de Elena Şerban
- A murit Tony Curtis, actorul care a făcut furori jucând alături de Marilyn Monroe
Tony Curtis a murit. Scurt şi cuprinzător, anunţul care a făcut înconjurul lumii a şocat milioane de oameni. Era greu de crezut că tânărul care a încântat publicul larg în filmul „Unora le place jazzul” nu se mai află printre cei vii. Decesul starului a fost provocat de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Avea 85 de ani.
O copilărie foarte grea
Sub numele de Bernard Schwartz, Tony Curtis s-a născut în cartierul newyorkez Bronx, într-o familie de imigranţi evrei de origine maghiară. La momentul naşterii sale, 3 iunie 1925, părinţii săi nu aveau posibilităţi financiare deosebite, ba chiar se zbăteau într-o cruntă sărăcie. Din cauză că familia sa era foarte săracă, Bernard, împreună cu fratele său mai mic, Julius, au fost lăsaţi o lună la un orfelinat. După ce Julius a murit în urma unui accident de camion, Bernard s-a înscris într-o bandă de cartier, participând la o serie de acte de delincvenţă. Avea doar 11 ani. A fost salvat de pe „drumul pierzaniei” de un vecin, care l-a trimis într-o tabără de cercetaşi.
Noua stea de la Hollywood
Tony Curtis a luptat în marina americană în cel de-Al Doilea Război Mondial. După terminarea conflictului armat, a urmat cursurile de actorie organizate la „Noua Şcoală din New York”, la clasa regizorului german Erwin Piscator. În 1948 s-a mutat la Hollywood, chiar în acelaşi an semnând primul său contract cu studiourile „Universal Pictures”. Tony Curtis a debutat pe marile ecrane în lungmetrajul „Criss Cross”, din 1949, însă abia la jumătatea anilor ‘50 s-a făcut remarcat şi a devenit noua stea de la Hollywood, graţie rolurilor din „Sweet Smell of Success” (1957) şi mai ales din „Lanţul” - „The Defiant Ones” (1958), în care a jucat alături de Sidney Poitiers, acest rol aducându-i de altfel o nominalizare la Premiile Oscar.
Un rol pentru celebritate
Tony Curtis a debutat cu filmul „Criss Cross”, în 1949, cu numele său adevărat Bernard Schwartz. El a decis că este cazul să îşi schimbe numele o dată cu prestaţia din „City Across the River”. Pseudonimul ales a fost iniţial Antony Cross, pentru ca în final să se decidă asupra variantei Tony Curtis.
Actorul a jucat în peste 140 de filme, remarcându-se în dramele „Spartacus” (1960), „The Outsider” (1961) şi „Strangulatorul din Boston” - „The Boston Strangler” (1968), însă rolul care l-a făcut celebru a fost cel din comedia „Unora le place jazzul” - „Some Like It Hot” (1959), în care a jucat alături de Marilyn Monroe şi de Jack Lemmon. În anul 2000, membrii Institutului American de Film au desemnat această peliculă clasică drept cea mai bună comedie americană din toate timpurile.
Tony Curtis a colaborat şi la numeroase emisiuni de televiziune, asigurând vocea personajului „Stony Curtis” din popularul serial de desene animate „Familia Flintstone”, la începutul anilor ‘60. În anii ‘70 a lucrat cu fostul James Bond, actorul Roger Moore, în serialul tv „The Persuaders!”, jucând ulterior în alte două seriale americane - „MCCoy” şi „Vega$”.
Tony Curtis a fost recompensat cu o stea pe „Hollywood Walk of Fame”, iar în 1995 a primit distincţia culturală franceză „Ordinul Artelor şi Literelor”. Actorul a fost nominalizat la Premiile Emmy şi a câştigat două Globuri de Aur, în 1958 şi 1961.
Însurat de şase ori
Tony Curtis a fost căsătorit de şase ori şi a avut o aventură cu Marilyn Monroe, partenera sa din filmul „Unora le place jazzul”. Prima soţie a fost Janet Leigh, alături de care a petrecut 11 ani (din 1951 până în 1962) şi care l-a făcut fericitul tată al lui Kelly şi al lui Jamie Lee Curtis.
La puţin timp de la divorţ, Tony s-a însurat cu Christine Kaufmann, partenera sa în vârstă de doar 17 ani din filmul „Taras Bulba”. Cei doi au avut împreună doi copii: Alexandra, născută la 19 iulie 1964, şi Allegra, care a venit pe lume la 11 iulie 1966. La doar doi ani de la naşterea Allegrei, cuplul Curtis - Kaufmann a divorţat. Au urmat alte trei căsătorii cu Leslie Allen (1968-1982) - împreună cu care a avut doi fii: Nicholas (născut la 31 decembrie 1970) şi Benjamin Curtis (2 mai 1973) -, cu frumoasa Andrea Savio (1983-1992) şi apoi cu Lisa Deutsch (1993-1994). Ultima relaţie oficializată a actorului a fost cea cu Jill Vandenberg Curtis (1998-2010), despre care actorul spunea că este cea mai sexy femeie din lume. „Deşi este mai tânără decât mine cu 42 de ani, nu iau niciun fel de pastile ca să o fac fericită. Există alte 50 de posibilităţi prin care îţi poţi arăta dragostea”, declara Tony.
Începând din anii ‘80, Tony a decis să joace tot mai rar în proiecte cinematografice şi de televiziune şi a preferat să devină pictor, operele sale suprarealiste având mare succes. Aproape toate tablourile sale s-au vândut la preţuri ce depăşeau fiecare 25.000 de dolari. Pictura sa „The Red Table” a fost expusă în 2007 la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.
Începând cu anii ’90, actorul împreună cu una dintre fiicele sale, Jamie Lee Curtis, s-au arătat interesaţi de moştenirea culturală a familiei Schwartz. Ei s-au implicat în reconstrucţia Marii Sinagogi din Budapesta, iar în 1998 a înfiinţat fundaţia „Emanuel”, pentru cultura maghiară, prin intermediul căreia a renovat numeroase sinagogi şi peste 1.300 de cimitire evreieşti din Ungaria.
- Tony Curtis a apărut pe coperta albumului „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club” al trupei The Beatles, iar în 2004 a primit „Camera d’Or” pentru toată cariera, la Festivalul de Film de la Berlin.
- Ultimul său rol a fost cel din drama „David & Fatima” din 2008, în care a jucat alături de Martin Landau.
- Unul dintre fiii actorului, Nicholas, a decedat în 1993, la vârsta de 23 de ani, din cauza unei supradoze de heroină.