de Elena Şerban
Începutul primăverii este motiv de bucurie pentru fiecare dintre noi, indiferent de sex. Bărbat sau femeie, adult sau copil, toată lumea celebrează venirea primăverii şi a sărbătorilor tradiţionale: Mărţişorul, la 1 martie, şi Ziua Femeii, la 8 martie. Şi dacă acum ni se par fireşti, aflaţi că Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită de doar 100 de ani, prima astfel de manifestare având loc la 8 martie 1911.
Protestul textilistelor
Până s-a ajuns la sărbătoarea de Ziua Femeii a fost nevoie de ceva eforturi făcute de înaintaşele noastre, care au luptat pentru un trai mai bun, pentru salarii mai mari, pentru drept de vot şi chiar pentru egalitate între sexe. Pentru prima dată, ideea de a sărbători femeia a apărut în perioada industrializării rapide. Şi pentru că lumea bărbaţilor s-a arătat insensibilă, a fost nevoie de proteste. Prima manifestare de acest gen a avut loc la New York, la 8 martie 1857, în toate fabricile de textile şi confecţii din oraş. Protestul a fost „spart” de poliţişti, care nu au ezitat să le bată pe unele dintre manifestante. Aproape 50 de ani mai târziu, la 8 martie 1908, Societatea Femeilor Social Democrate din New York a organizat o întrunire pe tema drepturilor sexului frumos. Ziua a fost aleasă special, pentru a se rememora protestul textilistelor.
În 1910, Conferinţa Femeilor Socialiste din Copenhaga a aprobat o zi internaţională pentru a celebra pacea şi câştigarea unor drepturi de femei. Nu se stabilise data exactă, astfel că, la 19 martie 1911, socialista germană Klara Zetkin a organizat prima zi a femeii. Atunci, socialiste din Germania, Austria, Danemarca şi alte ţări europene au participat la greve şi marşuri.
Eveniment respectat şi de comunişti
Până în 1917, Ziua Internaţională a Femeii era sărbătorită la date diferite în întreaga lume. Abia în acel an, 8 martie, a fost stabilită ca Zi Internaţională a Femeilor. Motivul? În Rusia, în acea zi, mii de femei au protestat împotriva raţiilor mici de hrană, a preţurilor mari şi a Războiului Mondial care nu se mai termina. Însă, oficial, ziua de 8 martie a fost declarată Ziua Internaţională a Femeilor de pretutindeni atunci când bulgăroaicele din Secretariatul Internaţional al Femeilor din Internaţionala Comunistă au propus ca ziua să fie sărbătorită uniform pe toată suprafaţa planetei. Lenin însuşi a fost de acord să declare această zi ca sărbătoare oficială. De altfel, în timpul perioadei sovietice, „femeia muncitoare şi eroică” a fost celebrată tot la 8 martie.
Întâmplător sau nu, fix la 8 martie 1911, peste 140 de femei, angajate ale companiei de textile Triangle Shirtwaist din New York, au murit arse de vii. În acea vreme, patronii fabricilor încuiau uşile secţiilor pentru ca muncitoarele să nu iasă afară. La un moment dat a izbucnit un incendiu şi, pentru că nu exista o cale de ieşire, femeile au murit arse.
Inedit!
- În timp ce Ziua Internaţională a Femeilor se sărbătoreşte acum, în mod global, la 8 martie, există unele ţări care celebrează Săptămâna Internaţională a Femeilor, iar SUA sărbătoresc Luna Internaţională a Femeilor (tot în martie)
- În mod oficial, în România, Rusia, Belarus, Macedonia, Moldova şi Ucraina, Ziua Internaţională a Femeii este echivalentă cu „Ziua Mamei“, când reprezentantele sexului frumos primesc felicitări, flori şi cadouri din partea copiilor, a bărbaţilor şi chiar a altor femei.