de Irina Țolea și Claudia Mîțoi
Mesaje sociale cu puternică încărcătură emoțională, inspirate de realitatea de ieri și de azi, sunt transmise cu umor, dramatism, sensibilitate și curaj în premierele și proiectele programate pe scenele autohtone. În continuare, vă recomandăm câteva dintre evenimentele care abordează, din perspective inedite, lupta pentru supraviețuire a indivizilor.
„Oameni Buni”, la Teatrul de Comedie din Capitală
Cum influențează statutul social percepția unui concept comun precum bunătatea, ne demonstrează într-o formulă inedită una dintre noile producții montate pe scena Teatrului de Comedie din București de regizoarea Andreea Vulpe. Pe 19 ianuarie, de la ora 19:30, la Sala Studio, puteți vedea spectacolul „Oameni buni”, de David Lindsay-Abaire, o comedie amară care vorbește despre alegeri, speranță, loialitate, demnitate și noblețe. Textul spune povestea unei mame singure dintr-un cartier modest din Boston, care, după ce își pierde (din nou) job-ul și riscă să fie evacuată din casă, alege să ceară ajutorul fostului său iubit din liceu, ajuns acum un medic prosper. Acțiunea motivată de intenții nobile eșuează sub un strat de minciuni și răutăți, salvarea femeii și totodată „dovada” de bunătate venind într-un mod cu totul neașteptat. Într-un joc ce îmbină nostalgia și naivitatea cu orgoliul, egoismul și aroganța, protagoniștii Mihaela Teleoacă, Sandu Pop, Laura Creț, Delia Nartea, Silviu Debu, Iasmina Crețoi și Cătălina Mihai, surprind o controversată caracteristică a societății contemporane: oamenii poartă amprenta statutului lor social.
„Caracatița”: despre provocările tinerilor din România, în premieră la Teatrul Masca
Efectele comunicării defectuoase dintre părinți, copii și profesori sunt reflectate curajos într-o nouă producție a Teatrului Masca din Capitală. Pe 20 și 21 ianuarie, de la ora 19:00, sunt programate primele reprezentații ale dramei „Caracatița”, în regia Catincăi Drăgănescu. Piesa vorbește despre adolescenții de azi, confruntați cu fenomenul de bullying, conflictele dintre părinți ori tentația drogurilor și modul în care aceștia încearcă să gestioneze provocările vârstei. Într-o viziune modernă, ce reconstituie inspirat universul contemporan marcat de elementele social-media, protagoniștii Voicu Aaniței, Mara Bugarin, Nicoleta Hâncu, Corina Moise, Dragoș Stoica și Ionuț Toader dau voce unei generații marcate de singurătate, lipsa de spijin în familie și neglijența autorităților. La finalul spectacolului publicul este invitat să participe la o dezbatere deschisă alături de creatorii spectacolului și de profesioniști din domenii-cheie, precum educație, sănătatea mintală ori prevenirea consumului de substanțe interzise. Următoarea reprezentație este programată pe 27 ianuarie.
„Un loc bun de muncă”, la Teatrul Fani Tardini din Galați
Pornind de la propriile experiențe în fața provocărilor contemporane, un tânăr actor gălățean expune original dilemele unei generații într-un nou spectacol lansat pe scena Teatrului Fani Tardini din Galați. Pe 19 ianuarie, de la ora 18:00, la Sala Studio, este programată premiera spectacolului „Un loc bun de muncă”, scris, regizat și interpretat de Laurențiu Bobeică. Construind în scenă atmosfera unei întâlniri cu prietenii, provocând participarea interactivă, artistul abordează ingenios teme extrem de actuale precum depresia, dragostea, nevoia de statut social, lipsurile materiale, divorțul sau abandonul familial. Stimulând exercițiul de sinceritate interioară, evocând experiențe comune și analizându-le efectele, spectacolul generează un mesaj puternic de relaționare și mobilizare colectivă pentru a găsi răspunsuri la întrebări majore despre viață. Următoarea reprezentație este programată pe 9 februarie.
Mărturii din infern: „Cele mai frumoase zile ale tinereții mele”, la Teatrul Evreiesc
Experiențele cutremurătoare din lagărele naziste sunt transmise peste timp într-o dramă tulburătoare, inspirată din realitatea trăită de o adolescentă la Auschwitz. Spectacolul „Cele mai frumoase zile ale tinereții mele”, montat de Liana Ceterchi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat, are la bază jurnalul Anei Novac, o scriitoare din Transilvania, în paginile căruia sunt reconstituite cu maximă luciditate suferința, mizeria umană și absurditatea războiului. Sentimente profunde, precum revolta, furia, teama ori disperarea sunt impresionant transpuse în scenă de protagonistele Viorica Predica, Katia Pascariu, Natalie Ester, Cabiria Morgenstern și Luana Stoica. Următoarea reprezentație este programată pe 23 ianuarie (ora 19:00), la Teatrul Evreiesc din București, chiar în preajma datei de 27 ianuarie, când este marcată Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului.