de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi
Cortina se ridică pe scenele autohtone care la început de an lansează noi provocări pentru public. Producții noi, comedii, drame și creații lirice, în montări spectaculoase și având mesaje puternice, îmbogățesc repertoriul anului 2024, din care vă recomandăm câteva evenimente pe care nu trebuie să le pierdeți în această săptămână.
Prețul integrării sociale: „Ivona, principesa Burgundiei”, la Teatrul Nottara
O viziune aparte asupra standardelor și convențiilor sociale care definesc poziția ori chiar destinul unui individ, este prezentată în noua producție semnată de regizorii Andrei și Andreia Grosu pe scena Teatrului Nottara din Capitală. Pe 5 ianuarie, de la ora 19:30, la Sala George Constantin, puteți vedea avanpremiera spectacolului „Ivona, Principesa Burgundiei”, de Witold Gombrowicz. Montarea modernă spune povestea tinerei „atipice” adusă la Curtea Regelui Ignațiu, pentru a deveni soția principelui Filip. Tăcută, incapabilă să se adapteze mediului, lipsită de eleganță și interese, eroina provoacă un șoc la Curte și lucrurile se îndreaptă către un deznodământ neașteptat. Prin jocul unor remarcabili protagoniști, precum Șerban Gomoi, Dan Bordeianu, Adrian Nicolae, Ion Grosu, Isabela Neamțu, Crenguța Hariton și Florina Gleznea, pe scenă sunt dezvăluite intrigi, personaje cinice și absurde, monstruozități ascunse sub masca virtuții, toate configurând un univers surprinzător de actual.
Noi titluri în repertoriul Naționalului din Iași: „Achit în avans” și „Manichiura roșie”
Povești de viață impresionante, inspirate din realitatea zilelor noastre, marchează calendarul spectacolelor la început de an pe scena Teatrului Național din Iași. Pe 4 ianuarie, de la ora 18:00, la Sala Studio, puteți vedea comedia „Achit în avans”, de Nadejda Ptușkina, în regia lui Emil Gaju. Intriga spumoasă se dezvoltă în jurul unui cuplu de artiști celebri, textul vorbind cu șarm despre lumea din spatele scenei, pasiunile profesionale și aventurile amoroase de culise. Tot pe 4 ianuarie, de la ora 19:30, la Sala Uzina cu Teatru, se joacă „Manichiura roșie”, în regia Irinei Popescu-Boieru, o dramă inspirată de războiul din Ucraina. Textul Ericăi Moldovan pornește de la istoria Martei, una dintre victimele carnagiului de la Bucha (identificată de manechiurista sa, după unghiile realizate cu câteva zile înainte), dar ajunge să analizeze efectele distructive ale războiului. Doi străluciți actori, Răzvan Conțu și Haruna Condurache, transmit pe scenă mesajul tulburător al nevinovaților deveniţi „carne de tun” în lupta absurdă și grotească a celor puternici.
Mirosul intens al iubirii: „Parfumerie”, la Teatrul Național din Târgu-Mureș
Cum apare dragostea exact acolo unde nu te aștepți, ne amintește într-un mod fermecător noua comedie romantică lansată de Compania Tompa Miklos pe scena Teatrului Național din Târgu-Mureș. Pe 4 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare, puteți viziona spectacolul „Parfumerie”, în regia lui János Mohácsi. Textul scris de Miklós László în 1937 (care s-a bucurat de trei ecranizări celebre la Hollywood și o montare de mare succes pe Broadway), ilustrează atmosfera efervescentă a unui magazin de parfumuri în Ajunul Sărbătorilor. Clienți care fac surprize, angajați care așteaptă surprize, miresme senzuale, mesaje pasionale și multe speranțe se amestecă în micuța drogherie unde doi colegi aflați în căutarea „marii iubiri” împărtășesc, fără să știe, sentimente intense de dragoste. Personajele colorate sunt interpretate de o echipă strălucită de protagoniști, între care îi amintim pe Gábor Tollas, Barna Bokor, Andrea Varga, Ernő Galló, Balázs Varga, Orsolya Moldován, Ramóna Gecse și Oszkár Meszesi.
Centenarul Giacomo Puccini, deschis la Iași cu opera „La Boheme”
La Opera Națională din Iași, primul gong din anul 2024 aduce în fața publicului o reprezentație de excepție a operei „La Boheme”, programată pe 9 ianuarie (ora 18:30), un spectacol extraordinar care marchează deschiderea Centenarului Giacomo Puccini. Într-o montare grandioasă semnată de Nicky Wolcz, este reconstituită atmosfera mondenă a Parisului secolului al XIX-lea, în care se înfiripă o fascinantă și tulburătoare poveste de dragoste. Spectacolul beneficiază de o distribuție de anvergură internațională, rolurile principale fiind interpretate de tenorul Ștefan Pop și soprana Martina Gresia, alături de care vor mai evolua Alexandru Constantin, Andrei Yvan, Teodor Busnea, Manuela Barna-Ipate, Ștefan Linu, Adrian Ionescu, dar și membrii Baletului, Corurilor și Orchestrei Operei Naționale din Iași, la pupitru aflându-se maestrul Ovidiu Jinga. Seria de evenimente dedicate Centenarului Puccini va continua la Iași în acest an cu reprezentații de gală și două premiere lirice din creația marelui compozitor.