Main menu

header

965 20 1de Cătălina Tăgârță

Sărbătorile de iarnă sunt o perioadă a bucuriei și a reîntâlnirii cu cei dragi. Cu toate acestea, pentru multe persoane această perioadă în care agenda e mai încărcată decât de obicei poate fi și una stresantă. Așteptările ridicate, agitația și presiunea socială pot duce la un nivel ridicat de stres, care poate avea un impact negativ asupra sănătății emoționale. În continuare, vă prezint câteva sfaturi care vă pot ajuta să mențineți echilibrul emoțional în timpul Sărbătorilor. Doar așa vă veți bucura și voi de magia Crăciunului, nu doar cei pentru care pregătiți surprize și bunătăți.

Atenție la presiunea socială

Mulți oameni au așteptări ridicate în ceea ce privește Sărbătorile. Ei se așteaptă să se simtă fericiți, să se relaxeze și să petreacă timp de calitate cu cei dragi. Iar când aceste așteptări nu sunt îndeplinite poate apărea stresul. Sărbătorile pot fi o perioadă agitată și plină de activități. Trebuie să ne ocupăm de cumpărături, de pregătirea mâncării, de organizarea petrecerilor și de vizitarea rudelor și prietenilor. Toate aceste activități pot duce, de asemenea, la un nivel ridicat de stres. Iar când la tot acest tablou se adaugă faptul că suntem bombardați cu mesaje despre cum ar trebui să arătăm, să ne simțim și să ne comportăm apare și presiunea socială.

Acceptați faptul că nu e totul mereu perfect

În acest context, este important să fiți flexibil și să acceptați faptul că nu totul va fi perfect în timpul Sărbătorilor. Dacă ceva nu merge conform planului, încercați să vedeți partea pozitivă și să vă concentrați pe celelalte aspecte frumoase și plăcute ale Sărbătorilor. Depinde de voi dacă alegeți să vedeți plusurile sau minusurile, dacă alegeți să priviți în alb sau în negru. Dar urmând aceste sfaturi veți putea să vă bucurați de Sărbători fără a fi copleșit de stres. Așadar, focusați-vă pe ceea ce este important pentru voi, stabiliți limite sănătoase și faceți-vă timp pentru relaxare și recunoștință!

Amintiți-vă de Magia Crăciunului

În mijlocul agitației Sărbătorilor este esențial să vă concentrați pe ceea ce contează cu adevărat. Puțini își amintesc de magia Crăciunului, de semnificația sărbătorii nașterii Domnului Iisus Hristos. Cei mai mulți nici măcar nu mai ajung la biserică zilele acestea, obosiți fiind de timpul petrecut prin magazine, în căutarea cadoului perfect. Așadar, după ce v-ați fixat obiectivele utilizați modelul lui Eisenhower pentru a vă organiza activitățile. Împărțiți-le în patru categorii: important și urgent, important dar nu urgent, urgent dar nu important și nici important, nici urgent.

Setați-vă priorități

Concentrați-vă pe sarcinile importante și urgente! Delegați sarcinile care nu sunt esențiale sau care nu pot fi îndeplinite de voi! Acest exercițiu vă va ajuta să vă focalizați eforturile asupra sarcinilor esențiale, evitând sentimentul de copleșire și concentrându-vă pe ceea ce aduce cu adevărat bucurie în această perioadă festivă. Iată câteva întrebări pe care vi le puteți pune pentru a vă stabili prioritățile: „Ce este cu adevărat important pentru mine în timpul Sărbătorilor?”, „Ce sarcini sunt esențiale pentru a avea niște Sărbători reușite?″, „Care sunt sarcinile pe care le pot delega altora?″. Odată ce ați răspuns la aceste întrebări puteți începe să vă prioritizați sarcinile.

Stabiliți-vă limite

În această perioadă intensă a Sărbătorilor este crucial să delimitați angajamentele. Nu vă simțiți obligat să îndepliniți fiecare așteptare sau cerință impusă de cei din exterior, deoarece acest lucru poate deveni copleșitor în scurt timp. Ideal e să vă stabiliți limite clare în ceea ce privește timpul, banii și energia voastră. Fie că este vorba despre participarea la evenimente, de cumpărături sau de planificarea activităților, recunoașteți-vă capacitățile și fiți deschiși să spuneți „nu″ acolo unde este necesar. A pune limite sănătoase nu doar că vă va proteja bunăstarea, ci vă va oferi și spațiu pentru a vă bucura de momentele autentice și semnificative ale Sărbătorilor alături de cei dragi. Iată câteva sfaturi ce vă vor ajuta efectiv să vă stabiliți limite: fiți sincer cu voi înșivă și cu cei din jur cu privire la ceea ce puteți face; nu vă simțiți obligat să îndepliniți fiecare așteptare sau cerință!

