de Claudia Stan
- Sahaja Yoga, cea mai revoluţionară metodă cunoscută până acum, a ajuns şi în România
În căutarea fericirii, omul se îndepărtează de sine, locul din care izvorăşte fiecare bucurie. El devine tot mai posomorât şi mai plictisit de viaţă, tocmai pentru că nu-şi cunoaşte suficient sau chiar nu este conştient de acest sine. Fiinţele umane caută bucuria şi bunăstarea în materialism, putere sau în dragostea umană limitată, iar în cele din urmă, în religie, ce se situează bineînţeles în exterior. „Religia este asemenea unui arbore cu numeroase ramuri. Dacă privim doar ramurile, suntem tentaţi să afirmăm că există o multitudine de religii, dar dacă privim arborele, vom înţelege că există una singură”, spune Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea Sahaja Yoga. Acest tip de yoga, poate cel mai revoluţionar, este o metodă de relaxare ce nu presupune efort, fiind simplă şi spontană. Mai multe despre Sahaja Yoga ne va spune Daniela Flueraş, unul dintre discipolii celebrei personalităţi yoghine.
„Se bazează pe practici autentice din vechea Indie”
- Ce este yoga şi ce presupune această metodă?
- Shaja Yoga este o tehnică perfecţionată de doamna Shri Mataji Nirmala Devi, cunoscută drept una dintre cele mai mari personalităţi spirituale ale momentului. Recunoaşterea sa a fost încununată cu numeroase premii şi diplome. Doamna Shri este de profesie medic şi psiholog, însă a pus la punct această metodă, ce se bazează pe tradiţii şi practici autentice de yoga din vechea Indie. Sahaja Yoga începe prin trezirea unei energii ce există în orice fiinţă vie, implicit în oameni. Aceasta se află la baza coloanei vertebrale şi, în momentul în care persoana intră în contact cu energia kundalini, se resimt efectele benefice.
- Cum acţionează asupra organismului uman? Care este principiul de acţiune?
- Această energie este cunoscută de toate marile tradiţii religioase, însă fiecare o denumeşte într-alt mod. Se ridică de-a lungul coloanei vertebrale, străpunge fontanela, care nu întâmplător se şi numeşte aşa, fiind localizată deasupra capului şi ne uneşte cu energia atotpătrunzătoare, care este Divinul. De fapt, yoga înseamnă religie, ce provine din verbul „reeligare”, adică a ne lega cu Divinul. Există şapte centri energetici şi chakre de bază, dar şi trei canale de energie, ce corespund sistemului simpatic stâng, drept şi parasimpatic. Fiecare energie corespunde câte unui canal şi ţine de buna funcţionare a unei părţi sau a unui organ din corpul nostru. În acelaşi timp, aceste canale ne conferă calităţi spirituale, inocenţă, puritate, capacitatea de a iubi persoanele din jur şi de a respecta puterile divine. Prin yoga reuşim să ne rezolvăm, în timp, toate neajunsurile, datorită uniunii cu Divinul. Energia kundalini este de origine divină, inteligentă şi ne semnalează care sunt problemele noastre. Practicând yoga, ne perfecţionăm prin tehnici de purificare foarte simple şi învăţăm cum să ne eliminăm blocajele ce cauzează stările de rău din organism.
„Energia kundalini se simte în palme”
- Cum putem simţi energia kundalini în corp? Este nevoie de capacitate mare de concentrare?
- Shri Mataji Nirmala Devi spune că tot ceea ce vine de la Divin trebuie să fie foarte simplu şi accesibil tuturor. Aşadar, yoga presupune în primul rând dorinţa pură de a fi în prezenţa Divinului. Energia kundalini poate fi trecută foarte uşor prin dorinţa noastră exprimată şi poate fi simţită în palme. În meditaţiile noastre, noi nu urmărim să ne concentrăm asupra unui lucru anume, ci tindem să obţinem starea de conştiinţă fără să ne gândim la ea. Divinul este dincolo de gând şi, în momentul în care reuşim să trecem dincolo de cugetările şi de problemele noastre, ajungem să acumulăm energiile. Este pur şi simplu o încercare de a obţine conştiinţa fără gânduri, dar desigur că starea de luciditate este necesară.
Chakra este un cuvânt de origine sanscrită şi înseamnă cerc/roată, reprezentând legătura dintre corpul fizic cu cel subtil. Aura noastră este în corelaţie cu şapte sisteme principale de energie în vârtej, ce asigură fluxul de energie al organismului. Chakrele sunt aşezate de-a lungul coloanei vertebrale, una peste alta, urmând culorile curcubeului. Sunt legate de diferitele zone ale corpului şi de glandele cu secreţie interioară, de aceea funcţionarea lor armonică ne ajută să trăim o viaţă sănătoasă şi deplină.