de Elena Şerban
Un simplu gest, un refuz de a se ridica de pe scaunul unui autobuz, a reprezentat imboldul luptei contra segregării din SUA. Gestul minor a fost făcut de o femeie de culoare, Rosa Louise Parks, în prima zi de iarnă a anului 1955.
A colaborat cu Martin Luther King Junior
În acea perioadă, persoanele de culoare şi cele albe nu călătoreau în aceeaşi parte a mijloacelor de transport în comun. Şoferul era cel care decidea locul călătorilor, în funcţie de rasă. La 1 decembrie, Rosa se întorcea de la muncă şi nu a vrut să cedeze locul unui bărbat alb. Asta în ciuda faptului că şoferul a chemat Poliţia, care a arestat-o.
Deşi nu a fost prima care a acţionat în acest fel, gestul său a declanşat boicotul care a dus la retragerea legii segregării rasiale în mijloacele de transport în comun.
„Prima doamnă a drepturilor omului”
Rosa Parks a lucrat alături de Martin Luther King Junior, susţinând cauza populaţiei de culoare. Colaborarea dintre ei nu a durat foarte mult, din cauza frecventelor neînţelegeri, dar mai ales a faptului că, în urma incidentului din autobuz, Rosa nu şi-a mai găsit de lucru şi s-a mutat în Detroit.
Curajoasa femeie de culoare a murit în 2005, la vârsta de 92 de ani. Sicriul său a fost depus în Capitol, loc rezervat preşedinţilor de stat. De-a lungul anilor, a fost numită „Prima doamnă a drepturilor omului” şi chiar „Mama mişcărilor de eliberare”.