de Cătălina Tăgârță
Vă doriți să pierdeți în greutate și să vă mențineți la un anumit număr de kilograme? Succesul unui astfel de proces nu constă doar în planuri de dietă și exerciții fizice. Se impune explorarea motivațiilor și nevoilor ascunse din spatele dorinței de a arăta mai bine sau a nevoii de a mânca în exces. Întrebările-cheie devin așadar esențiale când vine vorba despre pierderea în greutate. În ultima vreme tot mai multe persoane au devenit conștiente de acest aspect și apelează la coaching și îndrumare pentru a obține ghidare și susținere în identificarea și depășirea obstacolelor mentale. Astfel, reușesc să creeze o cale personalizată și eficientă pentru o transformare durabilă și sănătoasă a vieții lor. În continuare voi povesti despre cât este de important să fiți însoțiți de cineva pe parcursul procesului de slăbire și ce întrebări să vă adresați dacă vreți totuși să acționați pe cont propriu.
Întrebări esențiale pe care să vi le adresați
Atunci când vă propuneți să slăbiți este important să vă adresați întrebări esențiale, care să vă ghideze pe parcursul călătoriei voastre. Aceste întrebări vă vor ajuta să clarificați obiectivele specifice și să înțelegeți motivațiile profunde care vă impulsionează să urmăriți scăderea în greutate. Prima întrebare importantă pe care ar trebui să vi-o adresați este „Care sunt obiectivele specifice legate de scăderea în greutate?”. Fiecare persoană poate avea obiective diferite, precum pierderea unui anumit număr de kilograme, îmbunătățirea nivelului de performanță sportivă sau dobândirea unui aspect fizic mai tonifiat. Următoarea întrebare pe care ar trebui să vi-o adresați este „Ce vă doriți să obțineți cu adevărat prin atingerea acestor obiective?”. Cu alte cuvinte, care este acea motivație mai profundă care stă în spatele dorinței de a slăbi. Aceasta poate include: îmbunătățirea stimei de sine, dobândirea unei stări de sănătate mai bună, creșterea nivelului de energie sau îmbunătățirea calității vieții în general. A treia întrebare esențială este „Cum ar arăta viața voastră ideală într-un corp sănătos, cu un aspect plăcut?”. Imaginarea și vizualizarea viitorului vă pot ajuta să vă concentrați pe obiectivele voastre și să vă motivați în timpul procesului de slăbire.
Puteți depăși obstacolele mentale
Pe lângă aceste întrebări trebuie să vă confruntați și cu provocările și obstacolele majore pe care le întâmpinați în procesul de slăbire. Fie că este vorba despre obiceiuri alimentare nesănătoase, lipsa de motivație sau presiunea socială, identificarea acestor obstacole vă permite să găsiți strategii și soluții adecvate pentru a le depăși. De aceea, trebuie să vă întrebați „Ce resurse, calități și abilități puteți aduce în acest proces?”. Fiecare persoană are resurse interne valoroase, cum ar fi determinarea, perseverența, voința și disciplina, pe care le puteți explora pentru a vă ajuta în atingerea obiectivelor voastre de slăbire. Prin adresarea acestor întrebări esențiale și conștientizarea motivelor voastre profunde veți înțelege mai bine scopurile legate de slăbit și veți putea dezvolta o abordare personalizată și eficientă pentru a obține rezultatele dorite. Colaborarea cu un nutri-coach poate fi deosebit de valoroasă în acest proces. Puteți beneficia de ghidare, susținere și strategii adaptate nevoilor voastre individuale. Însă este de folos și un coach obișnuit. Acesta vă poate ghida să explorați în profunzime aspectele emoționale și comportamentale legate de alimentație și să dezvoltați abilități și tehnici la înde- mână pentru a depăși obstacolele mentale care pot apărea.
Întâi acceptați-vă corpul în starea sa actuală
Fiecare individ are motivații unice care stau la baza dorinței de a arăta mai bine: de la dorința de a se simți mai încrezător și de a obține aprobarea socială până la îmbunătățirea sănătății și a stării generale de bine. Iar analiza implicațiilor emoționale și sociale ale transformării dorite este de asemenea esențială. Este important să înțelegeți cum va influența acest proces relațiile și percepția celor din jurul vostru, precum și cum veți gestiona schimbările în identitate și în felul în care vă percepeți pe voi înșivă. În același timp, conștientizarea și acceptarea corpului vostru în prezent sunt aspecte-cheie pentru a vă motiva în mod autentic. Acceptarea de sine și îngrijirea corpului în starea sa actuală vă pot oferi o bază solidă pentru a vă construi motivația și a vă dezvolta o relație sănătoasă cu propriul corp. De aceea, explorarea motivațiilor ascunse și înțelegerea impactului emoțional și social al transformării dorite vă va ajuta să abordați procesul de îmbunătățire a aspectului fizic într-un mod autentic și sănătos. Prin conștientizare și acceptare veți găsi o motivație autentică, ce vă va ghida în călătoria voastră de transformare.
Planificați și monitorizați progresul
Slăbitul este un proces complex. Nu e vorba doar despre ce sau cât mâncați la nivel fizic, ci și de modul în care gestionați emoțiile din timpul curei de slăbire și nu numai. Multe persoane au blocaje mentale, convingeri limitative sau pur și simplu nu reușesc să se organizeze să mănânce sănătos. De aceea, conștientizarea acestor aspecte, planificarea și monitorizarea progresului într-un mod personalizat și adaptat nevoilor fiecăruia sunt absolut esențiale. Pentru ca efectele slăbitului să fie pe termen lung e nevoie ca odată cu noul aspect să deveniți o persoană nouă și pe interior, nu doar la exterior. Doar conștientizând ce se întâmplă cu adevărat cu voi la nivel mental și subconștient veți putea avea parte de o abordare sustenabilă și de rezultate pe termen lung. Însă, evident că dezvoltarea personală, la fel ca slăbitul, nu se întâmplă peste noapte. E nevoie de timp să asimilați toate informațiile, să le interiorizați. Și este exact momentul oportun pentru a vă muta focusul de pe mâncare pe hrana sufletului, pe recunoașterea emoțiilor și pe construirea unui viitor mai bun. Cu ajutorul coachingului, scăderea în greutate poate deveni una cu rezultate durabile.
Simţiţi nevoia să mâncaţi în neştire?
Atunci când vă confruntați cu un comportament alimentar necontrolat și nevoia de a mânca în neştire este important să identificați factorii declanșatori care vă determină să vă supraalimentați sau să mâncați compulsiv. Acești factori pot fi legați de stres, anxietate, plictiseală sau chiar de emoțiile negative pe care le experimentați. Conștientizarea și înțelegerea emoțiilor și a relației cu hrana joacă un rol crucial în gestionarea acestor comportamente. Înțelegerea legăturilor profunde dintre stările menționate și consumul excesiv de alimente vă poate ajuta să găsiți modalități eficiente de a face față acestor provocări. Pe parcursul acestei călătorii este important să explorați și să dezvoltați strategii eficiente pentru gestionarea emoțiilor și compulsiilor alimentare. Aceasta poate implica tehnici de relaxare, gestionarea stresului și anxietății, găsirea activităților care vă aduc satisfacție și împlinire în afara sferei alimentației. Prin identificarea factorilor declanșatori, precum și prin conștientizarea emoțiilor și relației cu hrana, veți putea aborda și gestiona comportamentul alimentar necontrolat într-un mod sănătos și sustenabil.