Main menu

header

  Luni, 13 octombrie, s-a acordat Premiu Nobel pentru Economie. El a fost decernat americanului Paul Krugman (foto) pentru „analiza modelelor de comerţ şi locaţiei activităţii economice“, a anunţat Academia Regală Suedeză. Celelalte distincţii Nobel pe 2008 au fost oferite:
- Pentru Pace - fostului preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, pentru numeroasele sale misiuni de mediere în lume;
- Pentru literatură - francezului Jean-Marie Gustave Le Clézio, pentru că este „un autor care studiază umanitatea dinăuntrul şi din afara civilizaţiei“;
- Pentru chimie - cercetătorilor Osamu Shimomura, Martin Chalfie şi Roger Y. Tsien, din SUA, pentru descoperirea şi dezvoltarea proteinei cu fluorescenţă verde;
- Pentru fizică - cercetătorilor Yoichiro Nambu, Makoto Kobayashi şi Toshihide Maskawa, pentru descoperirile lor în domeniul distrugerii spontane a simetriei;
- Pentru medicină - francezii Françoise Barré-Sinoussi şi Luc Montagnier şi germanul Harald zur Hausen au fost recompensaţi pentru cercetările lor asupra virusurilor.

  Ce sunt Premiile Nobel?
  Autorii celor mai importante descoperiri dintr-un an sunt premiaţi cu Premiul Nobel. Cel care a creat acest premiu, Alfred Nobel, a dorit ca, prin aceste recompense, cercetătorii talentaţi să poată să-şi continue munca fără a avea probleme materiale. Primele premii au fost acordate la 10 decembrie 1901 şi constau dintr-o medalie, o diplomă şi 40.000 dolari. Astăzi, valoarea cecului ce însoţeşte premiul a ajuns la 1 milion de euro.

  Cine a fost Nobel?
  Inventator şi om de afaceri, Alfred s-a născut la Stockholm, la 21 octombrie 1833. De-a lungul vieţii sale, suedezul a brevetat peste 355 de invenţii, printre care cauciucul sintetic, pielea artificială şi mătasea sintetică. Însă, în ciuda atâtor lucruri pe care le-a inventat, Nobel a rămas în istorie pentru… dinamită, pe care a inventat-o în 1867. Alfred a plătit cu viaţa fratelui său această descoperire (în timpul unor experimente, acesta „a sărit în aer”). Din acest motiv, după 1864, anul nefericitului incident, Nobel şi-a mutat laboratorul pe un vas ancorat pe Lacul Malaren. Aici va afla că amestecând nitroglicerina cu cuarţ se formează o pastă ce poate fi modelată în diferite forme. Această descoperire îi permite să pună pe picioare o afacere foarte profitabilă. El a realizat că dinamita ce trebuia să ajute lumea s-a întors împotriva ei. Parcă pentru a compensa răul involuntar făcut, suedezul a creat premiile care-i poartă numele. El a cerut prin testament ca averea sa să fie oferită în fiecare an sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai importante servicii umanităţii.

  Distincţie refuzată
  Deşi acest premiu este râvnit de mai toate personalităţile lumii, el a fost refuzat în anumite situaţii. În acest caz se înscriu Jean-Paul Sartre, distins în 1964 cu Nobel pentru Literatură, şi Le Duc Tho, distins în 1973 cu Nobelul pentru Pace. Patru laureaţi ai Nobelului au fost obligaţi de autorităţile statelor lor să nu intre în posesia premiului: trei germani, cărora Adolf Hitler le-a interzis premiul, şi Boris Pasternak, laureat cu Nobelul pentru Literatură în 1958, care a fost forţat de autorităţile sovietice să îl refuze.

  Au vrut, dar... n-au avut
  Şi unii lideri politici s-au vrut câştigători de Nobel: Iosif Visarionovici Stalin, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în 1945 şi în 1948. În 1939, Adolf Hitler a fost nominalizat şi el la Premiul Nobel pentru Pace, însă în acel an premiul nu s-a acordat.
 Elena Şerban

  Români premiaţi Emil Palade (foto) este singurul savant de origine română care a fost laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1974. Elie Wiesel, născut la Sighet, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1986, dar ca cetăţean american.