Main menu

header

969 23 1de Gheorghe Zmaranda

Interviul de față este o invitație deschisă către o lume prea puțin cunoscută în România. Arheologia este un domeniu complex foarte important, cu un aport major în cunoașterea și reconstituirea istoriei, dar ale cărei descoperiri nu sunt întotdeauna promovate. Când ați auzit ultima oară vorbindu-se despre cele mai recente descoperiri arheologice? Vasile Diaconu (foto) este arheolog și cercetător la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, unde își desfășoară activitatea din anul 2007. A participat și a coordonat mai multe șantiere arheologice din județele Neamț și Bacău, este autorul mai multor volume de specialitate și a numeroase articole și studii publicate în reviste bine cotate din țară și din străinătate. În ultimii ani a încercat să popularizeze arheologia în rândul publicului larg.

„Pentru că implică și alte domenii precum chimia, biologia și altele, în prezent este o meta-știință”

969 23 2- Prin prisma experienței dumneavoastră, ce definiție personală ați da arheologiei?

- Dacă o bună perioadă de timp arheologia a fost considerată ca un domeniu conex al istoriei, la ora actuală se poate vorbi despre arheologie ca despre o știință de sine stătătoare. În fond, această știință fabuloasă își propune să reconstituie, într-un mod cât mai fidel, numeroase componente ale vechilor comunități umane, pornind de la vestigiile materiale rămase de la acestea. Pentru că de câteva decenii există o preocupare constantă de a implica și alte științe (fizică, chimie, biologie, geologie etc.) în cercetarea trecutului, în condițiile unor progrese tehnologice remarcabile, aș îndrăzni să spun că arheologia este în prezent o meta-știință.

- În ce măsură, în România, arheologia este un domeniu de interes? Care este percepția publicului larg despre arheologie?

- Prin însăși specificul ei, arheologia este un domeniu de nișă pentru că cere o pregătire aparte, implică anumite resurse, iar rezultatele se adresează, în primul rând, comunității științifice. Cu toate acestea, munca arheologilor produce efecte pentru noi toți. Valorificând o resursă neregenerabilă, respectiv vestigiile trecutului, specialiștii acestui domeniu contribuie din plin la îmbogățirea istoriei noastre comune. Referitor la percepția publicului despre această știință, aș îndrăzni să spun că există diferite voci. Respectiv un public ce îi asociază pe arheologi cu descoperitorii de comori, o altă categorie de oameni consideră arheologia ca un simplu hobby, dar sunt și destui cei care conștientizează necesitatea și implicațiile acestui domeniu. Evident, noi arheologii avem obligația să ne facem cunoscută munca și să ducem rezultatele acesteia în cât mai multe medii, în forme accesibile, astfel încât publicul să înțeleagă rolul acestei științe. 

„Avem de a face cu un mic sat, alcătuit din aproape 20 de construcții, realizate din lemn și lut”

969 23 3- La ora actuală ce situri cercetați?

- De câțiva ani, împreună cu câțiva colegi din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, desfășurăm săpături arheologice sistematice într-o așezare veche de aproximativ 6.500 de ani, aflată la câțiva kilometri de orașul Târgu Neamț, în zona subcarpatică a Moldovei. Este un sit interesant prin multitudinea vestigiilor pe care le-am descoperit acolo. În fond, avem de a face cu un mic sat, alcătuit din aproape 20 de construcții, realizate din lemn și lut, dar care, potrivit credințelor din acele vremuri, au sfârșit prin a fi incendiate. Cele mai consistente vestigii aparțin culturii Precucuteni, care a precedat faimoasa civilizație Cucuteni, recunoscută prin ceramica pictată într-o manieră extrem de interesantă.

- În ce lumină pun istoria aceste noi descoperiri?

- Orice săpătură arheologică aduce niște elemente de noutate și foarte necesare pentru completarea tabloului istoric al nostru. Cercetările la care am făcut referire mai devreme oferă un plus de informație despre modul de viață al comunităților umane de acum 6.500-7.000 de ani, despre interacțiunile acestora cu alte grupuri umane contemporane, dar și despre credințele lor religioase. Numeroasele și spectaculoasele statuete feminine modelate din lut, realizate într-o manieră destul de realistă, pe care le descoperim în fiecare an în situl arheologic pe care-l cercetăm la Topolița, este o dovadă clară că acele comunități, de acum 6.500 de ani, aveau un sistem religios foarte complex.  

„Mediul virtual propagă adesea și informații eronate sau chiar exagerări”

969 23 4- Ce se întâmplă cu artefactele descoperite pe un șantier arheologic? Care sunt etapele de „validare” a acestor descoperiri din momentul în care au fost scoase la lumină?

- După descoperire, toate vestigiile arheologice ajung în laboratoarele muzeelor sau ale instituțiilor care organizează cercetările. Acolo, conservatorii și restauratorii se ocupă de prelucrarea primară, astfel încât toate artefactele să poată fi ulterior studiate, analizate, incluse în expozițiile muzeelor sau valorificate științific. Conservarea și restaurarea bunurilor provenite din săpături arheologice sunt activități care necesită specialiști buni, timp și resurse, dar care sunt indispensabile pentru păstrarea în bune condiții, pentru o perioadă îndelungată de timp, a unui patrimoniu istoric deosebit.

- Cum ajunge publicul larg să cunoască rezultatele muncii arheologilor?

- Cel mai facil și educativ mod de a lua contact cu rezultatele muncii arheologilor îl reprezintă o vizită într-un muzeu de istorie sau de arheologie. La ora actuală a devenit o practică larg răspândită ca pe orice șantier arheologic important să se organizeze un moment în care publicul să cunoască în mod direct activitatea de cercetare, sub forma acelor „Zile ale porților deschise”. De asemenea, o parte dintre colegii mei arheologi desfășoară și activități interactive pentru publicul tânăr, sub forma atelierelor educaționale, care promovează diferite aspecte ale arheologiei. Inclusiv noi, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, am organizat, în ultimii ani, ateliere de arheologie experimentală, dedicate școlarilor. Aș recomanda celor interesați de arheologie să consulte doar surse credibile și să se raporteze doar la opiniile specialiștilor, în condițiile în care mediul virtual propagă adesea și informații eronate sau chiar exagerări.

„Este dificil de precizat o cifră exactă, dar, cu siguranță, pe parcursul anului 2023, la nivelul întregii țări, au fost peste o sută de șantiere arheologice. Evident, există diferențe numerice de la o regiune geografică la alta, densitatea cea mai mare fiind în zonele unde se implementează proiecte majore de infrastructură“

„Este un domeniu care nu se bucură de suficientă promovare pentru că nu are acea notă de «senzaţional»“

- Considerați că se bucură de suficientă promovare arheologia și specialiștii ei?

- Din păcate, nici arheologia și nici arheologii nu se bucură de suficientă promovare pentru că nu au acea notă de „senzațional”, atât de căutată în prezent. Totuși, publicul trebuie să conștientizeze faptul că arheologia aduce la lumină unele dintre cele mai importante elemente identitare ale noastre. Arheologia ne arată care ne sunt originile, cum am evoluat și în ce condiții, și ce loc am ocupat pe scara istoriei. Sunt absolut convins că mass-media trebuie să se aplece mai mult asupra acestui domeniu și să ofere specialiștilor posibilitatea de a-și promova munca pentru că arheologia este o știință și o profesie nobilă.