Main menu

header

970 27 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Pornind de la planul, care prinde tot mai mult contur, de a face posibil pentru oameni să trăiască într-o zi pe Marte, un mare producător de ketchup a simulat condițiile Planetei Roșii pentru a crește tomate pe care apoi le-a transformat într-un sos… marțian.

Semințe perfecte și tehnici de vârf au generat rodirea 

Compania Heinz a realizat o versiune a celebrului său ketchup din roșii cultivate în condiții asemănătoare planetei Marte, făcând astfel pași mari spre variantele de a hrăni oamenii care ar putea coloniza într-o zi Planeta Roșie. Spre deosebire de solul de pe Pământ, regolitul marțian, așa cum este cunoscut, este mult mai dur pentru culturi, fiind lipsit de orice cantitate semnificativă de materie organică, iar Marte primește mult mai puțină lumină solară, așa că echipa de cercetători ai brandului a trebuit să găsească noi tehnici pentru a îmbunătăți creșterea plantelor și a facilita rodirea. Pentru acest proiect, s-a construit o seră personalizată, numită „Casa roșie”, spațiu în care s-au replicat întocmai condițiile pe care oamenii le-ar găsi atunci când ar cultiva produse alimentare pe Marte. Apoi s-au ales semințele perfecte și s-au implementat tehnici de vârf la nivel mondial pentru a susține înflorirea plantelor.

Testat la 37.000 de metri altitudine

970 27 2Experții de la Heinz au folosit roșiile produse în timpul experimentului pentru a crea o nouă „Marz Edition” a faimosului său ketchup, despre care se spune că nu se deosebește de versiunea normală. Mai mult, compania a trimis o sticlă cu acest produs la mare altitudine - 37.000 de metri - până în punctul în care curba Pământului a devenit vizibilă și temperaturile scad la minus 70 de grade Celsius. Fostul astronaut NASA Mike Massimino, care consideră că oamenii vor merge pe Marte în fază inițială peste doar 10-15 ani, susține că în spațiul cosmic „totul este despre sos”, adăugând că a avea „un gust familiar atunci când ești atât de departe de casă este important pentru moral”. Sosul experimental a fost supus unor teste riguroase de calitate înainte de a obține undă verde. „Vom folosi ceea ce am învățat din acest experiment pentru a ne continua angajamentul față de creșterea culturilor durabile”, punctează Cristina Kenz, director în cadrul Heinz.

„Acest proiect este esențial în abordarea atât a obiectivelor noastre pe termen scurt, cât și pe termen lung în ceea ce privește hrănirea oamenilor în viitor“ Maggie Aderin-Pocock, cercetător spațial britanic

Colonie până în 2050

970 27 3Potrivit celor mai recente studii, derulate în cadrul Universității Villanova, din SUA, pe Marte vor putea crește în viitor varză kale, morcovi, salată verde, cartofi dulci, ceapă sau păpădie. NASA speră să trimită primii oameni pe Planeta Roșie până la mijlocul anilor 2030, China având ambiții similare. La rândul său, miliardarul Elon Musk, CEO SpaceX, speră să existe o colonie pe Marte până în 2050. „În prezent, cele mai multe eforturi pentru a descoperi modalități de a crește plante comestibile în condiții marțiene simulate sunt studii pe termen scurt. Prin acest proiect am testat posibilitatea de recoltare pe termen lung a alimentelor”, detaliază cercetătorul Andrew Palmer, care a condus echipa de experți de la Institutul Spațial Aldrin.