de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Filosoful francez Jules De Gaultier a coagulat ceea ce este denumit astăzi Sindromul Madame Bovary, care poartă numele romanului cu același titlu al lui Gustave Flaubert, în câteva cuvinte: insatisfacția cronică față de viața proprie. Această tulburare de comportament care a s-a extins după apariția romanelor romantice din secolul al XIX-lea are proiecții și în prezent, femeia modernă manifestând din plin aceste simptome, chiar dacă, în ansamblu, condiția sa socială s-a schimbat enorm.
S-a extins și la bărbați
Sindromul Madame Bovary este un fenomen care apare printre diferitele protagoniste feminine ale romanelor secolului al XIX-lea. Poartă numele celebrei eroine Emma Bovary, imaginată de Gustave Flaubert, și se regăsește și la personaje din romanele epocii. Fiecare exemplifică într-un fel sau altul sentimentele cronice de nemulțumire, deznădejde și disperare din cauza lipsei de control asupra vieții proprii. Pe atunci, femeile erau considerate persoane care trebuiau doar să se îngrijească de casă și se identificau cu bărbații din viața lor, iar ca urmare, fiecare dintre aceste personaje fie încearcă să se sinucidă, fie ajunge la nebunie. Astăzi, situația femeilor occidentale s-a schimbat semnificativ, dar Sindromul Madame Bovary s-a insinuat și în tabloul extins al libertăților de tot felul. Mai mult, potrivit experților în psihologie, deși la vremea apariției, acest fenomen era înregistrat aproape exclusiv în cazul femeilor, în prezent s-a extins și la bărbați, aproape echilibrând balanța!
Modelul autodistructiv, omniprezent
Ce declanșează Sindromul Madame Bovary? De exemplu, căutarea „iubirii perfecte”, „vândută” în cărți, filme și în viața „perfectă” a unor cupluri care se afișează pe rețelele de socializare ajunge mai întotdeauna să se izbească de realitatea unei relații. În timp ce Emma Bovary a fost stereotipul unei persoane care suferă de această insatisfacție afectivă cronică, și condiția modernă a sindromului apare frecvent. „Emma Bovary poate să nu aibă atracția de femeie-războinică a unei Katniss Everdeen, dar personajul ei încă vorbește publicului de azi. Modelul autodistructiv al Emmei de a dori inaccesibilul și nemulțumirea permanentă față de situația sa este un sindrom foarte modern. Ceea ce s-a schimbat de la Flaubert încoace este doar condiția femeilor”, remarcă scenarista și regizoarea americană Sophie Barthes.
Falimente personale în creștere uimitoare
Potrivit specialiștilor, felul în care se manifestă Sindromul Madame Bovary ține doar de schimbarea conjuncturii, nu și de cea a naturii umane. Mai precis, eterna nemulțumire față de propria condiție a adus cu sine falimentele personale în rândul femeilor, ceva practic inexistent în vremea lui Flaubert și mult timp după aceea, iar astăzi acestea înregistrează un spor de 25% în fiecare an, arată specialiștii în insolvenţă. Practic, Sindromul Madame Bovary se manifestă prin cheltuielile necontrolate cu cardurile de credit, acest fenomen nu este foarte departe de eroina scriitorului francez, care face datorii uriașe pentru a-și plăti un mod de viață mai grandios decât își poate permite. Astăzi, statisticile arată că multe femei moderne pot acumula rapid datorii între 25.000 și 50.000 de lire sterline, în căutarea unui stil de viață care le oferă entuziasm și un sentiment de valoare de sine, dar care nu este fiabil financiar, punctează Louise Brittain, de la firma de contabilitate Baker Tilley, din Marea Britanie. Un exemplu celebru este Ducesa de York, care a acumulat datorii de patru milioane de lire sterline pentru un stil de viață care o depășea din perspectiva veniturilor.
Zeci de carduri de credit pentru un gol… interior!
Asociația Națională a Birourilor de Consiliere a Cetățenilor din Marea Britanie a avertizat că numărul persoanelor care solicită ajutor pentru datorii mari a crescut cu 37% în doar doi ani. „Aderențele” psihologice ale Sindromului Madame Bovary se extind, așadar, în prezent, văzându-se în ușurința de a achiziționa bunuri de consum care lasă finanțele personale „descoperite”, de a folosi cu nesocotință carduri de credit, de a face comenzi online, toate pentru un sentiment de stimă de sine care nu are un fundament solid și trece rapid, „cerând” mereu mai mult, și mai... scump. Brittain arată că unele femei au obținut chiar și 30 de carduri de credit, împreună cu împrumuturi personale, fără să se gândească prea mult la modul în care vor achita rambursările, totul doar pentru că se simt mereu nemulțumite de ceea ce trăiesc. „Am identificat trei tipuri de debitoare: cele care muncesc mult și consideră că trebuie să cheltuiască la fel pentru că fac efort, femeile fără perspective, casnice sau divorțate, care folosesc cumpărăturile pentru a-și umple viața, iar cel de-al treilea grup, un fenomen relativ nou, dar componentă a aceluiași tablou general, sunt femeile mai în vârstă, care încearcă să facă față consecințelor plecării copiilor de acasă. Toate aceste persoane sunt nefericite sau încearcă să umple un gol din viața lor”.
Extravaganță fără solvabilitate, pentru imagine
Dat fiind faptul că femeile care manifestă simptome de tipul Madame Bovary sunt relativ multe, companiile producătoare de carduri și-au relaxat oferta. În paralel, standardele vieții moderne fac foarte dificilă „cumpătarea”. Așa se face că în Marea Britanie, 1.500 de tipuri de carduri sunt disponibile de la 60 de companii - femeile reprezintă 44% din populația deținătoare de carduri. Sophie Brookes, de la organizația National Debtline, susține că „creditorii sunt foarte dornici să obțină banii oamenilor, așa că în mod inevitabil au oferte bune”. Cu acești bani pe care de fapt nu și-i permit în mod concret, femeile și bărbații se străduiesc permanent să arate impecabil, să aibă obiecte cât mai scumpe, să nu lase să se vadă trecerea anilor. Mult prea des, toate acestea înseamnă concret cheltuieli excesive pentru haine, mașini, produse și proceduri de înfrumusețare, tot ce este mai bun pentru copii, vacanțe exotice, un stil de viață chiar extravagant dacă este nevoie. Totul pentru o anumită imagine.
Dependenţe care ignoră consecinţele
Pentru unii oameni, cumpărăturile pot scăpa de sub control. Cunoscute ca oniomanie, o manifestare a Sindromului Madame Bovary, cumpărăturile compulsive sunt o formă de comportament incontrolabil și progresiv distructiv care maschează probleme profunde ale stimei de sine. Cumpărătorii compulsivi cumpără în mod obsesiv, nu pentru că au nevoie sau chiar își doresc neapărat ceva, ci pentru că actul de a cumpăra îi face să se simtă mai bine cu ei înșiși, chiar dacă nu își permit. Ca în cazul tuturor dependențelor, și aceasta apare atunci când există o nemulțumire față de sine. Nevoia devine atât de mare, încât se ignoră consecințele financiare și emoționale ale consumului. Odată ce euforia unei noi achiziții dispare, intervine din nou nevoia de alte achiziții. Depresia se instalează atunci când aceste persoane își văd facturile și urmează alte cheltuieli, tocmai pentru a ieși din respectiva tristețe, arată experții.