de Georgiana Mihalcea
Frica este un mecanism de supraviețuire ce apare ca răspuns la o amenințare concretă, de obicei negativă, fiind strâns legată de anxietate. Aceasta din urmă se manifestă diferit de la o persoană la alta și poate varia de la prudență la fobie și chiar paranoia. Experții în sănătate mintală o definesc ca fiind îngrijorarea față de o amenințare care este încă în viitorul nostru. Eugen Popa (medalion) este unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România şi preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. Domnia sa ne-a oferit câteva metode simple, la îndemâna oricui, de a scăpa rapid de frică.
„Stresul și tensiunea pot duce la probleme foarte grave de sănătate”
- De ce simțim uneori că ne e frică?
- Din dorința de a ne proteja, în baza crezurilor și valorilor pe care le avem (și pe care nu știm că le avem), ne apar în minte și în suflet tot felul de gânduri și idei despre ceva rău ce s-ar putea întâmpla în viitor. Acestea vin fie pentru a ne proteja sau pentru a ne pregăti pentru acele evenimente și le resimțim atât la nivel fizic, cât și mental și emoțional. Este ca un filtru pe care îl avem peste simțuri și prin care percepem întreaga lume și pe noi. Astfel ajungem să ne îndeplinim propriile profeții.
- Ce se întâmplă în cazul în care anxietatea este de lungă durată?
- Anxietatea este o frică, un stres, o tensiune. Gândiți-vă la o scândură pe care puneți ceva greu, care o apasă. Apăsarea aceea este stresul și, în funcție de intensitate și durată, este posibil să ajungă să rupă scândura. În același fel și la om, stresul și tensiunea ne creează reacții adverse și, în timp, pot duce la probleme foarte grave de sănătate. De fapt, stresul este considerat cauza principală / cea mai mare a problemelor de sănătate Oamenii au început să se „obișnuiască” cu stresul și să li se pară normal, dar nu realizează că asta duce în timp la probleme grave de sănătate, la boli.
„Tendința spre negativitate s-a dezvoltat ca un mecanism de supraviețuire”
- Ne naștem pesimiști sau optimiști?
- Mintea umană are o tendință naturală pesimistă, cu înclinație să rețină și să acorde mai multă importanță lucrurilor rele în defavoarea celor bune? Înclinația implicită a minții noastre este să fie concentrată pe probleme și durere. Tendința spre negativitate s-a dezvoltat în urmă cu milioane de ani, ca un mecanism de supraviețuire, și a rămas o componentă activă a creierului uman până în prezent, deși pericolele sunt mai puține și total diferite.
- Cum ne influențează această tendință societatea în care trăim?
- În vremurile pe care le trăim acum, încărcate de anxietate și incertitudine, această tendință primară de negativitate devine și mai pronunțată. În loc să fie orientată spre soluție și optimism, mintea umană îți poate fixa cele mai nefavorabile scenarii și pericole de orice fel. Când viețile noastre personale, profesionale, sociale și politice sunt afectate, unul dintre primele lucruri pe care le uităm este necesitatea identificării și articulării bucuriei.
„Vă puteți folosi de teamă pentru a realiza lucruri mărețe, pentru a vă mobiliza și a obține rezultate extraordinare”
- Ce se întâmplă cu mintea noastră când un gând anxios se cuibărește în ea?
- Gândurile anxioase activează sistemul limbic - centrul fricii din creierul nostru. Doar o simplă idee poate declanșa cu ușurință această parte a creierului într-o fracțiune de secundă. Atunci când simțiți frică, aceasta va continua să crească și să se dezvolte datorită unui proces numit potențare. Când mintea unei persoane este deja programată pentru frică, chiar și cele mai inofensive evenimente par groaznice. Dacă vă este teamă de zbor, chiar și cea mai mică turbulență va genera o reacție puternică și o stare de tensiune foarte mare. Mintea nu face diferența dintre un pericol real și unul imaginar. De aceea, cu cât sunteți mai îngrijorat de locul de muncă, cu atât mai mult veți tresări ori de câte ori vă cheamă șeful pentru o discuție în biroul său.
- Cum putem scăpa de frică?
