de Elena Şerban
Copilăria multora dintre noi a fost marcată de aventurile lui Jacques-Yves Cousteau şi ale echipajului de pe nava „Calypso”. Francezul, un mare navigator şi iubitor al faunei subacvatice, s-a născut la data de 11 iunie 1910, la Saint-André-de-Cubzac (Franţa, în apropiere de Marsilia), într-o familie de „creiere luminate” - tatăl avocat internaţional, bunicul notar, iar fratele scriitor-colaboraţionist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Iubitor al mării, Yves a ales să devină ofiţer canonier şi a făcut experienţe submarine în timp ce activa pe nava „Condorcet”. În perioada în care era ofiţer, Cousteau aparţinea şi serviciului de informaţii al marinei franceze, titlu în virtutea căruia a fost trimis în misiune în China, Japonia şi URSS. La 27 de ani s-a căsătorit cu Simone Melchior, cu care a avut doi copii, Jean-Michel Cousteau (1938) şi Philippe Cousteau (1940-1979).
Membrii familiei Costeau au împărtăşit pasiunea lui Jacques-Yves pentru scufundări, faună subacvatică şi călătorii pe mări şi pe oceane, iar hobbyul a fost moştenit şi de nepoţii marelui Cousteau. Unul dintre aceştia, Fabien Cousteau, este un foarte apreciat realizator de filme documentare şi un pasionat oceanograf.
Datorită schimbării regimului politic, Cousteau a venit şi în România, imediat după Revoluţie, pentru a vizita Delta Dunării. Graţie intervenţiilor şi vizitei sale, în 1990 a fost înfiinţată „Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”.
Jacques-Yves a murit la data de 25 iunie 1997, la doar două săptămâni după ce împlinise vârsta de 87 de ani.