Planificați în avans

Planificarea eficientă este secretul pentru a avea Sărbători liniștite. Iată câteva sfaturi despre cum să vă organizați timpul și să vă stabiliți planuri realiste, astfel încât să evitați sentimentul de copleșire. Cu o abordare bine gândită a timpului de care dispuneți veți putea să vă bucurați de fiecare moment al Sărbătorilor fără presiunea suplimentară a sarcinilor nerezolvate sau a programelor aglomerate. Aceste sfaturi referitor la planificarea în avans a Sărbătorilor v-ar putea fi de folos: începeți să vă organizați cu cel puțin câteva săptămâni înainte, dacă este posibil; faceți o listă cu toate sarcinile și activitățile care trebuie îndeplinite și stabiliți un buget pentru Sărbători; faceți rezervări pentru evenimente și activități, pe ore și pe zile. Însă nu uitați să lăsați și câteva pauze de minim jumătate de oră în programul zilnic. Aveți nevoie de acest timp pentru a reflecta sau a putea să vă reorganizați programul în cazul în care intervine totuși ceva neprevăzut.

Delegați sarcini!

Dacă aveți posibilitatea, transferați responsabilitățile voastre către alte persoane. Această practică vă va ajuta să reduceți nivelul de stres resimțit. Discutați despre importanța implicării celor din jur în distribuirea sarcinilor și responsabilităților, creând astfel un mediu de colaborare și sprijinire în timpul Sărbătorilor. Iată câteva sfaturi referitor la delegarea sarcinilor: alegeți persoane de încredere care să poată îndeplini sarcinile în mod eficient. Oferiți instrucțiuni clare și specifice. Spre exemplu, dacă știți exact ce cadouri aveți de cumpărat puteți oferi cuiva lista de cumpărături. Cereți ajutor și când vine vorba despre curățenia casei sau inclusiv pregătirea meselor festive!

Renunțați la controlul excesiv

Însă pentru ca lucrurile să funcționeze renunțați la controlul excesiv! E posibil ca ceilalți să nu facă lucrurile exact ca voi, ceea ce e perfect în regulă! Oferiți-le și lor spațiu să exerseze sau să își exprime talentele. Cine știe, poate iese ceva chiar mai frumos decât ați plănuit inițial! Important este să fiți deschiși la nou. Și, foarte important, în caz că persoana căreia îi delegați sarcini se va împotmoli la un moment dat, fiți disponibil pentru a oferi sprijin și asistență. Renunțați la atitudinea: „Mai bine fac eu tot decât să stau să îți arăt!″. Timpul fiecăruia dintre noi e limitat, la fel și energia, iar mai devreme sau mai târziu veți obosi și veți ceda.

Dacă nu mai faceţi faţă singur/ă pregătirilor pentru Crăciun, învăţaţi să delegaţi, să prioritizaţi şi să găsiţi metode să vă şi relaxaţi

PONT. Găsiți un moment de relaxare! Petreceți timp făcând activități plăcute care vă oferă bucurie și vă permit să vă detașați de stresul cotidian, precum: plimbări în natură, ascultați muzică relaxantă, citiți o carte, faceți o baie caldă!

Cultivaţi recunoştinţa

În timpul Sărbătorilor este important să fiți recunoscător pentru ceea ce aveți. Faceți o listă a lucrurilor pentru care sunteți recunoscător sau luați-vă un moment în fiecare zi pentru a reflecta asupra aspectelor pozitive din viața voastră! Dacă nu găsiți prea multe lucruri bune de trecut în agendă încă mai aveți timp să faceți o faptă bună pentru o altă persoană, pe care mai apoi o veți putea trece în jurnalul de recunoștință! Petreceți timp cu oamenii care vă fac fericit! Faceți activități care vă plac! Concentrați-vă pe momentul prezent!