Main menu

header

   Muntele Montserrat (Muntele Fierăstruit) „găzduieşte” unul dintre cele mai importante lăcaşuri de cult din provincia spaniolă Catalunia: Mănăstirea Montserrat. Pentru catalani, această mănăstire, în care se află statuia Fecioarei Negre, Moreneta, e cu atât mai importantă, cu cât în vremea generalului Franco, conducător absolut al Spaniei, slujbele erau ţinute în limba catalană, în ciuda interdicţiei dictate de general. Acest lucru a rămas în vigoare până la decesul acestuia din 1975.

„Degetul lui Dumnezeu”
      Mănăstirea benedictină este situată pe vârful estic al masivului muntos. Biserica romano-catolică de aici este atestată din punct de vedere istoric din anul 945, ca şi o serie de aşezări mai mici omeneşti. Montserrat este un munte alcătuit din gresii situat în ţinutul deluros al Cataluniei. Vârfurile acestui ciudat munte arată spre cer întocmai ca nişte degete, datorită eroziunii. De altfel, unul dintre aceste vârfuri poartă cu mândrie numele de „Degetul lui Dumnezeu”. Însă, din cauza durităţii diferite a rocilor, procesul de eroziune a avut efecte deosebite.

Statueta făcătoare de minuni
       Legenda locului spune că nişte copii de păstori au fost opriţi din joacă de o muzică îngerească venită de nicăieri, dar care  învăluise muntele. Călăuziţi de minunatele sunete, dar şi de o rază de lumină, ei au descoperit într-o grotă o statuie mică din lemn ce-o înfăţişa pe Fecioara Neagră (Moreneta). Micuţii şi-au anunţat părinţii, care au venit în grabă să vadă despre ce este vorba. Vestea despre descoperirea făcută de micuţi a ajuns la Marensa (localitate aflată la baza muntelui), unde era şi reşedinţa episcopului. Omul bisericii a poruncit să-i fie adusă statueta.
     Însă, în ciuda eforturilor depuse de trimişii episcopului, statueta „nu a vrut să plece” din acel loc. Astfel se spune că bucata din lemn s-a făcut atât de grea, încât, indiferent de cât de mulţi oameni se strângeau, ei nu reuşeau să mute statuia nici măcar un centimetru. Semn divin, au zis într-un final localnicii. Aşa, statuia a rămas la Montserrat. În timp, patru capele s-au ridicat pe acelaşi munte - toate cu nume de sfinţi: Maria, Acisclo, Peter şi Martin. Miracolele făcute de Moreneta pe parcursul secolelor au făcut ca sute şi sute de mii de pelerini să vină de-a lungul anilor aici. Montserrat este considerat unul dintre locurile sfinte ale creştinităţii, alături de Muntele Saint-Michel, Lourdes, Vatican, Ierusalim, Santiago de Composella.  
Elena Şerban

 Moreneta, icoana venerată de catalane
     Mănăstirea nu este interesantă doar de vizitat, ci este şi punct de plecare pentru câteva trasee turistice deosebite. Astfel, de la lăcaşul de cult, situat la o altitudine de 720 m, se poate ajunge pe vârful cel mai înalt al Muntelui Sant Jeroni (1.236 m înălţime). Tot de la mănăstire puteţi ajunge cu telefericul, construit încă din 1917, pe Vârful „Sant Joan” şi pe Drumul Crucii, unde sunt amenajate „Peştera Sfântă” şi locul legendar unde a fost găsită Icoana Fecioarei, Moreneta. Pe Muntele Montserrat se poate ajunge cu maşina, cu telefericul pus în funcţiune din anul 2003 sau cu trenul. În afara mănăstirii situate la altitudinea de 720 de metri, mai puteţi găsi aici lăcaşuri de cult mai mici închinate Sfântului Benedikt din Nursia sau Sfintei „Cecilia din Roma”.