de Elena Şerban
- Cel mai tânăr miliardar din lume şi descoperirea sa minunată
Filmul „Reţeaua de socializare” („The Social Network”), regizat de David Fincher, a câştigat duminică patru Globuri de Aur, printre care şi premiile pentru „cel mai bun film” şi „cel mai bun regizor”.
Popularitate neaşteptată
Acest film, al cărui personaj principal este un tânăr care a creat o reţea de socializare pe internet, nu ar fi putut fi realizat dacă, în urmă cu aproape şapte ani, un student american nu ar fi pus pe picioare un site ce a împânzit lumea: Facebook (cartea cu chipuri). Nimeni nu îşi imagina în 2004, poate nici chiar întemeietorul Mark Zuckerberg, că, în urma invenţiei sale, lumea se va împărţi în deţinători de cont pe Facebook şi nedeţinători. Sunt numeroşi oameni care socializează cu cei din jur fără a-şi părăsi domiciliul, doar prin intermediul acestei reţele, care află informaţii despre propria familie sau care chiar îşi văd copiii crescând.
Facebook a devenit locul în care sunt postate cele mai trăsnite informaţii, cele mai neobişnuite proteste şi cele mai ciudate fotografii. Din acest motiv, reţeaua a devenit foarte populară, dar şi controversată, fiind interzisă în câteva ţări. Tot prin intermediul Facebook au fost provocate şi coordonate unele manifestaţii protestatare din Republica Moldova şi Iran.
Scandaluri şi renunţări
De la crearea sa, Facebook a făcut obiectul unei controverse privind respectul vieţii private a utilizatorilor. Cele mai mari nemulţumiri sunt legate de uşurinţa cu care datele personale ale membrilor reţelei pot ajunge pe mâna oricui. Utilizatorii pot intra în această reţea din orice loc unde există acces la internet, pe baza unei parole, stabilite o dată cu completarea formularului de înscriere, ce conţine mai multe întrebări personale. Din acest motiv, în 2010, peste 30.000 de persoane au renunţat într-o singură zi la contul lor de pe reţeaua de socializare, fiind nemulţumite de problemele de securitate şi de confidenţialitate. „Ca să fi avut impact, decizia de renunţare ar fi trebuit luată de zeci de milioane de consumatori”, au afirmat, cu tristeţe, iniţiatorii mişcării de protest.
De la Harvard, înconjurul lumii
Această reţea de socializare a fost înfiinţată în februarie 2004 de Mark Zuckerberg, student la Harvard, pentru a oferi posibilitatea persoanelor din toată lumea de a se împrieteni. Iniţial, reţeaua se adresa strict studenţilor de la Harvard, însă, în scurt timp, s-a extins rapid. Zuckerberg a fost ajutat de colegul său de cameră, Dustin Moskovitz. „În acea perioadă, lucram pe computere închiriate şi acumulasem o datorie de 165 de dolari”, şi-a amintit Zuckerberg. În 2005 a renunţat la studii şi s-a mutat în California, cu Moskovitz, pentru a se ocupa minuţios de afacere.
Investiţia iniţială a fost de 500.000 de dolari în 2004. Banii au venit de la un om de afaceri german, Peter Thiel, care a „mirosit” potenţialul uriaş. Aceasta a fost urmată de o investiţie făcută de compania Accel Partners, de 12,7 milioane de dolari, bani care nu au fost investiţi în zadar, dovadă că reţeaua se dezvolta cu repeziciune. În 2006, Zuckerberg, Moskovitz şi alţi doi colegi au făcut un gest şocant: au refuzat oferta de 1 miliard de dolari pe care Yahoo le-o făcuse pentru drepturile asupra Facebook.
Procese pentru drepturi băneşti
La puţin timp după ce reţeaua de socializare a împânzit lumea, s-au găsit tot mai mulţi oameni care să pretindă drepturi băneşti. Astfel, trei dintre foştii colegi de la Harvard ai lui Mark, Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss şi Divya Narendra, l-au dat în judecată pentru că ar fi furat planul de afaceri al propriei lor reţele de socializare, ConnectU. De aceea, în 2008, Facebook a plătit 20 de milioane de dolari cash către ConnectU. În iunie 2010, Mark Zuckerberg a fost dat în judecată de un om de afaceri, Paul Ceglia, care cerea 84% din Facebook, plus daune materiale. Ceglia pretindea că a semnat, în 2003, un contract cu Zuckerberg. Atunci, Ceglia i-ar fi oferit studentului 1.000 de dolari pentru a-şi dezvolta proiectul, în schimbul a 50% din câştigurile realizate cu Facebook. Zuckerberg a negat acuzaţiile.
Locuieşte în chirie!
Zuckerberg a reuşit să intre în rândul miliardarilor lumii când avea doar 23 de ani. Acum, tânărul, născut la 14 mai 1984, are o avere estimată la 7 miliarde de dolari. El nu trăieşte într-un lux exorbitant şi nici nu face cine ştie ce nebunii i-ar permite banii. Dimpotrivă! Tânărul are aceeaşi iubită din facultate, Priscilla Chan, conduce o maşină de serie fără pretenţii şi locuieşte într-o casă închiriată.
Îşi donează jumătate de avere
Fondatorii Facebook, Mark Zuckerberg şi Dustin Moskovitz, au declarat că îşi vor dona jumătate din avere pentru o campanie organizată de miliardarul Warren Buffet şi de Bill Gates. Până în prezent, 57 de miliardari au aderat la mişcarea „Giving Pledge” („Angajamentul de dăruire”), lansată de fondatorul Microsoft şi de omul de afaceri Warren Buffet.
În 2010, procurorul general al Pakistanului (stat islamic tradiţionalist), Muhammad Azhar Sidiqque, a solicitat o anchetă penală împotriva fondatorului Mark Zuckerberg şi a altor trei persoane, după ce pe site-ul de socializare a fost lansat un concurs cu numele „desenează-l pe profetul Muhammad”. Procurorul chiar a solicitat Poliţiei locale şi Interpolului să îi aresteze pe cei patru pentru blasfemie. De altfel, acesta a fost unul dintre motivele pentru care accesul la Facebook a fost blocat în Pakistan.
De-a lungul anilor, numeroşi oameni de afaceri, şi nu numai, au cumpărat acţiuni la Facebook. Printre cei care au făcut astfel de achiziţii se numără şi solistul trupei U2, Bono. Acesta a plătit în 2010, 195 de milioane de dolari pentru 1,5% din reţeaua de socializare. În prezent, acţiunile lui Bono valorează 728 de milioane de dolari.
Filmul „Reţeaua de socializare”, care rulează şi în România pe marile ecrane începând din luna decembrie, nu a fost chiar pe placul lui Mark. În film, scenaristul îl prezintă pe Zuckerberg ca un tip al cărui ţel principal în viaţă sunt fetele, acesta fiind şi motivul pentru care ar fi creat Facebook. „Nu e chiar aşa. Sunt împreună cu Priscilla încă de dinainte de a înfiinţa reţeaua”, a declarat Mark.
- Printre statele care au blocat, chiar şi temporar, accesul la Facebook se numără China, Siria, Uzbekistan şi Iran.
- Facebook are circa 600 de milioane de utilizatori înregistraţi şi este estimat la 50 de miliarde de dolari. În august 2010, în România existau peste 1,5 milioane de utilizatori ai acestei reţele.