Main menu

header

965 28 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Noaptea dintre ani este momentul petrecerilor, al speranțelor pentru viitor și al… superstițiilor! Dintr-un capăt la celălalt al planetei, oamenii fac tot felul de gesturi cu încărcătură simbolică majoră, pentru a atrage binele și a alunga ghinionul, iar unele sunt străvechi și s-au perpetuat neclintite până azi.

Între dormitoare, cu valiza… goală!

Una dintre cele mai răspândite superstiții este cea a sărutatului unei persoane fix la miezul nopții - se crede că veți fi împreună tot anul care vine. Și, în plus, este un gest care atrage noroc în viața amoroasă. Tot pentru șansă, dar în alt domeniu, se parcurge, în Columbia, distanța dintre camerele din casă cu o… valiză goală! Acest popor consideră că este un gest simbolic excelent pentru a stimula călătoriile în anul care stă să înceapă. Mai departe, o altă superstiție larg răspândită în toată lumea este burdușirea portofelului cu bani în noaptea dintre ani, se crede că acest gest atrage prosperitate.

Nicio lacrimă!

965 28 2Pentru a atrage tot binele în anul care vine, în unele părți ale lumii există obiceiul de a mânca multă verdeață la masa de Revelion, mai ales din cea cu frunze mici, de tipul pătrunjelului. De asemenea, o veche credință spune că este complet interzis să se verse vreo lacrimă de Anul Nou, chiar de bucurie, pentru ca nu cumva noul an să fie unul încărcat de tristețe. Mai bine priviți pe geamul dormitorului, mai ales dacă sunteți femei singure: se crede că dacă primul om zărit în noul an este un bărbat, ghinionul în dragoste se va termina și vor bate clopotele de nuntă.

Rostogolitul mandarinelor aduce bani

965 28 3Despre consumul celor 12 boabe de struguri la miezul nopții se știe în multe părți ale Europei - obiceiul originar din Spania a fost preluat și de români. În cealaltă parte a lumii, în China, se rostogolesc pe podea mandarine sau portocale, cu care se joacă animalele de companie sau copiii, ambele gesturi sunt considerate aducătoare de bani. Și tot legat de de prosperitate financiară: este interzis să se împrumute orice sumă, cât de mică, în noaptea dintre ani, întrucât există superstiția că așa ceva va atrage pagubă în tot anul care vine.

Înot peste șapte valuri

965 28 4Una dintre cele mai interesante superstiții vine din Brazilia: în noaptea dintre ani, brazilienii se îmbracă în veșminte albe și intră în ocean, pentru a sări, înot, peste șapte valuri. După fiecare astfel de „depășire” se pune câte o dorință. Firește, se crede că persoanele care fac asta își vor vedea visurile cu ochii. Această tradiție provine din religia Umbanda și se spune că Iemanjá, Zeița Mării, îndeplinește toate aceste dorințe. Un alt obicei cu simbolistică similară este practicat în mai multe culturi și spune că în noaptea dintre ani se scriu dorințele pe o bucată de hârtie, care ulterior se arde, pentru ca acestea să se întrupeze. Tot despre cifra șapte este vorba și într-un gest simbolic larg răspândit: se spune că oricine aleargă de la un capăt la celălalt al casei de șapte ori va avea noroc în noul an.

Izbitul pâinii de pereți

965 28 5Numeroase superstiții de Anul Nou sunt legate de mâncare. De exemplu, în Irlanda se izbește o pâine de uși și de pereți, gest care poate alunga spiritele rele și ghinionul. Mai la sud, în Grecia, tradiția spune că rodia este un simbol al abundenței, fertilității, norocului și prosperității, așa că se aruncă un astfel de fruct la intrarea casei. În Puerto Rico, oamenii presară zahăr pe pragurile locuințelor lor, pentru a atrage norocul în anul care vine. Pe de altă parte, în multe culturi se evită consumul de carne de pui sau altă pasăre în noaptea dintre ani, considerându-se că se va alege praful de toată agoniseala.

Aruncatul cu mâncare și mobilă

965 28 6O veche superstiție care a trecut inclusiv Oceanul Atlantic este zgomotul puternic în noaptea de Anul Nou. Practic, oamenii au obiceiul ca de Revelion să iasă pe străzi sau pe balcoane ori la ferestre și să bată cu putere în oale și tigăi, strigând cât îi țin puterile, pentru a alunga relele și necazul în următoarele 12 luni. Tot din gama gălăgiei publice face parte și superstiția că dacă se aruncă mâncare la ușa vecinului sau a unui membru al familiei, acesta este un gest care va aduce noroc în anul care vine. Tradiția vine din Danemarca și este păstrată și azi. Aceeași vibrație pozitivă este atrasă și de aruncatul de obiecte, inclusiv piese de mobilier, pe ferestre, gest care se poate vedea în noaptea de Anul Nou în toată Italia.

Rochii cu buline și lenjerie intimă roșie

965 28 7Se crede că pe 1 ianuarie este cel mai bine să vă treziți devreme, ca să aveți spor în tot anul care vine - cel puțin așa cred de secole polonezii, de la care vine această tradiție. Pe de altă parte, celebra purtare de lenjerie intimă roșie în noaptea dintre ani vine din America de Sud și este menită să atragă pasiunea în viața celor care fac acest gest. În altă parte a lumii, mai exact în Filipine, foarte multe persoane poartă piese vestimentare cu buline de Anul Nou, pentru că toată lumea crede că această formă geometrică este simbolul banilor, iar hainele cu buline vor atrage negreșit prosperitatea.

Arderea sperietorii de ciori

Tot în lumea fascinantă sud-americană există superstiția că arderea unei sperietori de ciori în noaptea de Anul Nou este de natură să elimine orice vibrații negative din viața celor care recurg la această „purificare”. Eventual, gestul se poate însoți de celebrul dans al ursului, tradiție veche românească, ce trimite cu gândul la simbolistica vremurilor imemoriale și la legătura omului cu cei mai puternici reprezentanți ai lumii naturale. Apoi, spre ora 12:00, unele tradiții recomandă tuturor să stea în casă, cel puțin până când vine cineva din afară în vizită, iar acea persoană trebuie neapărat să vă aducă un cadou, potrivit unei superstiții care provine din Scoția. De asemenea, în multe culturi se consideră că primul pas din noul an trebuie făcut cu piciorul drept, ca să rămâneți în următoarele 12 luni pe drumul cel bun.

În Japonia se mănâncă tăiței de hrișcă la miezul nopții, întrucât se crede că aceștia vor aduce prosperitate și longevitate

Burduşitul dulapurilor de bucătărie

965 28 8Casa beneficiază de o serie de reguli speciale pentru ziua de ajun și noaptea dintre ani. Astfel, unele popoare din Asia, în frunte cu chinezii, de la care provine această superstiție, consideră că este interzis să se facă orice fel de curățenie în marea zi a anului, ca să nu se scoată din casă belșugul. Pe de altă parte, sud-americanii țin neapărat să curețe casa lună înainte de Anul Nou, altfel cred că îi paște dezordinea tot anul care vine. Alți cetățeni ai planetei sunt convinși că noaptea de Anul Nou trebuie să-i găsească cu dulapurile bucătăriei burdușite, ca să nu le lipsească nimic în următoarele 12 luni. Alți oameni deschid larg ușile și ferestrele în noaptea dintre ani, astfel încât vechiul, cu toate relele sale, să dispară în noapte și să intre binele, noul, prospețimea și speranța.