de Elena Şerban
Una dintre cele mai impunătoare şi frumoase cascade de pe Pământ, Victoria, a devenit cunoscută lumii întregi graţie exploratorului britanic David Livingstone. Acesta a descoperit minunăţia naturii la 17 noiembrie 1855, întâmplător.
Victoria de pe Zambezi
Numită în cinstea Reginei Victoria a Angliei, cascada se găseşte pe cursul fluviului african Zambezi, la graniţa dintre Zimbabwe şi Zambia, între oraşele Victoria Falls şi Livingstone. Cascada a fost declarată în 1989 monument al naturii, protejat de UNESCO.
De altfel, dintre toate minunile naturii, cascadele sunt poate cele mai populare. Impresionantele căderi de apă de pe Terra atrag atenţia mai mult decât vârfurile muntoase sau înspumatele râuri de munte.
Kaieteur este cea mai puternică
Printre cele mai spectaculoase cascade din lume se numără şi Kaieteur, cu peste 660 de metri cubi de apă pe secundă ce cad de la o înălţime de 226 de metri. Cascada este situată în Guyana (America de Sud). Căderea de apă întrerupe fluxul Râului Potaroo şi este cea mai puternică cascadă de pe planetă.
Iguazu - una dintre cele şapte minuni ale naturii
Poreclită Gâtul diavolului, Iguazu Falls este destul de mică din punct de vedere al înălţimii. Are doar 80 de metri. Situată între Argentina şi Brazilia, căderea de apă este în fapt formată din nu mai puţin de 275 de cascade. Iguazu se numără printre cele şapte minuni ale naturii.
Yosemite şi spiritele rele
Cea mai înaltă cădere de apă din Statele Unite ale Americii este Yosemite, din parcul naţional cu acelaşi nume. Cascada are trei trepte, cea mai înaltă dintre ele având 430 de metri. De altfel, înălţimea totală a cascadei este de aproape 730 de metri. Pe vremuri, indienii aborigeni care locuiau la poalele vulcanului credeau că în apa locală locuiesc spiritele rele.
Ribbon, panglica cea curgătoare
Parcul Naţional „Yosemite” din SUA se mai laudă cu o cădere de apă impresionantă. Cu o înălţime de aproximativ 500 de metri, Ribbon Falls este o cascadă sezonieră. Apare numai în timpul topirii zăpezilor - din aprilie până în iunie. În celelalte luni se odihneşte, spun localnicii.
Căderea de apă de pe Rin, cea mai mare din Europa
Cea mai mare cascadă din Europa este cea situată pe cursul superior al Rinului, în cantonul elveţian Schaffhausen. Înălţimea sa este de doar 23 de metri la o lăţime de 150. Debitul cascadei de pe Rin este de 250 de metri cubi de apă pe zi.
Dudhsagar, marea de lapte
Cascada Dudhsagar se află pe raza localităţii Ponda, provincia Goa, din India. Marea de lapte, aşa cum îi spun localnicii, cade de pe Râul Mandovi, de la o înălţime de 600 de metri. Numele cascadei este dat de faptul că apa curge foarte puternic şi este transformată aproape într-o spumă lăptoasă.
Waihilau, mândria din Hawaii
Hawaii, unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pământ, are una dintre cele mai înalte cascade din lume. Nu mai puţin de 780 de metri are căderea de apă situată pe Insula Mare, într-un loc nepopulat şi, prin urmare, păstrat într-o superbă sălbăticie.
Angel, campioană la înălţime
Botezată după numele pilotului american James Angel, descoperitorul ei, Cascada Angel este situată într-o junglă din Venezuela. Aceasta este cea mai înaltă cădere de apă de pe Terra. Înălţimea sa este de 979 de metri. Presiunea apei este atât de mare, încât, după ce se păbuşeşte, se transformă în ceaţă, care se răspândeşte în jur la mulţi kilometri.
Niagara - 5.500 de metri cubi de apă pe secundă
Una dintre cele mai frumoase graniţe naturale din lume este cea dintre Canada şi Statele Unite. Frumuseţea acestei vămi naturale este dată de cea mai cunoscută cascadă din lume: Niagara. Apa se prăvăleşte de la o înălţime ce variază între 20 şi 50 de metri. Spectaculozitatea acestei căderi de apă este dată de lăţimea foarte mare, ce ajunge la aproape 800 de metri. La fel de impresionant este şi debitul, care depăşeşte 5.500 de metri cubi de apă pe secundă. Frumuseţea cascadei a fost diminuată după ce, la începutul anilor ’60, pe Râul Niagara a fost construită o hidrocentrală.