Main menu

header

971 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Chiar în inima României, între Sighișoara (30 km) și Mediaș (26 km), pe DN14 și, din Șaroș pe Târnave spre sud, 13 km pe DJ141B, Biertan este una dintre primele așezări de sași din Ardeal. Vestită pentru complexul arhitectural medieval, format din biserica și centura de fortificații, amplasate în centrul satului, pe un deal. Mulți cunosc acest monument istoric, dar puțini știu că biserica, construită între 1490 și 1520, are cel mai mare altar pictat din țară, cu 28 de panouri realizate între 1483 și 1513, și că uşa sacristiei deţine recordul pentru „Cea mai complicată încuietoare din lume”.

World Record Academy: „O bijuterie a tehnologiei medievale”...

Construită la 1515, uşa amintită a fost scoasă din balamale şi dusă la Paris, la Expoziţia Mondială din 1900. A primit acolo un premiu pentru foarte complexa încuietoare cu care era înzestrată, unică în lume, compusă dintr-un mecanism de închidere cu nu mai puțin de 19 zăvoare. World Record Academy a confirmat după 122 de ani (!), în 2022, faptul că uşa sacristiei din Biertan are „cea mai complicată încuietoare din lume”. Cele 19 zăvoare metalice sunt dispuse circular, fiind conectate între ele. Sistemul a fost descris de cei de la World Record Academy drept „o bijuterie a tehnologiei medievale”.

...acţionată prin intermediul unei chei și a unei... manivele!

Sacristia este odaia în care preotul se pregăteşte pentru slujbă. Acolo îşi ţine veșmintele religioase şi cele mai valoroase obiecte de cult ale bisericii. În Biertan, sătenii au folosit sacristia şi pentru a-şi pune banii la adăpost când erau ameninţaţi de cotropiri, drept pentru care au considerat, pe bună dreptate, că încăperea are nevoie de o uşă solidă, cu o încuietoare puternică. Uşa a fost confecţionată din scânduri groase de stejar de către meşterul Johannes Reichmuth din Sighişoara, la 1515, pe ea fiind montată o încuietoare metalică ce era acţionată prin intermediul unei chei și a unei... manivele!

Biserica fortificată de la Biertan este inclusă în patrimoniul UNESCO din 1993, la noi fiind declarată monument istoric doar din 2010