de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi
Producții noi de teatru, muzică și film, surprind publicul dezvăluind istorii pasionale de amor, drame ascunse ale unor inimi frânte și povești inspirate din viață. În continuare, vă recomandăm câteva întâlniri de neuitat cu artiști de excepție, în cadrul evenimentelor care se disting în agenda culturală autohtonă.
Mofturi și hărțuieli pasionale: „Gâlcevile din Chioggia”, la Teatrul de Revistă din Capitală
Ce fac femeile atunci când bărbații sunt plecați la muncă, departe, luni întregi? Multe românce știu, dar tema nu este nouă și actualitatea ei este subtil amintită în cea mai nouă producție lansată pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București. Pe 26 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Savoy, puteți vedea spectacolul „Gâlcevile din Chioggia”, o comedie spumoasă după Carlo Goldoni, în regia lui Daniel Nițoi, pe muzica lui Eugen Cristea. Intriga se țese pe marginea conflictelor iscate de logodnicele și nevestele plictisite ale pescarilor din Chioggia, plecați pe mare. Bârfele și crizele de gelozie degenerează în certuri și scandaluri care îi implică apoi și pe bărbații întorși de la pescuit. Scenele comice și gălăgioase sunt amplificate de momente originale de muzică live, vitalitatea textului și comicul de situație fiind fermecător transpuse în scenă de o remarcabilă echipă de protagoniști, între care îi amintim pe Eugen Cristea, Tudorel Filimon, Cristina Deleanu, Vasile Filipescu, Claudia Negroiu, Jean Lemne, Maringela Coldea, Ane Marie Zaharia și Tudor Bojin. Următoarea reprezentație este programată pe 10 februarie.
Școala vieții, fără profesor: „Doamna Noastră de pe Strada 121”, la UNTEATRU
O poveste de cartier mai puțin obișnuită explorează în profunzime caracteristicile naturii umane în cea mai nouă producție lansată pe scena UNTEATRU din Bucu- rești. Pe 25 și 26 ianuarie, de la ora 20:00, puteți vedea spectacolul „Doamna noastră de pe strada 121”, o comedie neagră, de Stephen Adly Guirgis, în regia Mihaelei Sîrbu. Acțiunea se petrece la o casă funerară din Harlem, unde foștii elevi și prieteni se adună pentru a aduce un ultim omagiu fostei profesoare, călugărița Rose. Întâlnirea este un bun prilej pentru a depăna amintiri vesele sau dure despre Sora Rose, dar și pentru a conștientiza efectele pe care cartierul le-a avut în evoluția fiecăruia. Probleme nerezolvate din trecut ies la suprafață, spiritele se încing într-o confruntare crudă și în același timp amuzantă cu realitatea. Un eveniment neașteptat abate însă atenția tuturor: cadavrul a dispărut. Montarea antrenantă se sprijină pe partiturile complexe, interpretate de Dana Rogoz, Richard Bovnoczki, Codrin Boldea, Adrian Ban, Kiki Simion, Sami Al Tawel, Denis Imbrescu, Adi Ionescu și Nicolae Drăgulin.
Adrian Temișan cântă „...de Dragoste”, la Sala Palatului din Capitală
În luna în care este aniversată dragostea, un eveniment de excepție îi așteaptă pe toți cei care o recunosc transmisă prin muzica de calitate. Pe 17 februarie, de la ora 19:30, la Sala Palatului din București, îndrăgitul artist Aurelian Temișan va susține concertul „...de Dragoste”, un spectacol complet - regândit după succesul înregistrat anul trecut -, care oferă publicului un mesaj universal, intens perceput indiferent de vârstă sau de gusturi. Peste 50 de muzicieni profesioniști vor urca pe scenă, Aurelian Temișan și invitații săi - Feli și Florin Ristei -, fiind acompaniați de Orchestra Simfonică București și Cardinal Show Orchestra, reunite sub bagheta dirijorului Andrei Tudor. Într-un program special ales, publicul are ocazia să reasculte, în variante inspirat reorchestrate, cele mai frumoase melodii românești de dragoste lansate în ultimii 50 de ani. Pentru a păstra atmosfera și energia cu care vedeta și-a obișnuit fanii în concertele sale, publicul este invitat să cânte, alături de artiști, ca „între prieteni”.
Provocând fantomele trecutului: „Familiar”, în cinematografe
Cum o înfruntare curajoasă a trecutului poate afecta iremediabil prezentul, ne demonstrează cel mai nou lungmetraj regizat de Călin Peter Netzer, „Familiar”. Scenariul inspirat de realitățile societății autohtone, spune povestea unui regizor român, marcat de dorința unei confirmări profesionale, care realizează un film despre plecarea familiei sale în Germania, în perioada comunismului din anii ’80. Astfel ajunge să descopere detalii sumbre din istoria familiei, de la relația distrusă a părinților, până la colaborarea cu Securitatea. „Familiar” este o poveste a contrastelor care pot deforma imaginea realității, prezentată cu o luciditate inconfortabilă. Filmul se bucură de o distribuție de excepție, între protagoniști numărându-se Vlad Ivanov, Emanuel Pârvu, Adrian Titieni, Ana Ciontea, Lucian Ifrim, Clara Vodă, Iulia Lumânare și Victoria Ecaterina Moraru. „Familiar” va fi difuzat pe marile ecrane din întreaga țară începând cu data de 26 ianuarie.