Main menu

header

966 32 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Și miliardarii mor… Pentru eventualitatea în care acest final ar putea să nu se petreacă în liniște și cândva la senectute, cei mai bogați oameni ai planetei au la dispoziție resorturi de lux imaginate pentru cazul în care vine Apocalipsa. Aceste buncăre exclusiviste sunt dotate cu toate facilitățile necesare pentru ca un astfel de cataclism planetar să nu-i atingă pe privilegiați nici la șansele de supraviețuire, nici la confort.

Complexul ultrasecret al lui Mark Zuckerberg

966 32 2Mark Zuckerberg pregătește un buncăr pentru Ziua Apocalipsei în Kauai, arată o investigație de presă derulată de Wired. Jurnaliștii au dezvăluit recent că proprietatea ultrasecretă a mogulului tehnologiei va avea un buncăr subteran de 5.000 de metri pătrați și își va genera propria energie. Noul complex își va produce propria hrană și va include un buncăr subteran imens, o ușă rezistentă la explozie, un spațiu de locuit și o trapă de evacuare. Cei care lucrează la proiect au semnat un acord de confidențialitate și, potrivit Wired, au avut loc mai multe concedieri în cazul lucrătorilor care postau despre proiect pe rețelele de socializare. Din ce se știe până acum, proprietatea este aproape finisată - are peste o duzină de clădiri, cu cel puțin 30 de dormitoare și 30 de băi. Zona este centrată în jurul a două conace masive, comparabile ca mărime cu un teren de fotbal profesionist, care conțin birouri, lifturi, săli de conferințe și o bucătărie de dimensiune enormă. Și, ca într-un un film SF, multe dintre ușile complexului vor fi izolate fonic, acționate prin tastatură sau vor fi „uși oarbe”, realizate pentru a imita designul pereților din jur. Un tunel va lega cele două conace și va oferi o rută către buncăr. O clădire din apropiere este prevăzută cu o sală de sport de dimensiuni mari, piscine, o saună, o cadă cu hidromasaj, o piscină mică și un teren de tenis. Vor exista chiar și 11 căsuțe în copaci, legate prin poduri de frânghie, astfel încât oaspeții să nu fie niciodată nevoiți să atingă pământul. Zuckerberg a găzduit deja două evenimente corporative pe proprietate.

Oppidum

966 32 3Înconjurată de ziduri înalte asemănătoare unei cetăți și ascunsă printre păduri luxuriante, Oppidum este o proprietate de 30.000 de metri pătrați situată adânc în munții din Republica Cehă. Cu o grădină subterană cu lumină simulată, un centru spa, o piscină, un cinema, o bibliotecă și alte facilități, spațiul de locuit cuprinde 7.200 de metri pătrați. Complexul este operat de un centru de control subteran, singura intrare fiind un tunel blocat de o ușă rezistentă la explozie, care poate fi „sigilată” în câteva minute. Securitatea este asigurată permanent, în stil militar, cu arme de calibru mare. Pe de altă parte, compania care gestionează Oppidium oferă și buncăre și structuri de ultimă generație livrate direct la ușa celor care vor să-și țină vecinii curioși departe de treburile personale…

Trident Lakes

966 32 4În Ector, Texas, există Trident Lakes, centru de supraviețuire și de… sport. Această proprietate privată în stil stațiune este setată să fie locația privilegiată pentru cei dornici să supraviețuiască unei apocalipse iminente fără să-și facă griji că își vor pierde rutina sportivă și de agrement. Complexul are hotel, teren de golf, terenuri de polo și aproximativ 600 de locuri pentru locuințe de tip condominiu, fiecare cu vedere la apă. De asemenea, există la dispoziția celor câțiva care vor putea plăti ca să supraviețuiască sfârșitului lumii buncăre subterane, personal de securitate înarmat și un zid sigur, pentru a-i ține pe nedoriți afară. De asemenea, există și un seif în care cei care vor avea acces în exclusivista locație să-și conserve mostre de ADN.

Europa One

966 32 5Unul dintre cele mai exclusiviste buncăre anti-Apocalipsă din lume, Europa One, are intrarea permisă doar pe bază de invitație, iar invitațiile deja au ajuns la destinatarii miliardari. Prezentat drept cel mai mare și mai sigur buncăr de supraviețuire subteran din lume, Europa One este, de asemenea, considerat unul dintre cele mai opulente. Construit într-un vechi buncăr din Războiul Rece construit de sovietici în Rothenstein, Germania, adăpostul poate rezista exploziilor nucleare, agenților biologici și chimici, cutremurelor și chiar avioanelor care cad din aer. Camerele individuale au putut fi cumpărate cu 5 milioane de dolari bucata, iar apoi, odată ce toate unitățile au fost finalizate, fiecare proprietar a putut să-și adapteze spațiul personal la nevoile proprii.

The Survival Condo

966 32 6În mijlocul statului american Kansas, înconjurat de peluze verzi luxuriante, există un buncăr de securitate de ultimă generație, care poate fi ușor confundat cu un… deal. Acest buncăr este construit în carcasa unui vechi siloz de rachete, edificat inițial în anii 1960. Capabile de a rezista lansării unei rachete nucleare, aceste silozuri erau destinate arsenalului nuclear american, aflat în spatele unor uși de oțel de opt tone. În partea de sus a buncărului care și-a schimbat destinația în una anti-Apocalipsă există spații comune, parc pentru animale de companie, arcade, piscină și perete de cățărat. Urmează nivelul mecanic, nivelul medical și de securitate și nivelurile hidroponice, urmate de cartierele rezidențiale. În partea de jos există un cinematograf și un bar.

Shrublands Road

966 32 7Situat în micul oraș idilic Mistley, Essex, în Marea Britanie, Shrublands Road a fost un buncăr nuclear din Războiul Rece, destinat să fie folosit ca un centru de comunicații rezistent la bombe. Proprietatea de 929 de metri pătrați este prevăzută cu armături din oțel, care asigură supraviețuirea celor din interior, și a trecut recent printr-o renovare totală - astăzi pune la dispoziția celor mai „modești” bogați ai lumii - care au plătit „doar” 1,4 milioane de lire sterline pentru o cameră - trei case cu bucătării moderne și băi din marmură italiană. Unitățile sunt accesate printr-un atrium comun. Prețul mai mic al acestor spații este generat de lipsa facilităților cu care se mândresc alte complexuri în care se poate „petrece” sfârșitul lumi.

966 32 8Dogen City este o oază plutitoare, care poate adăposti 40.000 de oameni pe care îi va pune la adăpost de creșterea nivelului mării sau de… zombi și este preconizată să devină funcțională în 2030

Underground House

Construită în timpul panicii din Războiul Rece, Underground House are 1.394 de metri pătrați și este situată în Las Vegas, Nevada. Spațiul destinat supraviețuirii în caz de Apocalipsă vine cu iluminare reglabilă, pentru a se potrivi cu lumea exterioară, stele sclipitoare pe tavan, un ring de dans, căzi cu hidromasaj, o saună, un bar și chiar un grătar. Proprietatea, care și-a câștigat faima după ce a fost prezentată într-un program Netflix, costă 18 milioane de dolari.