de Elena Şerban
- La 11 iunie se împlinesc 32 de ani de la decesul actorului
Numele Marion Robert Morrison. Data naşterii: 26 mai 1907. Profesia: actor în westernuri. Numele de scenă: John Wayne. Statut: vedetă de talie mondială. Poreclă: Ducele. Aceasta ar putea fi în doar câteva propoziţii viaţa unuia dintre cei mai mari actori ai tuturor timpurilor. De-a lungul celor peste 40 de ani de carieră, a jucat în nu mai puţin de 250 de filme.
Un accident l-a apropiat de studiourile de film
Actorul s-a născut în orăşelul Winterset din statul american Iowa. Când micul Marion avea mai puţin de 1 an, părinţii i-au schimbat numele din Robert în Mitchell. S-au gândit că mai bine păstrează prenumele de Robert pentru următorul lor fiu. În 1911, familia Morrison s-a mutat în Glendale, California, unde capul familiei primise un post de farmacist.
După terminarea liceului Wilson Middle School din Glendale, Mitchell a vrut să se înscrie la Academia Navală americană, dar nu a fost acceptat. De aceea s-a înscris la Universitatea de Sud din California, pentru a studia Dreptul, graţie unei burse sportive (practica fotbal american). În urma unui accident, a pierdut bursa şi, o dată cu ea, şi dreptul de a studia la această universitate. Nevoit să se întreţină, Mitchell se angajează la un studio de film ca muncitor.
Numele său original, considerat prea feminin
Statura sa impunătoare - măsura aproape 1,95 metri - l-a transformat într-un candidat ideal pentru câteva roluri. Primul a fost cel din producţia „Duke Morrison” din 1929. Însă, anul 1930 este decisiv pentru cariera, dar şi pentru numele viitorului star. În acel an, regizorul Raoul Walsh i-a propus lui Mitchell să dea o probă pentru rolul principal din filmul „The Big Trail”. Nemulţumit de numele uriaşului actor, pe care îl considera prea feminin, Raoul propune o altă variantă: Anthony Wayne, după numele unui celebru general american. Şeful de atunci al studioului Fox, Winfield Sheehan, nu a părut foarte încântat şi a venit cu o alternativă: John Wayne. Producţia a fost un uriaş eşec, în ciuda costurilor de peste 2 milioane de dolari. După acest eşec, John Wayne a mai jucat în câteva filmuleţe, cele mai multe cu buget redus, în perioada 1930-1939.
Recunoscător regizorului care l-a lansat
Rolul graţie căruia Wayne a intrat în atenţia publicului larg a fost cel din filmul „Stagecoach”, regizat în 1939 de John Ford. Producţia s-a bucurat de un uriaş succes financiar, fiind însă bine primită şi de critici. Recunoscător celui care l-a transformat dintr-un actoraş de duzină într-un veritabil star, John Wayne a jucat apoi în peste 20 de filme regizate de John Ford, printre care se numără: „She Wore a Yellow Ribbon” (1949), „The Quiet Man” (1952), „The Searchers” (1956), „The Wings of Eagles” (1957) şi „The Man Who Shot Liberty Valance” (1962).
A refuzat un rol de Oscar
Mare parte dintre deciziile pe care le-a luat John de-a lungul carierei sale au fost teribil de inspirate. Însă, a făcut şi greşeli. Una dintre cele mai mari a fost aceea de a refuza să joace în filmul „Toţi oamenii regelui”, realizat în 1949. Refuzat de John, rolul a fost dat lui Broderick Crawford, care a primit Premiul Oscar pentru interpretarea sa din această producţie. Marele învins în acel an la Oscarurile pentru personajul principal masculin a fost chiar John Wayne.
Stalin l-a vrut mort!
Iniţial, Wayne era un democrat convins şi a declarat în numeroase rânduri că l-a votat la alegerile din 1936 pe Franklin D. Roosevelt pentru funcţia de preşedinte al SUA. Ulterior însă, preferinţele sale s-au schimbat radical, devenind un republican convins. Datorită enormei sale popularităţi, numeroşi reprezentanţi ai Partidului Republican i-au propus lui Wayne să candideze pentru postul de senator. Actorul nu a luat deloc în calcul această variantă, afirmând că nu crede că va fi foarte credibil.
Opiniile puternice împotriva comunismului, pe care Wayne nu se sfia să le afirme în orice condiţii, se puteau solda rău pentru actor. Conform unor documente secrete, scoase la lumină în 2003, fostul conducător sovietic Iosif Visssarionovici Stalin a ordonat asasinarea lui Wayne.
Cancerul i-a curmat viaţa
Fumător înrăit încă din adolescenţă, John a făcut un anunţ în 1964, care nu a fost o mare surpriză: „Sufăr de cancer la plămâni. Am fost operat şi mi-au extirpat plămânul stâng şi patru coaste. Vă sfătuiesc să mergeţi la controale medicale”. Decizia starului de a face publică situaţia sa medicală n-a fost pe placul şefilor studioului de film la care lucra. Aceştia considerau că nu e bine ca publicul să afle că idolul lor este un om bolnav şi fără un plămân.
La începutul anilor ’70, a fost diagnosticat cu cancer la stomac, boală care s-a dovedit fatală. Actorul a murit la 11 iunie 1979, în spitalul UCLA Medical Center. Avea 72 de ani. A cerut ca pe piatra sa de mormânt să fie gravate cuvintele „Feo, Fuerte y Formal”, un epitaf mexican, care înseamnă „Urât, puternic şi demn”. Dorinţa sa nu a fost îndeplinită, astfel că, timp de 20 de ani, mormântul său nu a fost deloc marcat. Abia în urmă cu puţin timp, familia a gravat piatra funerară cu un citat preferat de John: „Mâine este cel mai important lucru din viaţă”.
Căsătorit doar cu latino-americane
John Wayne era invidiat de milioane de bărbaţi şi dorit de şi mai multe milioane de femei. Şi cum nici el nu era de piatră, nu avea cum să rămână indiferent la sexul frumos. Starul a fost căsătorit de trei ori, cele trei soţii ale sale fiind toate de origine latino-americană: Josephine Alicia Saenz, Esperanza Baur şi Pilar Pallete. A fost tatăl a şapte copii, patru cu Josephine: Michael, Mary Antonia „Toni”, Patrick şi Melinda, şi trei cu Pilar: Aissa, John Ethan şi Marisa. Doi dintre cei şapte copii au îmbrăţişat cariera actoricească, dar niciunul nu s-a bucurat nici pe jumătate din succesul tatălui.
De-a lungul vieţii sale, John a avut numeroase relaţii extraconjugale, una dintre ele cu celebra Marlene Dietrich.
Nemulţumit de faptul că îşi pierdea constant podoaba capilară, John a început să poarte o meşă. La început doar în filme, pentru ca apoi să nu se mai despartă de acest accesoriu ori de câte ori se afla în public. Se spune că meşa, deşi de o calitate deosebită, se diferenţia de restul părului. Astfel că după o prelegere pe care a susţinut-o în faţa studenţilor de la Harvard a fost întrebat dacă părul de pe cap e natural. Neintimidat, John a răspuns: „Da. E natural, dar nu e al meu”, stârnind râsetele întregii audienţe.
- Timp de trei luni, în perioada 1943 -1944, actorul a participat la cel de-Al Doilea Război Mondial, în teatrele de operaţiuni din Pacificul de Sud.
- John Wayne a primit un singur Premiu Oscar, în 1969, pentru rolul din „True Grit”.