de Elena Şerban
Un chirurg cu inimă mare. Aşa spune toată lumea despre Leonard Bailey (66 de ani), care în urmă cu 24 de ani, la 26 octombrie 1984, a efectuat în premieră mondială un transplant neobişnuit: a „montat” în pieptul unei fetiţe în vârstă de doar 12 zile inima unui babuin.
S-a născut prematur, cu probleme grave de sănătate
Deşi transplantele de organe prelevate de la alte specii nu mai sunt acum de actualitate, în 1984, situaţia era total diferită. Se încercau atunci diverse experimente, care aveau să pregătească oarecum calea pentru transplantul de inimă de la copil la copil, ce s-a efectuat un an mai târziu.
În anul 1984, Teresa Beauclair devenea mama unei fetiţe născute prematur: Stephanie. Din păcate, micuţa venise pe lume cu o problemă de sănătate: suferea de sindromul hipoplastic cardiac stâng, adică partea stângă a inimii nu funcţiona corespunzător. „Afecţiunea congenitală nu avea leac, motiv pentru care, în general, părinţii erau sfătuiţi ori să lase copilul să moară în spital, ori să-l ia să moară acasă”, şi-a amintit Bailey. Disperată că îşi va pierde fiica, Teresa a acceptat intervenţia chirurgicală experimentală pentru fiica sa. „Eram foarte furioasă pe toţi medicii din spital. Chiar i-am întrebat cum de sunt în stare să trimită un om pe Lună şi nu îmi pot salva fiica”, declara într-un interviu Teresa. Chiar dacă nu era o procedură foarte sigură, femeia spera că în acest fel va prelungi, chiar şi cu puţin timp, viaţa fiicei sale.
Lupta cu viaţa
Intervenţia chirurgicală a avut loc la Centrul Medical Universitar Loma Linda, în ziua de 26 octombrie 1984. Bailey şi echipa lui au transplantat o inimă de babuin „bebeluşului Fae”, cum avea să fie cunoscută Stephanie în presa de peste Ocean, şi nu numai.
În primă fază, intervenţia chirurgicală a stârnit admiraţia chirurgilor din întreaga lume. Însă, în scurt timp, numeroşi iubitori de animale au reacţionat şi ei, afirmând că procedura este o joacă macabră cu viaţa, indiferent dacă este vorba de viaţa oamenilor şi a animalelor. Sute de mii de oameni nu voiau să accepte că animalele ar putea fi crescute şi chiar sacrificate doar pentru salvarea oamenilor.
Nebunia de după operaţie
Presa a aflat imediat de operaţia prin care inima unui pui de babuin a fost montată în pieptul unei fetiţe de doar 12 zile. Şi, cum era subiect de primă pagină, ziarişti de pe tot mapamondul au năvălit la porţile Spitalului Lome. Pentru a-i proteja pe pacienţii instituţiei medicale, la porţi au fost angajaţi paznici şi au fost montate sisteme de alarmă peste tot. Foarte des erau schimbate parolele de intrare, astfel că, la un moment dat, nici Teresa nu a mai putut intra în spital. Oamenii furioşi au încercat să vandalizeze casa medicului chirurg şi chiar să îi agreseze familia. Din acest motiv, toate rudele de gradul I ale medicului erau păzite nonstop de poliţie. Medicul Bailey petrecea în acea perioadă fiecare minut în spital, pentru a fi sigur că este aproape de micuţa sa pacientă.
Din păcate, a mai trăit doar 21 de zile, decesul fiind cauzat de o infecţie la rinichi.
- Pentru a-i linişti pe copiii internaţi în clinică, Bailey poartă aproape în fiecare zi cravate de pe care zâmbesc personaje din desene animate.
- Medicul a fost acuzat de mai multe cadre medicale din lume că a efectuat operaţia pe Stephenie doar pentru a-şi creşte popularitatea, şi nu pentru că era pregătit pentru acest tip de transplant.