Mii de găuri de dimensiunea unui om sunt sculptate în piatră lângă Valea Pisco, din Peru, într-o zonă numită Cajamarquilla. Acestea se întind pe o lungime de 1.450 m, pe un teren muntos neuniform şi au o lăţime de aproximativ 20 m. Numărul lor? 6.900! Aceste ciudate găuri sunt aici de mult timp, iar locuitorii zonei nu au nicio idee în ceea ce priveşte originea lor. Până de curând nimeni nu şi-a imaginat cum arată acestea în ansamblu, însă imaginile luate recent din satelit au fost surprinzătoare.
Rezerve de cereale? Arheologii au lansat ideea că orificiile au fost săpate pentru a stoca rezervele de cereale, însă această teorie are câteva lacune. De ce s-ar fi chinuit acei oameni să sape găurile în loc să realizeze containere de stocare sau să sape gropi mari? Pe de altă parte, dacă ne gândim şi la câţi zeci de ani trebuie să le fi luat pentru a săpa aceste formaţiuni în rocă teoria nu mai poate sta în picioare.
Morminte verticale?
Altă teorie a oamenilor de ştiință spune că este posibil ca găurile să fi fost folosite drept morminte verticale. Însă şi aici este o problemă - în aceste găuri nu s-a găsit absolut niciun os, artefacte, rămăşițe sau bijuterii. Nici măcar un dinte.
Realizate cu ajutorul laserelor?
Secțiuni ale acestor zone au găuri sculptate cu o precizie uimitoare, unele dintre acestea fiind rânduite simetric, formând arce sau linii drepte. Dacă priviţi în partea de nord a şirului format de găuri se poate observa faptul că se termină cu o zonă mai închisă la culoare, ce pare a fi urmarea unei explozii. Câțiva kilometri la est fotografiile făcute cu ajutorul satelitului au scos la iveală nişte rămăşițe a ceea ar fi putut fi o aşezare antică. Până în prezent nu s-a ajuns la nicio concluzie general valabilă legată de motivul pentru care acestea au fost făcute şi nici cine le-a realizat. Se pare că ar fi putut fi realizate numai cu ajutorul laserelor, ceea ce e greu de crezut de toată lumea. Daniela Purgaru