriile de selecție. Este posibil să fiți prea exigent ori să aveți așteptări nerealiste. Reconsiderați-vă prioritățile și fiți deschis la o varietate de oameni și experiențe! Pe de altă parte, dacă vă aflați într-o perioadă de distanțare de cei dragi din diverse motive căutați beneficiile acestei separări. Poate ați plecat din țară pentru oportunități financiare - caz în care e indicat să analizați cum această decizie aduce cu ea avantaje și ce puteți învăța din această experiență. Este posibil să descoperiți o creștere personală și profesională sau să vă dezvoltați abilități pe care altfel nu le-ați fi avut. Totodată, pentru a vă simți mai bine faceți o listă cu valorile personale, pentru a putea lua o decizie cu privire la Sărbători pe viitor. Astfel vă va deveni mai clar ce aveți de făcut până de Paște sau la următorul Crăciun.

2. Lăsați mereu o vorbă bună

Dacă sunteți o persoană în vârstă, singurătatea poate fi alinată prin menținerea legăturilor cu rudele și cunoștințele. Lăsați mereu o vorbă bună și încurajați vizitele frecvente. Chiar dacă uneori cei dragi nu pot fi prezenți fizic fix în ziua de Crăciun, un simplu telefon poate crea conexiuni valoroase și poate menține legăturile afective. Este important să fiți deschis la comunicare și să le împărtășiți bucuriile și provocările voastre. Astfel rămâneți mereu conectat emoțional, chiar și atunci când distanța fizică este o barieră în calea întâlnirilor. Când găsiți o vorbă bună pentru fiecare sunt șanse mai mari să aveți parte de surprize. Cine știe, poate vă va face o surpriză un vecin sau o cunoștință căreia îi e dor de conversațiile cu voi!

3 Rezolvați-vă conflictele

În unele cazuri, depășirea singurătății de Sărbători necesită inițiativă și creativitate. Poate că de-a lungul timpului ați avut parte de situații tensionate. Lăsați magia Sărbătorilor să vă învăluie în această perioadă a anului! Dacă e nevoie, faceți voi primul pas! Iertați și uitați! Înainte de Sărbători, îndrăzniți să faceți primul pas în stingerea conflictelor nerezolvate! Uneori, atunci când suntem certați sau pur și simplu ne-am distanțat de cineva o mărturisire sinceră poate deschide calea către o reconciliere și poate crea atmosfera potrivită pentru a împărtăși bucuria Sărbătorilor. Dacă ar fi să facem puțin referire la biserică și credință - fix despre asta e vorba în perioada Sărbătorilor de iarnă, nu? Magia Crăciunului ne amintește de bunătate, de iertare. Așa că nu lăsați orgoliul sau amintirile să vă despartă de cei dragi, și mai ales în această perioadă a anului!

4. Fiți deschis la nou

Sărbătorile pot fi o oportunitate minunată pentru a face schimbări. Dacă cei dragi sunt obosiți să fie mereu pe drumuri pentru a ajunge la voi, poate este momentul să luați inițiativa și să mergeți la ei. Planificați o călătorie pentru a petrece timp împreună și a întări legăturile familiale. Gestul vostru poate aduce bucurie și schimbare în modul în care sărbătoriți împreună. În plus, plecarea de acasă poate aduce experiențe noi și perspective proaspete. Este un mod excelent de a scăpa de rutina obișnuită și de a aduce un strop de aventură în această perioadă a anului. Așadar: pot fi cazuri în care aveți de ales: stați singur sau încercați ceva nou și mergeți în deplasare? Tradițiile necunoscute și diversificarea activităților poate aduce o energie proaspătă în perioada festivă. Lăsați-vă purtat de spiritul Sărbătorilor!

5. Conectați-vă prin apeluri video

În era digitală în care trăim este mai ușor ca niciodată să ne conectăm cu cei dragi, chiar dacă suntem departe fizic. Folosiți apelurile video pentru a împărtăși bucuria Sărbătorilor cu prietenii și familia. O simplă conversație poate aduce o rază de lumină în inima fiecăruia dintre voi. Dacă familia voastră e împărțită în mai multe colțuri ale lumii puteți face chiar o cină online sau o petrecere virtuală. Implicați-vă și prietenii în planificare și creați împreună o atmosferă festivă. Aceste momente de conectare pot aduce o stare de comuniune chiar și atunci când suntem departe unii de alții. Chiar dacă nu vă aduc aproape fizic, apelurile video vă vor ajuta să vă simțiți mai puțin singuri.

6. Implicați-vă în activități de binefacere

Bucuria nu vine doar dinspre cei dragi, ci și de la misiunea noastră aici pe pământ. Așadar, puteți alege ca în preajma Sărbătorilor să vă trăiți din plin misiunea și să faceți bine! Există o mulțime de activități comunitare (online sau offline) la care puteți participa în preajma Crăciunului, printre care campaniile umanitare pentru copiii abandonați ori bătrânii singuri… Dacă nu găsiți ceva care să vă placă, organizați chiar voi o strângere de fonduri sau de produse și mergeți să le faceți o bucurie celor care au chiar mai puțin decât voi. Opțiunile sunt nenumărate, iar alegerea e doar la voi: vă plângeți de milă că sunteți singuri de Crăciun sau vă gândiți cum puteți să vă aliați cu alți oameni ca să faceți bine și să trăiți o viață cu sens? Sigur veți găsi ceva care vă pasionează și care să vă conecteze cu alții într-un mod distractiv și interactiv!

7. Participați la evenimente online

Multe comunități organizează evenimente online în timpul Sărbătorilor. Poate fi vorba despre serbări virtuale, sesiuni de jocuri online cu prietenii, workshop-uri de gătit sau de pictură, concursuri de scris… Căutați ceva distractiv legat de domeniul vostru de activitate sau de ceea ce vă pasionează! Participarea la astfel de evenimente vă oferă ocazia să cunoașteți oameni noi și să simțiți că faceți parte dintr-o comunitate mai mare. Implicarea în activități (precum pasiuni vechi) care vă aduc bucurie și satisfacție personală este o metodă excelentă de a depăși singurătatea... Fie că este vorba despre pictură, scris, sau gătit, aceste activități vă pot ajuta să vă umpleți timpul și să vă îmbogățiți viața. Acestea nu numai că vă distrag atenția de la singurătate, ci vă oferă ocazia de a vă conecta cu sinele interior și de a descoperi noi laturi ale personalității voastre. Astfel, transformând timpul liber în momente pline de creativitate și satisfacție, depășiți singurătatea și vă îmbogățiți viața în moduri neașteptate.

Dacă sunteţi singuri de Sărbători reflectaţi asupra anului care tocmai a trecut, împăcaţi-vă cu toţi cei dragi şi fiţi voi cei care fac primii paşi către ei

Organizați o zi specială cu activități / ritualuri care vă aduc bucurie și creați o atmosferă plăcută pentru a sărbători cu voi înșivă! Acest moment de autoreflecție și îngrijire personală poate aduce echilibru și liniște în perioada Sărbătorilor

Oferiţi-vă un cadou special

În absența altora care să vă ofere cadouri luați inițiativa și oferiți-vă singur un dar special. Gândiți-vă la ceea ce vă bucură cu adevărat și investiți timp și resurse în acele lucruri! Poate fi o carte pe care v-ați dorit-o de mult, un gadget, o bluză nouă sau chiar o experiență pe care ați tot amânat-o, cum ar fi programarea la un masaj profesional. Această manifestare de grijă față de propria persoană nu numai că vă va bucura, dar va reprezenta și o modalitate de a celebra iubirea de sine în timpul Sărbătorilor.