de Silviu Ghering și Adrian Barna
„Lalele, lalele, frumoasele mele lalele”, cânta pe vremuri Luigi Ionescu un șlagăr la mare modă în anii ’70... Nimic mai potrivit când vă hotărâți să vizitați prima plantație de lalele din România! Pe modelul vestitelor câmpuri care au făcut din Țările de Jos (fosta Olanda) „țara lalelelor”.
Vă așteaptă peste un milion de flori din nu mai puțin de 600 de specii
Lângă Găiești, în satul Pătroaia-Deal (județul Dâmbovița), s-a deschis în prima săptămână a lui aprilie „Capitala lalelelor”: o expoziție unică în România, 30.000 de metri pătrați (3 hectare) cu peste un milion de lalele din nu mai puțin de 600 de specii. O minune... reală! Aproximativ 1,5 milioane de bulbi, majoritatea aduși din Țările de Jos, au fost plantați pentru a „naște” grațioasele flori, de un colorit amețitor. Potrivit organizatoarei Camelia Ivanov, sădirea bulbilor în pământ s-a făcut mecanizat, în patru săptămâni. Fiecare lot are denumirea trecută la margine, astfel ca vizitatorii să poată vedea exact ce soiuri sunt lalelele pe care le admiră.
Vă puteți crea buchetul original și chiar cânta la... pian!
Un canal plin cu apă desparte zona expozițională de restul parcului. Pe partea stângă (cum veniți de la intrare) sunt expuse sutele de soiuri de lalele, în timp ce partea dreaptă a canalului este o zonă dedicată pasionaților de floristică. Aceștia au la dispoziție flori din care își pot crea propriul buchet și, ca o completare a tabloului colorat și parfumat, organizatorii au adus și un... pian! La care au acces toți vizitatorii. Flori și muzică, ce vreți mai mult într-o zi însorită de vară îzbucnită din primăvară?
„Capitala lalelelor“ de la Pătroaia-Deal poate fi vizitată zilnic, între orele 9:00 şi 18:00. Un bilet costă 30 de lei. Copiii cu vârsta de până în 7 ani au acces gratuit. Grăbiți-vă să vă delectați privirea și... nasul (multe soiuri sunt puternic parfumate) până pe 12 mai, când această adevărată simfonie a lalelelor va avea aria de final