- Frica poate fi un dușman sau un aliat. Este un dușman câtă vreme nu o cunoști și nu știi ce să faci cu ea. Din clipa în care „dușmanul” nu mai este necunoscut, îl poți pune la treabă. Vă puteți folosi de frică pentru a realiza lucruri mărețe, pentru a vă mobiliza și a obține rezultate extraordinare. Dar totul începe prin a o depăși și a o controla. Spre exemplu, Nikola Tesla a realizat lucruri absolut magnifice, dar foarte puțini oameni știu că toată viața sa s-a luptat să câștige aprecierea și recunoștinţa tatălui său, care îl considera un neisprăvit. Frica de a nu fi acceptat și apreciat de tatăl său l-a împins să realizeze unele dintre cele mai revoluționare invenții din toate timpurile.
„Exercițiul fizic înlocuiește hormonii fricii cu unii buni, care sunt asociați cu starea de calm, de forță și putere”
- Există anumite metode la îndemână pentru a gestiona astfel de situații?
- Nu este ușor, dar puteți învăța să faceți față anxietăților și fricilor - și chiar să le depășiți atunci când aveți o reacție rapidă și faceți unul dintre următoarele lucruri: de exemplu, dacă frica vă ține treaz noaptea, ridicați-vă din pat și faceți câțiva pași. Puteți să faceţi puțină mișcare sau să citiți o carte. De preferat să nu intrați pe internet sau să vă uitați la televizor, pe telefon, pe tabletă sau pe orice dispozitiv care are ecran! Ascultați acea muzică ce vă place foarte mult. Faceți câteva flotări, genuflexiuni sau orice alte exerciții fizice care pun sângele în mișcare. Exercițiul va înlocui hormonii fricii cu unii buni, care sunt asociați cu starea de calm, de forță și putere. Cântați sau fluierați. Nu trebuie să fiți un mare talent pentru asta, ci doar să o faceți pur și simplu.
- Ce alte lucruri ne pot ajuta la fel de rapid?
- Respirați! Respirația este poate cel mai rapid și ușor mod de a contracara frica. Orice s-ar întâmpla, respirați profund de trei-cinci ori, așteptați, adunați-vă și abia apoi acționați. Pentru un efect chiar și mai puternic, inspirați profund abdominal, adică împingeți aerul până în stomac și pântec, nu doar la nivelul pieptului. Gândiți pozitiv! Aduceți-vă aminte de succesele personale, de multele lucruri minunate din viața dumneavoastră! Gândiți-vă la ele, bucurați-vă de ele. Faceți asta în detaliu. Creați-vă un cuvânt-cheie. Formula fermecată! Mantra personală! Poate fi ceva simplu, „Mă descurc” sau „Sunt cel mai tare”, sau orice altceva. Repetați-o continuu și observați schimbarea.
- La ce ar trebui să ne gândim în astfel de momente?
- Rămâneți în prezent. Observați ce se întâmplă chiar acum, în această clipă. Veți descoperi că, foarte probabil, momentul prezent nu are nicio legătură cu frica respectivă. Întrebați-vă dacă este chiar așa! Fiți atent la generalizări. Este totul pierdut? Toată lumea este rea? Schimbați modul în care priviți situația. Cei care se tem au tendința să perceapă o problemă ca fiind insurmontabilă și permanentă, în timp ce optimiștii o privesc ca pe ceva temporar și rezolvabil. Căutați să „demontați” acea problemă în bucăți și să le rezolvați una câte una. Foarte curând veți vedea că începe să se „descarce”.
„Hipnoza ne ajută să intervenim asupra acelor valori care generează ideile negative“
- Cum poate ajuta hipnoza persoanele care nu-și pot alunga singure ideile negative?
- Hipnoza este o unealtă, o metodă care ne permite să accesăm nivelul profund al minții, acel nivel unde se află crezurile și valorile noastre, emoțiile și amintirile ascunse. Tot de la acel nivel apar și gândurile negative. Așadar, hipnoza ne ajută să intervenim asupra acelor crezuri și valori care generează ideile negative. Putem face asta în două moduri, fie prin a elimina, prin a curăța din minte acele gânduri negative, fie prin a înmulți și a dezvolta și mai mult gândurile pozitive.