Main menu

header

966 29 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Calendarul Pirelli 2024 va fi cea de-a 50-a ediție a acestui produs devenit emblematic și cu un parcurs notabil spre faimă globală. În ultimii ani, celebrul calendar s-a transformat într-un adevărat concept artistic și a fost realizat de unii dintre cei mai faimoși fotografi ai planetei.

Realizat în premieră de un artist vizual african

966 29 2Cea de-a 50-a ediție a celebrului Calendar Pirelli a fost lansată recent, cu strălucirea și entuziasmul cu care și-a obișnuit fanii. Urmărit de luni și prezentând o listă de talente de culoare, de la actori la vedete ale sportului, proiectul a fost supervizat de artistul vizual ganez Gyasi, în vârstă de 28 de ani, primul fotograf de culoare și de origine africană care a realizat calendarul, în lunga și emblematica sa istorie. Gyasi, unul dintre cei mai tineri fotografi care a primit încuviințarea Pirelli pentru a realiza conceptul, a declarat pentru CNN, într-un interviu recent, că încă se simte „ca un copil”. Ca urmare, creația sa este o etalare de spectacol al culorilor vibrante și al formelor jucăușe. Pe de altă parte, artistul mărturisește că știe de la început ceea ce vrea de la un proiect. Rezultatul este deopotrivă o bogăție de forme și un mesaj care celebrează persoanele de culoare.

Idris Elba, Angela Basset, Naomi Campbell, Regele poporului Asante, din Ghana

966 29 3Printre vedetele care apar în Calendarul Pirelli 2024 se numără Idris Elba, care este prezentat pe un ponton, înconjurat de valize; fostul fotbalist francez Marcel Desailly se pregătește să sară purtând un radio de reporter retro; poeta Amanda Gorman și scriitoarea Margot Lee Shetterly pregătesc o prelegere despre putere, Naomi Campbell stă în fața unui ceas gigantic, în stil Dali. De asemenea, în calendar apare celebra actriță Angela Bassett și, de asemenea, a fost inclusă o imagine a lui Otumfuo Osei Tutu al II-lea, Regele poporului Asante, din Ghana. „Decorurile, scenele și costumele sunt planificate luni întregi. Toți cei din fotografiile mele sunt personajele”, afirmă Gyasi, care și-a intitulat conceptul „Timeless” („atemporal”).

De la fotografii cu telefonul mobil la campanii pentru marile branduri

Gyasi, care și-a început cariera fotografică folosind un iPhone pe străzile din Accra, la vârsta de 16 ani, a cunoscut o ascensiune fulgerătoare în ultimii ani, creând campanii pentru Puma și Balmain și lucrări care împodobesc paginile unor publicații de top, ca Vanity Fair și GQ. Pentru calendarul Pirelli 2024, artistul folosește multă culoare bloc saturată, care apare peste tot, de la fundal la costume. Gyasi susține că dorește ca publicul să se întrebe dacă vede un tablou sau o fotografie. „Mi-am luat o cameră pentru că de unde vin eu, nu era considerată un instrument respectabil. Și mi-am spus că voi schimba această percepție”, susține fotograful, care a studiat arta plastică și ai cărui părinți sunt muzicieni.

Coperta sintetizează povestea

966 29 4Coperta Calendarului Pirelli 2024 reprezintă un început intrigant pentru interpretarea unică imprimată de Gyasi asupra acestei publicații iconice. Amplasat pe un fundal turcoaz strălucitor și plin de detalii colorate, modelul Abul Faid Yussif, în vârstă de 7 ani, îl reprezintă pe artist în postura de copil. Yussif este fotografiat jucându-se cu versiuni în miniatură ale unora dintre elementele care apar în paginile Calendarului: o cheie deținută de legenda de la Hollywood Angela Bassett; piese dintr-un ceas din setul supermodelului Naomi Campbell; scări roz urcate de poeta Amanda Gorman. Imaginea este un ghid pentru a înțelege câteva dintre „liniile fine” ale abordării personale a lui Gyasi, care a imprimat publicației stratificare, detalii bogate și mesaje discrete, totul într-o poveste demnă de picturile renascentiste. „Nu vreau să fiu recunoscut ca fotograf, ci ca artist. Majoritatea imaginilor mele arată ca niște picturi pentru că sunt piese de artă, nu fotografii”.

Cei care „nu se opresc niciodată”

În paginile Calendarului Pirelli 2024, Gyasi face referire la moștenirea sa, la comunitatea sa, la motivele inspirațiilor sale - de la mitologia pe care obișnuia să o citească cu mama sa până la Regele Otumfuo Osei Tutu al II-lea. Într-un scenariu introductiv - tipărit într-un font special creat pentru a-i reproduce scrisul de mână - artistul punctează faptul că tot ce este reprezentat în Calendar include atât persoane pe care le-a admirat în copilărie, cât și noi inspirații: „Toți sunt oameni atemporali. Mi-am dat seama că nu este vorba despre a fi tânăr sau bătrân. Ceea ce este îi face embleme stă în concentrarea lor, în dăruirea lor, în pasiunea lor. Nu se opresc niciodată. Nu au renunțat niciodată”. În ediția aniversară a Calendarului Pirelii mai sunt prezenți superstarul Tiwa Savage, scriitorul, regizorul și producătorul Jeymes Samuel, actrița Teyana Taylor sau artistul contemporan ghanez Amoako Boafo.

„O viziune foarte specifică a afro-americanului”

Fiecare decor a fost conceput de Gyasi pentru a reprezenta ceea ce face ca o anume personalitate prezentă în Calendarul Pirelli 2024 să fie atemporală. Folosind o cameră statică pe un trepied, artistul captează o scenă sau o compoziție care dă senzația unei opere de artă, ca și a unei fotografii. După filmare, Shetterly a spus că a apreciat experiența de a fi parte a viziunii unui artist: „Ceea ce mi-a plăcut cu adevărat la Gyasi ca fotograf pentru acest Calendar este că el îmbină două lucruri - are această viziune foarte specifică a afro-americanului, pe care încearcă să o comunice, iar pe de altă parte, arta și imaginile sale sunt universale, accesibile, foarte atrăgătoare din punct de vedere estetic. Privindu-le, te simți atras de aceste culori, de aceste imagini și de acești oameni”.

„Vreau să spun o poveste care explorează puterea modului în care sunt trăite realizările noastre în ochii celor pe care îi inspirăm. Acest proiect nu este despre călătoria mea sau a ta; este despre a lor, a comunității, a tinerilor. Este vorba despre a oferi celorlalți copii ca mine șansa de a vedea aceste imagini și de a fi inspirați să devină cele mai bune versiuni ale lor“

Conţinut online în 68 de limbi

Imaginile lui Gyasi din Calendarul Pirelli 2024 celebrează copilăria, maternitatea și se concentrează adesea pe educație sau pe lipsa acesteia, subliniind rolul vital pe care îl poate juca aceasta în a-i ajuta pe cei mai puțin privilegiați. „Ca artist vizual, cred că ceea ce trebuie să fac este să reilustrez Africa în fața lumii. Voi continua să spun poveștile copiilor din Jamestown și Ghana. Oamenii trebuie să știe despre cultura și povestea noastră”, afirmă artistul. Pentru ediția 2024 a Calendarului Pirelli a fost acordată o atenție specială site-ului dedicat, care are, pentru prima dată, tot conținutul livrat în 68 de limbi. Odată trecuți de secvența de deschidere, vizitatorii trec prin întregul Calendar și pot afla mai multe despre proiect dintr-un „ghid” interactiv.