Main menu

header

972 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Lângă Arcul de Triumf, între Bulevardul Mareșal Alexandru Averescu și Strada Alexandru Constantinescu, în spatele Bisericii Cașin, se ridică, în cadrul pitoresc şi larg al unei frumoase grădini, clădirile fostului Leagăn „Sfânta Ecaterina”. Instituție de legendă din România dinaintea subjugării bolșevice a comunismului impus de tancurile „eliberatoare” ale „glorioasei” Armate Roșii de ocupație și distrugere.

A fost fondat de doamnele familiilor: Cantacuzino, Văcărescu, Marghiloman, Hrissoveloni

Leagănul de copii „Sfânta Ecaterina” a fost inaugurat la 25 noiembrie 1897, de ziua Sfintei Ecaterina. Fondatori erau doamnele marilor familii de la vremea aceea: Cantacuzino, Văcărescu, Marghiloman, Hrissoveloni. Președinta de onoare era însăşi Regina Elisabeta. Primăria Capitalei a donat un teren de 20.000 de metri pătrați, pe care s-au clădit, în timp, șapte pavilioane. Așezământul caritabil primea în creștere copii orfani, copii cu părinți prea săraci ca să îi poată întreține, dar și tinere mame necăsătorite pentru a evita riscul de a-și înstrăina bebelușii, singura condiție pusă acestora fiind să alăpteze, pe lângă propriul copil, și un nou-născut orfan.

Desființat de noua orânduire „europeană” a țării

În anul 1989, orfelinatul adăpostea 469 de copii, majoritatea abandonați din cauza malformațiilor din naștere, dar și din cauza sărăciei sau a indiferenței părinților. Odată cu schimbarea regimului politic și a apropierii României de Uniunea Europeană, directivele acesteia privind protecţia copilului au impus ca numărul micilor oropsiți adăpostiţi de leagăn să scadă. Deşi avea o dotare corespunzătoare, în 2004 așezământul social a fost închis, copiii au fost daţi în adopţie sau în grija unor „mame sociale”, iar destinaţia sa a fost schimbată spre „servicii sociale”.

A „supraviețuit” capela „Pentru copii fără mamă, de la o mamă fără copil”

A „supraviețuit” Capela Sfânta Ecaterina, construită în 1901 la inițiativa și cu finanțarea doamnei Irina Ghica, născută Cantacuzino, în memoria fiicei sale, Ecaterina Olimpia Georgeta. Singurul copil din căsătoria cu Radu Crețulescu, aceasta a fost răpită de tatăl ei după divorțul părinților și mama sa nu a mai revăzut-o niciodată. Pe fațada de vest, deasupra icoanei cu hramul Sfânta Ecaterina, stă scris: „Pentru copii fără mamă, de la o mamă fără copil”.

În clădirile fostului leagăn, frumuseți arhitectonice în tradiția neo-românismului, s-au înfiinţat după 2004 birouri pentru diferite servicii sociale: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, Oficiul Stării Civile Sector 1, Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România, Centrul de Resurse și Informare pentru Profesiuni Sociale