Main menu

header

970 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Frământările de la vârsta bastonului, întrebările adolescentului, gândurile călăului și eternele dileme ale sexului frumos, toate sunt ilustrate în formule originale în noile producții programate pe scenele autohtone. În continuare, vă recomandăm câteva dintre evenimentele pe care nu trebuie să le pierdeți în această săptămână.

„Sunt un criminal și un tată de familie”, în premieră la Teatrul Metropolis

O realitate dură a unei lumi marcate de violență și ură se dezvăluie lent și calculat într-un nou spectacol propus de echipa Teatrului Metropolis din Capitală. Pe 3 februarie, de la ora 19:30, la Sala Mică, puteți urmări în premieră spectacolul „Sunt un criminal și un tată de familie”, o adaptare a romanului lui Fabio Rubiano, în regia lui Alejandro Duran. Spectatorul este purtat în universul unui torționar din Columbia, care își mărturisește crimele cu o lejeritate uluitoare, apreciindu-și atrocitățile comise drept atribuții firești, ca în orice alt job. Într-un discurs simplu, condimentat cu ironii, călăul îşi argumentează păcatele cu strădaniile sale de a fi un bun tată de familie și printr-o falsă moralitate abordând o atitudine extremistă asupra lumii. Acțiunea este transpusă într-un spațiu intim și familiar, unde protagoniștii (Denis Imbrescu și Vlad Brumaru) se conversează gătind, discuțiile tulburătoare contrastând pe fundalul mirosului de mâncare, al sunetelor banale și gesturilor firești. Următoarea reprezentație este programată pe 15 martie.

„Cum s-a îndrăgostit domnul Gherase de Clara Smith”, pe scena Naționalului clujean

În era internetului, când totul e „la un click distanță” chiar și fluturii din stomac migrează și încep să zburde în mediul virtual. Despre ce surprize îți poate oferi tehnologia, când te aștepți mai puțin, ne vorbește cu mult umor și farmec cea mai nouă producție a Teatrului Național din Cluj-Napoca: „Cum s-a îndrăgostit domnul Gherase de Clara Smith”, în regia lui Doru Vatavului. Inspirat de un caz real, textul spune povestea lui Alexandru, un senior de 77 de ani din România (Cosmin Stănilă) care, descoperind internetul, începe să flirteze cu o femeie din Ghana, în vârstă de 34 de ani, Clara Smith (Sânziana Tarța). Comunicarea lor e marcată de diferența de vârstă, de limbă și de cultură, dar și de numeroasele lucruri pe care cei doi și le ascund reciproc. Cu toate acestea relația se dezvoltă și Clara vrea să o ducă la un alt nivel. Dacă se va desprinde Alexandru de trecutului unei vieți pline pentru un prezent pasional, cu totul neașteptat, aflați urmărind reprezentațiile programate pe 2 și 7 februarie, de la ora 19:00, la Sala „Euphorion” a Teatrului Național din Cluj.

Universul complicat al adolescenților: „Brainstorm”, la Teatrul Luceafărul din Capitală

Tot ce își doresc, ce nu înțeleg, ce experimentează, iubesc sau detestă adolescenții din zilele noastre se reflectă cu multă fantezie și efervescență într-o nouă producție lansată pe scena Teatrului Luceafărul din București. Pe 3 și 4 februarie, de la ora 19:00, se joacă primele reprezentații ale spectacolului „Brainstorm”, în regia lui George Lepădatu. 11 tineri neînțeleși de cei din jur se întâlnesc și își împărtășesc experienţele de la școala, din gașca de prieteni sau din familie, punând întrebări și căutând soluții. O echipă de tineri artiști, între care îi amintim pe Andrei Barbu, Eduard Chimac, Vlad Lință, Lorena Luchian, David Mandache, Diana Manaila, Vladimir Purdel și Daria Pentelie, expun pe scenă perspectiva unui grup afectat de fractura dintre generații care, deși nu spune răspicat, are nevoie de sprijin și înțelegere. Următoarea reprezentație este programată pe 19 februarie.

„Cină de adio” și „Un bărbat și mai multe femei”, la Sala Gloria din București

Cu explozii de umor, povești picante și interpretările unor protagoniști de excepție sunt întâmpinați în acest weekend iubitorii de comedie la Sala Gloria din Capitală. Pe 4 februarie, de la ora 16:00, este programat spectacolul „Cină de adio”, în regia lui Răzvan Săvescu, o comedie spumoasă în care îndrăgiții artişti Gheorghe Ifrim, Ecaterina Ladin și Mihai Călin ne dezvăluie cum ajunge un capriciu elitist să transforme o prietenie de-o viață într-un adevărat coșmar. De asemenea, de la ora 19:00, puteți vedea comedia „Un bărbat și mai multe femei”, de Leonid Zorin, un fermecător omagiu adus sexului slab. Un eveniment banal din viața unui bărbat timid generează o serie de aventuri și întâlniri cu diferite tipuri femei, experiențe care-i vor schimba personalitatea. Personajul interpretat de Claudiu Bleonț ajunge să cunoască femeia înger, femeia paznic, femeia victimă și alte tipologii extreme, create cu multă imaginație și șarm de Magda Catone, toate demonstrându-i, pe rând, că fiicele Evei ascund multe surprize și provocări.