Main menu

header

993 25 1de Roxana Istudor şi Claudia Mîţoi

Uleiul de trandafiri este cea mai importantă și costisitoare materie primă a industriei parfumurilor și cosmeticelor. Undeva în Turcia, mai precis în zona numită Isparta, există un adevărat paradis, celebru în toată lumea, al acestor flori inegalabile.

O specie care domină industria înfrumusețării

993 25 2Trandafirul Isparta - sau trandafirul roz de ulei - este specia cu cea mai mare valoare pentru parfumuri, cosmetice, farmacie și industria alimentară, în primul rând grație parfumului său unic, intens, specific. În Isparta, prima plantație de trandafiri din acest soi a fost înființată în 1888, iar cel dintâi ulei din aceste roze inegalabile a fost produs în 1892. În vremuri timpurii, uleiul de trandafiri, care astăzi este faimos și foarte căutat, era produs într-un mod simplu, cu cazan de distilerie, ulterior metoda s-a răspândit în întregul oraș Isparta și a continuat la fel de-a lungul anilor. La un moment dat, producției locale de ulei de trandafiri în stil rural i-a luat locul cea industrială, după ce fostul președinte al Turciei, Mustafa Kemal Ataturk, a dispus, în 1935, edificarea unei fabrici moderne de ulei de trandafiri. De atunci, în aproape nouă decenii, acest produs a cucerit întreaga lume a înfrumusețării, trandafirii Isparta fiind esențiali pentru apa de trandafiri și uleiul folosite pentru șervețele, dulceață, rahatul turcesc, sucuri, săpun, șampon, creme și produse de îngrijire.

Un kilogram de ulei se obţine din patru tone de flori

993 25 3Cele mai importante grădini de trandafiri sunt cultivate în localitățile Milas, Golcuk, Yakaoren, Gelincik, din arealul Isparta City. Aceste spații de o frumusețe izbitoare produc flori care satisfac 65% din cererea mondială de ulei de trandafiri. Pe măsură ce acestea înfloresc, orașul este învăluit de parfumul trandafirilor și începe munca plină de viață în grădini, dimineața devreme. Corolele colectate cu grijă sunt transportate la unități locale, unde sunt distilate în alambicuri mari, pentru a produce ulei și apă de trandafiri. Din aproximativ patru tone de flori de trandafir se obține aproximativ un kilogram de ulei. În ultimii ani, Isparta a înregistrat în medie un randament de 10.000 de tone de flori de trandafir.

Satul Kuyucak, din Isparta, este renumit pentru câmpurile de lavandă, furnizează 90% din producția Turciei și în mici cafenele oferă tot felul de delicii care au în compoziție această plantă

O recoltă cât o ofertă turistică

Sezonul de recoltare a trandafirilor aduce contribuții semnificative la economia țării, oferind și un venit turistic important pentru populația locală. Timp de 45 de zile, la începutul verii, operatorii de turism își potrivesc ofertele cu zilele pline de splendoare în care acești trandafiri unici pleacă spre locurile unde devin prețioase ingrediente cosmetice. Cunoscută drept „grădina de flori” a Turciei, Isparta a devenit o destinație populară de ecoturism în ultimii ani, cu vizitatori care se îndreaptă către grădinile cu trandafiri sau spre câmpurile de lavandă din zonă. Mirosul dulce ale florilor și peisajul fac din Isparta o locație de neratat, iar la asta contribuie și activitățile sportive diverse, bucătăria tradițio- nală și grădinile superbe ale provinciei. De asemenea, între granițele zonei cu acest nume se află o parte din faimoasa regiune a Lacurilor din Turcia, care s-a clasat în 2023 pe lista primelor 50 de locuri de vizitat. Recolta anuală de trandafiri, care are loc la sfârșitul lunii mai și în luna iunie, este sărbătorită atât de locuitori, cât și de vizitatori.